ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΜΙ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΟΥ ΒΑΡΟΣ

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΒΜΙ ΣΟΥ, ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΟΥ ΒΑΡΟΣ

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΜΙ

Θα ήθελες να υπολογίσεις το ιδανικό σου βάρος; Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) μπορεί να σε βοηθήσει να το προσδιορίσεις. Τι είναι όμως ο ΒΜΙ; Το βάρος σου διαιρείται με το τετράγωνο του ύψους σου. Η ηλικία παίζει επίσης τον ρόλο της σε σχέση με την κατανομή του βάρους. Ο τύπος υπολογισμού είναι: (μάζα σώματος σε κιλά)/(ύψος σε μέτρα)²

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ;

Ο ΒΜΙ (Δείκτης Μάζας Σώματος) δείχνει την αναλογία ανάμεσα στο βάρος και το ύψος σου. Ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτού του υπολογισμού και σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο, ο τρόπος υπολογισμού μας για τον ΒΜΙ μπορεί να προσδιορίσει μία τιμή που μας λέει με ακρίβεια αν το βάρος είναι φυσιολογικό ή όχι. Ο πίνακας ΒΜΙ στο πλάι περιέχει μια ταξινόμηση των διαφορετικών κατηγοριών βάρους, ανάλογα με την ηλικία και σου παρέχει μια επισκόπηση για να κατανοήσεις αν η δική σου τιμή βρίσκεται στο όριο με μία άλλη κατηγορία βάρους. Για παράδειγμα, μπορεί να βρίσκεσαι στην κατηγορία του "φυσιολογικού βάρους", ενώ ήδη να τείνεις προς το "υπέρβαρο" ή το "ελλιποβαρές". Ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση και την υγεία σου, ενδέχεται να είναι απαραίτητη η πρόσληψη ή η απώλεια βάρους. Έτσι κι αλλιώς, σε περίπτωση ακραίων τιμών, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για να εντοπίσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία σου. Περισσότερες πληροφορίες για κάθε κατηγορία βάρους υπάρχουν στις παρακάτω παραγράφους. Παρεμπιπτόντως: τα ιδιαίτερα γυμνασμένα άτομα συχνά έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος. Για το λόγο αυτό είναι πιο σωστό για τα άτομα αυτά να κάνουν μία ανάλυση σωματικού λίπους.

ΕΛΕΓΞΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΜΙ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΜΙ: ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΒΜΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ;

Οι ιδανικές ή φυσιολογικές τιμές για τον δείκτη μάζας σώματος για γυναίκες, άνδρες και παιδιά είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους τύπους του ΒΜΙ ως οδηγό και να υπολογίσεις το ιδανικό βάρος, όμως, όπως και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το σημαντικότερο είναι η υγεία και η αίσθηση της σωματικής ευεξίας.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Με τον όρο φυσιολογικό βάρος εννοούμε το κανονικό ή το ιδανικό βάρος για ένα άτομο. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο. Για τις γυναίκες είναι επιθυμητό να έχουν δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 19 και 24, ενώ για τους άνδρες ο ΒΜΙ βρίσκεται ανάμεσα σε 20 και 25. Αυτά τα εύρη τιμών υποδεικνύουν ότι το βάρος και το ύψος είναι ιδανικά εναρμονισμένα. Συνεπώς, όσον αφορά τη διατροφή και την υγεία, έχεις κάνει πολλές σωστές επιλογές μέχρι σήμερα. Η ισορροπημένη διατροφή με μια επαρκή δόση άσκησης θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το υγιές σου βάρος.

ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ/Η

Ο όρος υπέρβαρος/η αναφέρεται σε τρεις κατηγορίες: υπέρβαρος/η (όπου ο ΒΜΙ βρίσκεται μεταξύ 24 και 30 για τις γυναίκες και μεταξύ 25 και 30 για τους άνδρες), παχυσαρκία (δηλαδή με ΒΜΙ μεταξύ 30 και 40 τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες) και σοβαρή παχυσαρκία (με ΒΜΙ πάνω από 40 τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες). Αν είσαι υπέρβαρος/η, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείς γιατρό και διατροφολόγο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.

