γυναίκα που αποφεύγει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τους μαύρους κύκλους στα μάτια

Εξειδικευμένες συμβουλές της NIVEA για την καταπολέμηση των μαύρων κύκλων στα μάτια και ορισμένες από τις σχετικές αιτίες και θεραπείες.

Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τους μαύρους κύκλους στα μάτια

Σε όλους έχει συμβεί να ταλαιπωρούνται από αυτούς ανά διαστήματα: μαύροι κύκλοι στα μάτια. Τι προκαλεί την εμφάνισή τους - οι λόγοι είναι πολλοί, από το πιο απλό, την έλλειψη ύπνου μέχρι αιτίες γενετικής προδιάθεσης. Σε αυτό το άρθρο μπορείς να μάθεις τα πάντα σχετικά με τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι στα μάτια;

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια στην πράξη αφορούν στην ύπαρξη των αιμοφόρων αγγείων, που γίνεται πιο αντιληπτή όταν αυτά σκουραίνουν επειδή το σώμα δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο ή υγρασία. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα μάτια είναι τα πρώτα που επηρεάζονται: η επιδερμίδα κάτω από τα μάτια είναι πολύ λεπτή διότι δεν περιέχει λιπώδη ιστό. Αντίθετα εκεί υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία και λεμφαδένες. Εάν το σώμα δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο ή υγρό, το αίμα ρέει πιο αργά και έχει πιο σκούρο χρώμα. Έτσι, τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται ακόμα πιο ορατά μέσω της λεπτής, σχεδόν διάφανης επιδερμίδας κάτω από τα μάτια. Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου, οι σκιές κάτω από τα μάτια μπορεί να έχουν καφετί ή γαλαζωπή απόχρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μαύροι κύκλοι είναι γενετικά προκαθορισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι η πολύ λεπτή επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι κληρονομική.
 
Διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να απαλλαγείς από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια καθώς και για συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

Η αιτία της εμφάνισης μαύρων κύκλων στα μάτια ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Συχνά εμφανίζονται, όταν έχεις κοιμηθεί πολύ λίγο αλλά υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Οι μαύροι κύκλοι στα μάτια είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων:

- Άνθρωποι με σκουρόχρωμο τόνο επιδερμίδας τείνουν περισσότερο προς την υπερμελάγχρωση
- Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν λεπτότερη επιδερμίδα, η οποία τείνει να εμφανίζει μαύρους κύκλους στην περιοχή των ματιών
- Άνθρωποι με κάποια ιατρική πάθηση, όπως προβλήματα του θυρεοειδούς

Παρότι κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπείς από ό,τι άλλοι, υπάρχουν πολλές αιτίες για τους μαύρους κύκλους στα μάτια και έτσι η πλειονότητα τείνει να τους εμφανίζει σε κάποια φάση της ζωής της. 

Ας δούμε τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια:
γυναίκα έτοιμη να βγει
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

1. Τρόπος ζωής

Ο τρόπος ζωής μας συχνά είναι η σημαντικότερη αιτία για τους μαύρους κύκλους στα μάτια. Η συστηματική έλλειψη ισορροπημένου ύπνου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το συνεχές κάπνισμα μειώνουν το οξυγόνο στο αίμα γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μαύρων κύκλων στα μάτια. 
υγιεινή διατροφή για την καταπολέμηση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

2. Διατροφή

Η διατροφή σου μπορεί επίσης να είναι μια από τις αιτίες μαύρων κύκλων στα μάτια. Εάν ακολουθείς μια ανθυγιεινή διατροφή, συχνά μπορεί να έχεις έλλειψη σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η πρώτη ένδειξη έλλειψης βιταμίνης C και ψευδαργύρου μπορεί να είναι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Η σιδηροπενική αναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία λείπουν ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, μπορεί, επίσης, να αποτελεί αιτία εμφάνισης μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια.

