nivea-world-is-our-skin-header-image

Ο κόσμος είναι η Επιδερμίδα μας

Νοιάζομαι για την επιδερμίδα μου σημαίνει πως νοιάζομαι και για τον κόσμο γύρω μου. Οτιδήποτε επηρεάζει τον πλανήτη μας επιδρά και σε εμάς, στην υγεία και το δέρμα μας. Όπως η NIVEA σέβεται τη φυσική ισορροπία της ανθρώπινης επιδερμίδας, έτσι σεβόμαστε και την ίδια τη φύση. Για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε να είμαστε βιώσιμοι σε κάθε μας βήμα. Η δημιουργία της πιο ασφαλούς, αποτελεσματικής και βιώσιμης περιποίησης αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδρομή. Πιστεύουμε στη συνεχή βελτίωση και για αυτό προχωράμε προς μια πραγματικά βιώσιμη καινοτομία, όσον αφορά την επιδερμίδα, σε ό,τι κι αν κάνουμε - από τις συνθέσεις μας μέχρι τον τρόπο που παράγουμε και συσκευάζουμε τα προϊόντα περιποίησης για την επιδερμίδα, και ακόμα πιο πέρα.

onlooking-woman-wind-turbine-solar-panel

hand-holding-leaf

Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε συστατικά από πηγές που ανανεώνονται ή αναπαράγονται με άλλον τρόπο. Είμαστε ανοιχτοί σε πιο βιώσιμες λύσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση ενός συνθετικού συστατικού αντί για τη φυσική πηγή.  

Συνεργαζόμαστε με προμηθευτές που νιώθουν την ίδια υπευθυνότητα για τον πλανήτη μας και έχουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις.  

Η φιλοσοφία μας για τη συσκευασία είναι «μειώνω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω». Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τις μεθόδους παραγωγής και συσκευασίας, ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια, πρώτες ύλες και εκπομπές. 

Έτσι διασφαλίζουμε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη δημιουργία των προϊόντων της NIVEA για την περιποίηση της επιδερμίδας αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που θέλουμε να αντιμετωπίζονται: με σεβασμό και φροντίδα.

Ακολούθησέ μας σε αυτή τη διαδρομή και ανακάλυψε πώς στη NIVEA προσπαθούμε διαρκώς και με τη μεγαλύτερη προσοχή να αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο, δημιουργώντας προϊόντα περιποίησης για την επιδερμίδα που προστατεύουν τόσο εμάς όσο και τη φύση.

Προμήθειες

shredded-leaves-seeds-close-up

ΒΙΩΣΙΜΑ ΕΞ' ΑΡΧΗΣ

Τα καλά πράγματα προέρχονται από τις καλύτερες δυνατές πηγές. Για το λόγο αυτό διασφαλίζουμε ότι κάθε τι που βάζουμε στα προϊόντα NIVEA είναι ασφαλές και υγιεινό - και για αυτό προσπαθούμε, όπου είναι δυνατόν, να χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες που προέρχονται από βιώσιμες πηγές. Οι ερευνητικές μας ομάδες αναζητούν νέα, ακόμα καλύτερα συστατικά και εναλλακτικές πηγές, ώστε να μειώσουμε την επίδρασή μας στο περιβάλλον, όσο περισσότερο γίνεται. 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Η μεγάλη πλειονότητα των προμηθευτών της NIVEA πληρεί τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις του κώδικα δεοντολογίας των προμηθευτών μας – και τους βοηθάμε ενεργά ώστε να ικανοποιούν τα υψηλά μας πρότυπα. 

Συμμετέχουμε στον αγώνα κατά της αποψίλωσης των δασών για την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Η αποψίλωση των δασών αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Χωρίς τα δάση πολλά είδη χάνουν το βιότοπό τους και η Γη χάνει τους «πνεύμονες πρασίνου» της. Ως μέρος του αγώνα μας κατά της αποξίλωσης των δασών, χρησιμοποιούμε χαρτί που είναι πιστοποιημένο από το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (FSC) και σκοπεύουμε να προμηθευόμαστε αποκλειστικά ανακυκλωμένο ή πιστοποιημένο από το FSC χαρτί έως το 2020. 

Όλα αυτά τα προωθούμε ενεργά για να διασφαλίσουμε ότι η περιποίηση που προσφέρουμε είναι τόσο ήπια για τον πλανήτη όσο είναι και για την επιδερμίδα μας.