Για μια πιο αξιόπιστη επισκόπηση της κατηγορίας στην οποία ανήκεις, αν έχεις πάνω από το φυσιολογικό βάρος, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου. Μαζί θα αναλύσετε τη σύσταση του σώματός σου όσον αφορά το ποσοστό σωματικού λίπους, τη μυϊκή μάζα και το νερό. Ξεκινώντας από το σημείο αυτό θα ορίσετε τους στόχους, οι οποίοι δεν θα εστιάζουν απαραίτητα μόνο στη μείωση του σωματικού βάρους. Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές εργαλείο για τη μέτρηση της προόδου είναι η μεζούρα. Στο ξεκίνημα ενός νέου προγράμματος διατροφής, μέτρησε τα κρίσιμα σημεία, κοιλιά, μέση και στήθος. Σε τακτικά διαστήματα, ή όταν παρατηρείς ότι τα ρούχα σου σιγά σιγά σου είναι πιο μεγάλα, μέτρησε ξανά. Το πλεονέκτημα: τυχόν διακυμάνσεις που οφείλονται στην κατακράτηση υγρών ή στον κύκλο της περιόδου σου και εμφανίζονται στη ζυγαριά ως επιπλέον βάρος, δεν θα χαλάσουν τη διάθεσή σου. Με τη μεζούρα θα δεις επιτέλους ότι συνεχίζεις να χάνεις με σταδιακό και ισορροπημένο τρόπο το πλεονάζον βάρος από τα σημεία του σώματος που μέτρησες στην αρχή της προσπάθειάς σου. 

ΕΛΛΙΠΟΒΑΡΗΣ

Για το ανθρώπινο σώμα, το να είσαι ελλιποβαρής, δεν είναι τόσο υγιές, όπως και αν είσαι υπέρβαρος/η. Μία γυναίκα είναι ελλιποβαρής όταν ο ΒΜΙ είναι κάτω του 19, ενώ για τους άνδρες το όριο είναι το 20. Αν είσαι ελλιποβαρής, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείς έναν γιατρό σχετικά με τη διατροφή σου. Η έλλειψη βάρους μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Αν οφείλεται σε εκούσια απόφαση, όπως η αποχή από το φαγητό ή ανεπάρκεια τροφής (ανορεξία) ή από προκαλούμενο εμετό (βουλιμία), σε παροτρύνουμε να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Αυτές οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε πολλές περιπτώσεις, η παρέμβαση του κοινωνικού περιβάλλοντος και των ειδικών είναι απαραίτητη ώστε να επέλθει μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στη διατροφή και τη νοοτροπία.

Πρόσθετες αιτίες της έλλειψης βάρους περιλαμβάνουν μεταβολικές ασθένειες, όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή ο διαβήτης, παράσιτα, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως η νόσος του Crohn, τροφική δυσανεξία ή ηπατική νόσος. Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το στρες μπορεί επίσης να επηρεάσουν την όρεξη και κατά συνέπεια και την έλλειψη βάρους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μία διατροφή πλούσια σε θερμίδες. Η άθληση και η μυϊκή ενδυνάμωση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόσληψη βάρους.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παχυσαρκία είναι παθολογική κατάσταση και μπορεί να επηρεάσει άνδρες, γυναίκες και παιδιά χωρίς ταξικές διακρίσεις. Στους άνδρες και τις γυναίκες μιλάμε για παχυσαρκία όταν ο ΒΜΙ βρίσκεται μεταξύ 30 και 40 και για σοβαρή παχυσαρκία όταν ο ΒΜΙ είναι πάνω από 40. Αν έχεις μια τέτοια τιμή, σε συμβουλεύουμε να κλείσεις ένα ραντεβού με τον οικογενειακό σου γιατρό για να ελέγξεις την κατάσταση της υγείας σου, την πίεση του αίματος και τις αιματολογικές τιμές. Η καρδιαγγειακή νόσος συχνά σχετίζεται με υψηλό ΒΜΙ. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανομή του σωματικού βάρους παίζει θεμελιώδη ρόλο. Στα άτομα που έχουν σωματότυπο "μήλου", τα μεγαλύτερα αποθέματα λίπους εναποτίθενται στην περιοχή της κοιλιάς και επομένως και γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Είναι επομένως πιο επιρρεπή στον κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών ασθενειών. Τα άτομα με σώμα σε σχήμα αχλαδιού, στα οποία το λίπος συνήθως συσσωρεύεται στους γοφούς και τους μηρούς, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο.