Κάνοντας αλλαγές στη διατροφή σου μπορείς να μειώσεις την εμφάνιση των μαύρων κύκλων στα μάτια. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη K (μύρτιλλα, κουνουπίδι, ρόδι και τομάτες) μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψή τους. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη E, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και οι ηλιόσποροι, επίσης βοηθούν στη μείωση των μαύρων κύκλων, ενώ επιλέγοντας τροφές με πολύ σίδηρο, όπως είναι το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και τα οστρακοειδή, ομοίως προλαμβάνεται η αναιμία. 
γυναίκα που αποφεύγει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

3. Ιατρικές αιτίες

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι συχνά ακίνδυνοι αλλά μπορούν να έχουν και κάποια αιτία ιατρικής φύσεως την οποία πρέπει πάντα να συζητάς με τον Γιατρό σου.

Στις αιτίες ιατρικής φύσεως που συνδέονται με τους μαύρους κύκλους στα μάτια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

 • Αναιμία (Σιδηροπενία) - χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα που επιφέρουν ελλιπή οξυγόνωση στην επιδερμίδα και ειδικά στην περιοχή κάτω από τα μάτια
 • Προβλήματα θυρεοειδούς - η πάθηση του θυρεοειδούς μπορεί να δημιουργήσει κατακράτηση υγρών, ειδικά γύρω από τα μάτια και αυτό το οίδημα μπορεί να οδηγήσει σε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
 • Ψωρίαση ή έκζεμα στο πρόσωπο - αυτές οι καταστάσεις πυροδοτούν ερεθισμούς και διαταράσσουν την επιδερμίδα και μπορούν να οδηγήσουν σε ερυθρότητα ή να σκουρύνουν την επιδερμίδα. Τείνουν επίσης να προκαλούν φαγούρα, συνεπώς η έντονη τριβή στην περιοχή επιδεινώνει τους μαύρους κύκλους
λεβάντα
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

4. Αλλεργίες

Υποφέρετε από αλλεργία ή τρίβετε τα μάτια σας συχνά; Το συχνό τρίψιμο προκαλεί ερεθισμό στην ευαίσθητη επιδερμίδα και μπορεί να επιδεινώσει τις μαύρες σκιές κάτω από τα μάτια. 
γυναίκα κοιτάζοντας το τηλέφωνό της
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

5. Οθόνες

Η πολύωρη καθιστική εργασία μπροστά στον υπολογιστή σας επιβαρύνει πολύ τα μάτια σας και μπορεί να μεγεθύνει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα μάτια προκαλώντας μερικές φορές μαύρους κύκλους στα μάτια.
γυναίκα που απογοητεύει
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

6. Στρες ή ανησυχία

Υποκείμενες ψυχολογικές αιτίες; Το στρες κατά την εργασία ή την προσωπική σας ζωή ή η γενική ανησυχία επίσης αποτελούν αιτίες για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας. 
 
γυναίκα που κοιμάται
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

7. Κόπωση

Για πολλούς από εμάς πρόκειται για τη συνηθέστερη αιτία για τους μαύρους κύκλους στα μάτια.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει θαμπό και χλωμό το δέρμα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μαύροι ιστοί και αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιδερμίδα. Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση υγρού κάτω από τα μάτια σας έτσι ώστε να φαίνονται πρησμένα. Μερικές φορές αυτό που φαίνεται σαν μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας ενδέχεται να είναι σκιές που δημιουργούνται από τα πρησμένα βλέφαρα. Αντίθετα ο υπερβολικά πολύς ύπνος επίσης μπορεί να προκαλέσει μαύρους κύκλους στα μάτια.

γυναίκα που αντιμετωπίζει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

8. Γήρανση

Οι μαύροι κύκλοι στα μάτια είναι συνηθέστεροι καθώς μεγαλώνουμε διότι το δέρμα γίνεται λεπτότερο και χάνει τον λιπώδη ιστό και μαζί την ικανότητα ανάκαμψης και την ελαστικότητά του. Το λεπτότερο δέρμα γύρω από τα μάτια επιτρέπει στα αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιδερμίδα να είναι πιο ορατά και η περιοχή φαίνεται πιο σκουρόχρωμη. 