NIVEA-responsible-sourcing-GIF

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΟΙΝΙΚΟΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ

Κάποια από τα συστατικά στα προϊόντα της NIVEA παράγονται από φοινικοπυρηνέλαιο – στην πραγματικότητα τα παράγωγα του φοινικέλαιου χρησιμοποιούνται στο 70% των καλλυντικών. Το πρόβλημα με το φοινικέλαιο είναι ότι συχνά καταστρέφονται μεγάλες περιοχές τροπικού δάσους για τις φυτείες φοίνικα. Πιστεύουμε ότι η προμήθεια του φοινικέλαιου θα πρέπει να γίνεται με βιώσιμο τρόπο, χωρίς να συμβάλλει στην αποξίλωση των δασών. Η αντικατάσταση του φοινικέλαιου με άλλα φυτικά έλαια δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή, καθώς οι σοδειές του φοινικέλαιου έχουν πολύ μεγάλη απόδοση. Μια εναλλακτική επιλογή ενός φυτικού ελαίου με μικρότερη απόδοση δεν θα ήταν τόσο βιώσιμη, καθώς θα απαιτούσε μεγαλύτερη έκταση γης για καλλιέργεια.  

Αντ' αυτού προωθούμε, μαζί με τους συνεργάτες μας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, τη μετάβαση σε βιώσιμα παραγόμενο φοινικέλαιο. Η Beiersdorf έχει προσχωρήσει στη Στρογγυλή Τράπεζα για Βιώσιμο Φοινικέλαιο (RSPO) και το Φόρουμ για Βιώσιμο Φοινικέλαιο (FONAP). 

Καθοδηγούμενοι από τον «Οδικό Χάρτη Βιωσιμότητας Φοίνικα» της NIVEA, οδεύουμε προς το να προμηθευόμαστε μόνο πιστοποιημένα βιώσιμα παράγωγα φοινικοπυρηνελαίου παγκοσμίως. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξή μας στα διευρυμένα κριτήρια πιστοποίησης του FONAP για πιο βιώσιμο φοινικοπηρυνέλαιο - π.χ. στόχοι μείωσης για τα αέρια του θερμοκηπίου και απαγόρευση φύτευσης φοινικόδεντρων σε τύρφη και άλλα εδάφη πλούσια σε άνθρακα.

Ο στόχος μας για το 2020 είναι να προμηθευόμαστε όλες τις πρώτες ύλες της Beiersdorf, που προέρχονται από φοινικοπηρυνέλαιο, από βιώσιμες πηγές. Έως το 2018 είχαμε ήδη καλύψει το 63% του όγκου των πρώτων υλών μας που προέρχονται από φοινικόδεντρα με βιώσιμες και πιστοποιημένες πρώτες ύλες (Πρότυπο RSPO “Mass Balance”). Μέχρι να πετύχουμε το στόχο της πλήρους μετάβασης το 2020, θα συνεχίσουμε να αντισταθμίζουμε το υπόλοιπο μερίδιο της συμμετοχής μας με πιστοποιητικά βιωσιμότητας (RSPO “Book and Claim”).

Το 2018, για πρώτη φορά, συμμετείχαμε στο Δασικό Πρόγραμμα Γνωστοποίησης Άνθρακα (CDP) και πήραμε «Βαθμό Α» για τις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε την αποψίλωση των δασών στην εφοδιαστική μας αλυσίδα, για το φοινικέλαιο. 

RSPO-NIVEA-certification

honeycomb-close-up-honeybee

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

Ανανεώσιμες, φυσικές ή συνθετικές: για τη NIVEA, η ασφάλεια, η ποιότητα και η βιωσιμότητα είναι τα κορυφαία κριτήρια κατά τη διαδικασία της προμήθειας των συστατικών μας.  

Συχνά, στη NIVEA επιλέγουμε τα φυσικά συστατικά ή τα συστατικά φυσικής προέλευσης που υποστηρίζουν τις φυσικές λειτουργίες της επιδερμίδας. Ακόμα είναι ανανεώσιμα, κάτι σπουδαίο για τα φυσικά συστατικά και τα συστατικά φυσικής προέλευσης. Πολλές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στη NIVEA υπάρχουν σε αφθονία και αυτό-ανανεώνονται - όπως το κραμβέλαιο ή το κερί από ηλιέλαιο στα lip balm, που προέρχονται από χωράφια που ανθίζουν κάθε χρόνο. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα φυσικά συστατικά και τα συστατικά φυσικής προέλευσης που χρησιμοποιούμε παράγονται με βιώσιμο τρόπο για την εξοικονόμηση πόρων. 