Αν στο σώμα εισέλθει υπερβολική ενέργεια, περισσότερη από αυτή που μπορεί να καταναλώσει, αυτή μετατρέπεται σε λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύονται κάποια επιπλέον κιλά. Πρόσθετοι λόγοι για την υψηλή πρόσληψη βάρους περιλαμβάνουν τις μεταβολικές ασθένειες, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή  διαβήτης, καθώς και ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Αν υποφέρεις από σοβαρή παχυσαρκία / παχυσαρκία είναι απολύτως απαραίτητο να μειώσεις το σωματικό σου βάρος. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα ελαφρύνει το μυοσκελετικό σου σύστημα, αλλά με κάθε κιλό που χάνεις, θα μειώνεις τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, διαβήτη, ουρικής αρθρίτιδας, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΥΕΞΙΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΥΕΞΙΑΣ

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

ΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΟΡΜΑ ΣΟΥ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ


8 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΛΟΥΕΤΑ ΣΟΥ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΙΛΟΥΕΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΕ 8 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

Το να διατηρείσαι σε φόρμα είναι σημαντικό, καθώς μας αρέσει να βλέπουμε τον εαυτό μας όμορφο και να νιώθουμε υγιείς. Το να βρεις και να διατηρήσεις το ιδανικό σου βάρος δεν είναι αδύνατον! Σου προσφέρουμε 8 απλές κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να ανακαλύψεις ξανά την ιδανική σου φόρμα με υγιή τρόπο, χωρίς δίαιτες.

1. ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζεις σε ποια κατηγορία βάρους ανήκεις. Ίσως έχεις ήδη φτάσει στο ιδανικό σου βάρος, ίσως να έχεις λίγα παραπανίσια κιλά ή μπορεί και να είσαι όντως υπέρβαρος/η.

Για να το δεις αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύστημα μέτρησης ΒΜΙ NMIA και να υπολογίσεις τον δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος υποδεικνύει με ποια αναλογία σχετίζεται το βάρος με το ύψος σου. Ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, ο υπολογιστής ανιχνεύει μια τιμή, υποδεικνύοντας αν έχεις φυσιολογικό βάρος.

Το βάρος που είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο από το φυσιολογικό βλάπτει την υγεία σου. Έχει έρθει λοιπόν η ώρα να δράσεις! Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείς έναν γιατρό και να βοηθηθείς από έναν διατροφολόγο.

Ωστόσο, ακόμα κι αν έχεις ήδη φτάσει στο ιδανικό σου βάρος, οι συμβουλές μας μπορεί να σου φανούν χρήσιμες: άλλωστε, σίγουρα θα θες να κρατηθείς σε φόρμα.

2. ΑΝΤΙΟ ΔΙΑΙΤΑ!

Η επιστροφή στα παλιά σου ρούχα, μία δοκιμή ρούχων προ των θυρών, ένα σημαντικό ραντεβού: υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάνουμε μια γρήγορη ή αυστηρή δίαιτα για να χάσουμε βάρος. Και συχνά περιμένουμε μη ρεαλιστικά αποτελέσματα σε χρόνο ρεκόρ, όπως το να χάσουμε 10 κιλά σε 2 εβδομάδες.

Αποτελέσματα που μια δίαιτα δεν επιτυγχάνει κανονικά. Το πρόβλημα, στην πραγματικότητα, είναι ότι η διατήρηση μιας δίαιτας σε βάθος χρόνου είναι πολύ δύσκολη.

Μετά από μία ή δύο εβδομάδες, οι πιο σκληροί από εμάς ίσως να την κρατάμε λίγο περισσότερο, τα παρατάμε. Αρχίζουμε να τρώμε σοκολάτα, ενδίδουμε στην περιστασιακή πίτσα με σαλάμι αέρος και, λίγο αργότερα, η δίαιτα είναι ήδη μια μακρινή ανάμνηση και επιστρέφουμε στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες.

Το πρόβλημα είναι ότι εκείνη τη στιγμή το σώμα μας παίρνει εκδίκηση για την πείνα που το αναγκάσαμε να υπομείνει μέσω της δίαιτας. Με το λεγόμενο φαινόμενο γιο-γιο.

Όλες οι μεταβολικές διεργασίες περιορίζονται στο ελάχιστο, γι' αυτό και ο βασικός μας μεταβολικός ρυθμός πέφτει. Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και μετά από τη δίαιτα. Μόλις αρχίσεις να τρως ξανά κανονικά, κάθε επιπλέον θερμίδα καταγράφεται ανελέητα στη ζυγαριά. Γι' αυτό και είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε κάποιον γιατρό. Μία δίαιτα από ενδοκρινολόγο θα σε βοηθήσει ουσιαστικά με βάση τις ανάγκες του οργανισμού σου.