Καθώς μεγαλώνουμε εμφανίζεται επίσης το φαινόμενο των πρησμένων ματιών. Και πάλι αυτό που βλέπουμε σαν μαύρους κύκλους στα μάτια μπορεί να είναι η σκιά πρησμένων βλεφάρων ή κοιλότητες κάτω από τα μάτια σας που προκύπτουν ως φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης. 
γυναίκα που γελά
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

9. Αφυδάτωση

Όταν υπάρχει έλλειψη νερού στο σώμα σας η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια σας μπορεί να γίνει θαμπή και τα μάτια σας να φαίνονται σακουλιασμένα και βυθισμένα λόγω της εγγύτητας του οστού γύρω από τα μάτια σας. 
οικογένεια που παίζει στον καναπέ
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

10. Γονίδια

Οι μαύροι κύκλοι στα μάτια ενδέχεται να είναι κληρονομικοί. Μελέτες έδειξαν ότι εάν κάποιος έχει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, αυτοί ενδέχεται να εμφανιστούν και σε άλλα μέλη της οικογένειας.
οικογένεια στην παραλία
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

11. Ο ήλιος

Το δέρμα στα βλέφαρά μας είναι το λεπτότερο στο σώμα και συνεπώς ιδιαίτερα επιρρεπές σε βλάβη από τον ήλιο και υπερμελάγχρωση. Αυτή μπορεί να πάρει τη μορφή μαύρων κύκλων στα μάτια. Εφαρμόζετε πάντα αντηλιακό στην εύθραυστη περιοχή των ματιών ώστε να αποφεύγετε μαύρους κύκλους στα μάτια. 
 
Τώρα που γνωρίζουμε τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια, πώς μπορούμε να τους ξεφορτωθούμε;

Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τους μαύρους κύκλους στα μάτια

Αναρωτιέσαι πώς μπορείς να απαλλαγείς από τους μαύρους κύκλους στα μάτια; Μην ανησυχείς, μπορείς να εμποδίσεις την εμφάνισή τους με μερικές απλές καθημερινές κινήσεις. Αρχικά είναι απαραίτητο να κοιμάσαι αρκετά και να καταναλώνεις άφθονο νερό. Οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις και οι εξειδικευμένες κρέμες ματιών για τους μαύρους κύκλους μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στο να μετριάσεις ή και να εξαφανίσεις τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Εξειδικευμένα προϊόντα που περιέχουν συστατικά σχεδιασμένα για στοχευμένη δράση κατά των μαύρων κύκλων συμβάλλουν, επίσης, στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας.

Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τους μαύρους κύκλους στα μάτια:

 • Να κοιμάσαι περισσότερο και καλύτερα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν κοιμόμαστε ανάσκελα με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο μειώνονται σημαντικά οι μαύροι κύκλοι
 • Να καταναλώνεις άφθονο νερό. Η ξηρή, αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι μια από τις κύριες αιτίες εμφάνισης μαύρων κύκλων 
 • Μείωσε την καφεΐνη. Ο καφές συγκεκριμένα μπορεί να αφυδατώσει και να στερήσει τη λάμψη της επιδερμίδας, ειδικά στην περιοχή των ματιών
 • Να ασκείσαι. Η άσκηση ενεργοποιεί την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος η οποία βοηθά στη διατήρηση μιας συνολικά υγιούς όψης της επιδερμίδας
 • Να φοράς γυαλιά ηλίου τις ημέρες με υψηλή ηλιοφάνεια, έτσι ώστε να εξισορροπείται η υπερμελάγχρωση και να προλαμβάνεται η εμφάνιση μαύρων κύκλων στα μάτια
 • Κόψε το κάπνισμα. Τόσο το συστηματικό όσο και το παθητικό κάπνισμα επιδεινώνουν τους μαύρους κύκλους
 • Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις το καθημερινό στρες και τα υψηλά επίπεδα άγχους. Οι υγιεινές συνήθειες και ένας περισσότερο ισορροπημένος τρόπος ζωής μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της εμφάνισης μαύρων κύκλων. Εδώ συμπεριλαμβάνονται η μείωση του αλκοόλ και η επιλογή περισσότερων φρούτων και λαχανικών για την καθημερινή διατροφή σου
γυναίκα που χαμογελά χωρίς μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

Αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων - Κρέμα ματιών για μαύρους κύκλους

γυναίκα που χρησιμοποιεί κρέμα ματιών για να αποφύγει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

Η αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων περιλαμβάνει συγκεκριμένες, εξειδικευμένες κρέμες ματιών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισής τους. Παρέχουν στην επιδερμίδα σημαντικά συστατικά τα οποία έχουν θετική επίδραση στον λεπτό ιστό κάτω από τα μάτια. Επιθυμείς μια νεανικότερη και πιο ξεκούραστη όψη; Επίλεξε μια θεραπεία κατά των ρυτίδων με την κρέμα  Q10 energy αντιρυτιδικη θεραπεια ματιων. Η σύνθεσή της περιέχει τα ίδια ενεργά συστατικά, όπως αυτά που υπάρχουν ήδη στην επιδερμίδα μας, βοηθώντας στη μείωση των ρυτίδων και των μαύρων κύκλων. 
 