Με έναν ολιστικό τρόπο σκέψης, τα συνθετικά συστατικά μπορεί να είναι μια καλή λύση, τόσο για τον πλανήτη όσο και για την επιδερμίδα μας: Σε πολλές περιπτώσεις, τα συνθετικά παραγόμενα συστατικά είναι πιο καθαρά και πιο σταθερά. Επιπλέον, όταν δημιουργείται ένα συστατικό στο εργαστήριο, δεν χρειάζονται αγροτεμάχια για την καλλιέργεια των φυτών και νερό για άρδευση. Αντ’ αυτού, τα αγροτεμάχια και το αντίστοιχο νερό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια τροφίμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να κάνει τα συνθετικά παραγόμενα συστατικά την πιο φιλική επιλογή για τον πλανήτη.  

Βλέπεις στη NIVEA έχουμε μια ευρύτερη θεώρηση όσον αφορά την προσεκτική επιλογή των συστατικών μας - ενώ η υγεία και η ασφάλεια της επιδερμίδας αποτελεί πάντα προτεραιότητα.

nivea-synthetic-out-natural-in

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ «ΦΥΣΙΚΟ» ΚΑΙ «ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ»;

Τα φυσικά προϊόντα, όπως τα αιθέρια έλαια, παρασκευάζονται απευθείας από φυσικές πρώτες ύλες. Λαμβάνονται από αυτές τις πρώτες ύλες με φυσικές μεθόδους (π.χ. απόσταξη) ή άλλες διαδικασίες παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών (π.χ. εκχύλιση με διαλύτες), χωρίς σκόπιμη χημική τροποποίηση.   

Όσον αφορά τα συστατικά φυσικής προέλευσης, οι πρώτες ύλες - π.χ. το έλαιο καρύδας - υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία προτού φτάσουν στις φόρμουλές μας - π.χ. λιπαρή αλκοόλη. Λαμβάνονται μέσω καθορισμένων χημικών και/ή βιολογικών διαδικασιών.

ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Επενδύουμε πολλή ενέργεια στην ανάπτυξη των καλύτερων δυνατών συνθέσεων για την επιδερμίδα σου. Προμηθευόμαστε συστατικά που είναι ασφαλή, υποστηρίζοντας τις φυσικές λειτουργίες της επιδερμίδας, ενώ όλο και περισσότερο επιλέγουμε αυτά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. 

Φυσικά, η δέσμευσή μας για την προστασία του πλανήτη και των κοινοτήτων μας επεκτείνεται και στον τρόπο που παράγουμε τα προϊόντα NIVEA για την περιποίηση της επιδερμίδας. Προσπαθούμε να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα, να εξοικονομούμε ενέργεια και να εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες εργασίας για όλους όσους εμπλέκονται στην παραγωγή των προϊόντων NIVEA.

hands-through-field-water-droplets-on-skin

nivea-sustainability-value-chain

Η δημιουργία των προϊόντων NIVEA είναι μια κοινή προσπάθεια και αισθανόμαστε υπεύθυνοι για όλους τους εμπλεκόμενους. Ο Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών θέτει υψηλά πρότυπα για τους προμηθευτές και τους υπεργολάβους μας - τα ίδια υψηλά πρότυπα που τηρούμε και εμείς. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην ανεχόμαστε την καταναγκαστική ή την παιδική εργασία, τη διαφθορά ή τις διακρίσεις στις επιχειρήσεις και στην εφοδιαστική μας αλυσίδα. Δεν έχουμε μόνο απαιτήσεις, αλλά βοηθάμε τους προμηθευτές μας να δημιουργήσουν βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες. Για τη NIVEA, το να βοηθάς τους άλλους να προστατεύουν τον πλανήτη μας είναι μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για να επιτύχουμε ένα θετικό συλλογικό αποτέλεσμα.

smiling-man

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Δεσμευόμαστε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα - και οι ενεργειακοί μας στόχοι είναι φιλόδοξοι. Μέχρι το 2025, θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια κατά 70%, σε σχέση με το 2014, για κάθε προϊόν NIVEA που κατασκευάζουμε! Ξεκινήσαμε αναθεωρώντας την ενεργειακή υποδομή για όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής μας που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ενέργεια από συμβατικές πηγές. Μέχρι το τέλος του 2018, έχουμε ήδη πετύχει μείωση της τάξης του 59%. Όλες οι εγκαταστάσεις μας χρησιμοποιούν πλέον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων κέντρων παραγωγής μας στην Γερμανία και την Ισπανία, με εξαίρεση τα εργοστάσιά μας στο Μεξικό και την Νιγηρία. Μέχρι το 2020, σχεδιάζουμε να χρησιμοποιούμε μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου κι αν παρασκευάζουμε τα προϊόντα NIVEA, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Μείωση Απορριμμάτων

paper-packaging-open-water

plants-under-sun

ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΟΡΟ!