3. ΑΠΟΦΕΥΓΕ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΕΥΜΑΤΑ / ΤΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Κατεψυγμένη πίτσα, χάμπουργκερ, σοκολάτα, λευκό αλεύρι, ζάχαρη: όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν εμφανιστεί σχετικά πρόσφατα, εδώ και κάποιες δεκαετίες.

Για αυτό τον λόγο ο μεταβολισμός μας δεν είναι καθόλου προετοιμασμένος για αυτό το είδος της διατροφής. Οι χρωστικές, τα συντηρητικά και τα ενισχυτικά γεύσης είναι ουσίες που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας. Η βιομηχανοποιημένη διατροφή ανατρέπει την ορμονική ισορροπία και το σώμα δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Αποτέλεσμα: το αυξημένο βάρος.

Και όχι μόνο αυτό: νιώθεις κούραση, αδυναμία και πείνα.

Το μυστικό για να πετύχεις ή να διατηρήσεις το ιδανικό σου βάρος είναι να τρως σωστά. Ξέχνα όσο είναι δυνατόν τα έτοιμα προϊόντα και άλλαξε τη διατροφή σου φτιάχνοντας ένα υγιεινό πρόγραμμα και επιλέγοντας θρεπτικά και φρέσκα τρόφιμα αλλά και έξυπνα σνακ για μια προσεγμένη δίαιτα. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να χάσεις βάρος με υγιεινό τρόπο που θα διαρκέσει. Η μεσογειακή δίαιτα είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή.

4. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Το στομάχι γουργουρίζει τόσο πολύ που το ακούν ακόμα και οι γείτονες. Είναι η καλύτερη ώρα να πας για ψώνια. Λάθος! Μην κάνεις ξανά αυτό το λάθος αν θες να χάσεις βάρος με υγιή τρόπο.

Ο λόγος; Με άδειο στομάχι αγοράζεις πάρα πολλά. Όταν πεινάμε, τείνουμε αυτόματα να αγοράζουμε καταναγκαστικά περισσότερα προϊόντα και λιγότερα υγιεινά τρόφιμα. 

Η πρότασή μας είναι: Αν πεινάς πολύ, φάε πρώτα ένα υγιεινό σνακ για δίαιτα. Μετά ετοίμασε τη λίστα με τα ψώνια και ακολούθησέ την αυστηρά. Έτσι θα αποφύγεις τις παρορμητικές αγορές. 

5. ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟΥΣ ΜΥΕΣ ΣΟΥ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ

Η απώλεια βάρους δεν λειτουργεί χωρίς άθληση - τουλάχιστον όχι μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, το να αποφεύγεις τις θερμίδες και να στρέφεσαι σε οποιαδήποτε δίαιτα εξπρές δεν σε κάνει να χάσεις βάρος. Αν αντί για αυτό τις καις, τότε μάλιστα. Και ο καλύτερος τρόπος για να τις ξεφορτωθείς είναι να γυμνάσεις τους μύες σου και να προγραμματίζεις τακτικά την κίνηση μέσα στη μέρα σου.

Αν καταφέρεις να κινείσαι για 30 λεπτά κάθε μέρα, οι μύες θα δυναμώσουν, η επιδερμίδα θα τονωθεί και το λίπος θα λιώσει.

Αυτό θα ωφελήσει και την υγεία σου: η άμυνα του ανοσοποιητικού σου θα βελτιωθεί, τα οστά και οι αρθρώσεις θα δυναμώσουν και όλοι οι κίνδυνοι προσβολής από ασθένειες θα μειωθούν. Οι ασθένειες αυτές περιλαμβάνουν τον διαβήτη, την καρδιακή προσβολή, τον καρκίνο, την κατάθλιψη και το εγκεφαλικό.