Η Cellular Luminous630 θεραπεία ματιών κατά των κηλίδων αντιμετωπίζει τις τρεις βασικές παρενέργειες των μαύρων κύκλων: τη μελάγχρωση, τη θαμπή, αφυδατωμένη επιδερμίδα και την πρησμένη όψη με στόχο τη γενικότερη μείωσή τους.

Πώς χρησιμοποιείται η κρέμα ματιών για μαύρους κύκλους; Μπορείς να ταμπονάρεις απαλά την κρέμα ματιών στην επιδερμίδα σου αλλά μην την εφαρμόζεις τυχαία: χρησιμοποίησε τις άκρες των δαχτύλων σου και κάνε μια απαλή επάλειψη από την εσωτερική γωνία του ματιού προς τα έξω.


Αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων - Οι καλύτερες φυσικές σπιτικές λύσεις

 • Το μαύρο τσάι βοηθά στη μείωση της πρησμένης όψης και απελευθερώνει αντιοξειδωτικά στην επιδερμίδα. Δοκίμασε να τοποθετήσεις δύο κρύα σακουλάκια τσαγιού επάνω σε κλειστά μάτια για 10 λεπτά. Έτσι θα βοηθήσεις στην ανανέωση της επιδερμίδας και στη μείωση των μαύρων κύκλων!
 • Το μασάζ με αμυγδαλέλαιο ενισχύει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Κάνε απαλό μασάζ στην επιδερμίδα γύρω από τα μάτια σου με λίγες σταγόνες λαδιού, δουλεύοντας πάντα από μέσα προς τα έξω. 
 • Το αγγούρι είναι αποδεδειγμένη μέθοδος για να εξαφανίσεις τους μαύρους κύκλους. Περιέχει πολλές βιταμίνες και έχει υψηλή ενυδατική επίδραση. Δοκίμασε να τοποθετήσεις φέτες αγγουριού πάνω στα κλειστά βλέφαρά σου, έτσι ώστε να καταπολεμήσεις τους μαύρους κύκλους.
 • Πρώτες βοήθειες από το ψυγείο: Οι ειδικές μάσκες ματιών με τζελ, που φυλάσσονται στο ψυγείο, είναι μια κάπως πιο ακριβή αλλά αποτελεσματική λύση. Βοηθούν στον περιορισμό των λεμφαγγείων και των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τα μάτια με αποτέλεσμα τη μείωση της εμφάνισης μαύρων κύκλων.

αγγούρι

Αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων - κρέμα ημέρας με χρώμα

Είτε οι μαύροι κύκλοι είναι γενετικά προκαθορισμένοι, είτε υπάρχει απλώς έλλειψη ύπνου, μια θαυματουργή λύση για την κάλυψή τους ή για τις σακούλες κάτω από τα μάτια είναι το κονσίλερ. Το κονσίλερ διατίθεται σε μορφή στικ ή ως λεπτόρρευστης κρέμας. Προτίμησε μια απόχρωση πιο ανοιχτόχρωμη από τον φυσικό τόνο της επιδερμίδας σου ή από το μέικ απ που χρησιμοποιείς. Ο κανόνας είναι: μια μικρή ποσότητα είναι επαρκής για την κάλυψη των μαύρων κύκλων. Εφάρμοζε το κονσίλερ απευθείας κάτω από τα μάτια με ένα λεπτό πινέλο ή με τις άκρες των δαχτύλων σου έτσι ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα.


Άπλωσε απαλά το κονσίλερ στην επιδερμίδα σου, έτσι ώστε να μην παρατηρείς πια ευδιάκριτους μαύρους κύκλους. 


Το κολλαγόνο για τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας και το ενυδατικό υαλουρονικό οξύ είναι βασικά για τη μείωση των μαύρων κύκλων στα μάτια. Η λεπτή, θαμπή, αφυδατωμένη επιδερμίδα, συχνά είναι η αιτία της εμφάνισης μαύρων κύκλων. 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