Και θα νιώσεις πραγματικά καλά! Σε πείσαμε;

Πολλές ενδιαφέρουσες συμβουλές για τη φυσική κατάσταση και πρακτικές ασκήσεις υπάρχουν στο άρθρο μας: Βρες ξανά τη φόρμα σου: 5 συμβουλές για τόνωση της επιδερμίδας και σφιχτό σώμα.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΦΙΧΤΟΥΣ ΓΛΟΥΤΟΥΣ

Αυτή η απλή άσκηση είναι ένας τρόπος να γυμνάσεις τους γλουτούς σου:

 • Στάσου σε όρθια θέση, στηρίξου ακουμπώντας στην πλάτη μιας καρέκλας ή σε ένα τραπέζι και διατήρησε την όρθια θέση, βάζοντας μέσα την κοιλιά.
 • Φέρε το αριστερό σου χέρι στο πλάι.
 • Τέντωσε το αριστερό σου πόδι και σήκωσέ το στο πλάι μέχρι να νιώσεις να σε τραβά ο αριστερός γλουτός.
 • Μείνε σε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα και χαμήλωσε ξανά το πόδι σου.
 • Κάνε 10 -16 επαναλήψεις και ξεκουράσου για 20 δευτερόλεπτα.
 • Μετά σήκωσε το ίδιο πόδι στην ίδια θέση και τέντωσε τον μυ αυτόν για 10 - 16 φορές. 
 • Ξεκουράσου για 20 δευτερόλεπτα και επανάλαβε την έκταση.
 • Άλλαξε πόδια και επανάλαβε την άσκηση.
 • Αν νιώθεις ότι το να σηκώνεις το πόδι αποτελεί ήδη αρκετή προσπάθεια, χαλάρωσε και συγκεντρώσου πλήρως στο σήκωμα.
   

6. ΧΑΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΝΕΡΟ

Εκτός από την ακατάλληλη διατροφή, συχνά και τα λάθος ποτά και ροφήματα είναι σύμμαχοι του αυξημένου βάρους. Τα ανθρακούχα ποτά, οι φρουτοχυμοί και το αλκοόλ περιέχουν πολλή ζάχαρη. Σε ένα λίτρο κόλα, για παράδειγμα, κρύβονται σχεδόν 40 κύβοι ζάχαρης (110 γραμμάρια καθαρής ζάχαρης). Για τον λόγο αυτό, αν θέλεις να φτάσεις σε ένα υγιές βάρος, θα πρέπει να προσέχεις, επιλέγοντας τα σωστά ποτά. Ιδανικά για την απώλεια βάρους: το νερό και το τσάι χωρίς γλυκαντικές ουσίες - τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα, ακόμα καλύτερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Αν το σκέτο νερό σου φαίνεται πολύ βαρετό, μπορείς να το κάνεις λίγο πιο γευστικό με ασφάλεια. Φρέσκος δυόσμος, λεμόνι, αλλά και σμέουρα ή ρόδι κάνουν το νερό  δροσιστικό και επιπλέον υγιεινό.

7. ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ

Ασανσέρ ή σκάλες; Αυτοκίνητο ή ποδήλατο; Με τα πόδια ή με τη συγκοινωνία; Μία βόλτα ή άραγμα στον καναπέ;

Οι μικρές καθημερινές αποφάσεις συχνά επηρεάζουν τη φυσική μας κατάσταση.

Το τρέξιμο ή το γυμναστήριο δεν είναι οι μόνες δραστηριότητες που επηρεάζουν θετικά την ισορροπία μας. Κάθε κίνηση μετράει! Αξιοποίησε λοιπόν κάθε ευκαιρία για κίνηση.

8. ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Όσοι τρώνε αργά χάνουν βάρος. Οι μελέτες το επιβεβαιώνουν: όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στην πρόσληψη τροφής, τόσο πιο καθαρά είναι τα σημάδια κορεσμού που δίνει το έντερο και τόσο λιγότερο τρώμε.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Rhode Island βρήκαν ότι όσοι τρώνε αργά, καταναλώνουν έως και 10% λιγότερες θερμίδες. Ο λόγος: ο εγκέφαλός μας συνειδητοποιεί ότι έχουμε ικανοποιηθεί μόνο μετά από 15 - 20 λεπτά.

Για αυτό, να τρως αργά και συνειδητά. Σβήσε την τηλεόραση και συγκεντρώσου σε αυτά που έχεις στο πιάτο σου. Θα συνειδητοποιήσεις πραγματικά ότι η πείνα σου έχει ικανοποιηθεί. 


Με αυτές τις  8 συμβουλές θα δεις αποτελέσματα πολύ σύντομα … και θα μπορέσεις να τα διατηρήσεις με την πάροδο του χρόνου. Σου ευχόμαστε το καλύτερο στη διαδρομή σου προς ένα υγιές βάρος.