Η NIVEA δεσμεύτηκε για «μηδενικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής» από τα πρώτα στάδια - και το έχουμε ήδη πετύχει! Κανένα από τα κέντρα παραγωγής μας δεν στέλνει απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αντίθετα, όλα τα απορρίμματα ανακυκλώνονται ή αποτεφρώνονται για τη δημιουργία θερμότητας και ηλεκτρισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα απορρίμματα από τη διαδικασία παραγωγής δεν καταλήγουν στο περιβάλλον. Από σκουπίδια, τα απόβλητα μετατρέπονται σε νέο υλικό ή πηγή ενέργειας.

nivea-aluminium-savings

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ ΠΟΡΟΥΣ

Η μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Λιγότερα συνολικά απορρίμματα σημαίνει λιγότερη ρύπανση και λιγότερη κατανάλωση πολύτιμων πόρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τις διαδικασίες σχεδιασμού και παραγωγής, προκειμένου να αποφύγουμε τα απόβλητα όπου μπορούμε. Παράδειγμα: το αγαπημένο μας κουτί NIVEA. Συνηθίζαμε να προμηθευόμαστε μεγάλα, ορθογώνια φύλλα αλουμινίου από τα οποία κόβαμε την παράπλευρη επιφάνεια του κουτιού, το καπάκι και το κάτω μέρος. Στα τέλη του 2017, αλλάξαμε τη διαδικασία μας και πλέον χρησιμοποιούμε κομμάτια αλουμινίου που είναι ήδη κομμένα. Αυτό εξοικονομεί 54g αλουμινίου ανά φύλλο, συνολικά 14 τόνους αλουμινίου ανά έτος. Έτσι έχουμε λιγότερο υλικό που πρέπει να μεταφερθεί και λιγότερα απορρίμματα για ανακύκλωση, πράγμα που σημαίνει επίσης λιγότερα καύσιμα για μεταφορικά και λιγότερες εκπομπές CO2.

Συσκευασία

paper-cup-recycling-sign

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οτιδήποτε σχετικό με τα προϊόντα μας είναι βιώσιμο - συμπεριλαμβανομένου του πρώτου πράγματος που βλέπει κανείς σε κάθε προϊόν NIVEA: τη συσκευασία. Ήδη από το 2009, έχουμε εντάξει στην ατζέντα μας τις φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Σύμφωνα με την αρχή «αποφεύγω, μειώνω, επαναχρησιμοποιώ και ανακυκλώνω», χρησιμοποιούμε συσκευασίες που διατηρούν τα προϊόντα της NIVEA φρέσκα, ενώ η επίδραση στο περιβάλλον γίνεται σταδιακά όλο και μικρότερη.

person-applying-cream-on-hand

ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Η χρήση λιγότερων υλικών συσκευασίας εξοικονομεί πολύτιμους πόρους και συμβάλλει στην αποφυγή των απορριμμάτων. Παράδειγμα είναι οι κρέμες χεριών. Όταν το 2016 περάσαμε σε ελαφριά σωληνάρια, εξοικονομήσαμε περίπου 50 τόνους πολυπροπυλενίου μόνο τον πρώτο χρόνο. Ήδη από το 2013 εισάγαμε τις συσκευασίες επαναπλήρωσης, όπως για την κρέμα για το ντους NIVEA Creme Soft ή για το υγρό σαπούνι. Ξαναγεμίζοντας το μπουκάλι NIVEA Creme Soft για το ντους από το πακέτο αυτό, αντί να αγοράσεις ένα νέο μπουκάλι, μπορείς να εξοικονομήσεις 75% απορρίμματα!

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ

Εργαζόμαστε με στόχο μια κυκλική οικονομία, χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο ανακυκλωμένα υλικά στις συσκευασίες μας. Με αυτόν τον τρόπο η NIVEA συμβάλλει στο στόχο της Beiersdorf για 25% περισσότερο ανακυκλωμένο υλικό στις πλαστικές συσκευασίες στην Ευρώπη μέχρι το 2025. Σημαντικό ποσοστό των συσκευασιών NIVEA μπορεί ήδη να ανακυκλωθεί. Και στο πλαίσιο του στόχου της Beiersdorf για το 2025, στοχεύουμε σε συσκευασίες 100% ανακυκλώσιμες, λιπασματοποιήσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες, μέχρι την ημερομηνία αυτή.

hand-touching-bark-tree-rings

Μετά τη Χρήση

hand-in-water-woman-in-water

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τα όποια πιθανά ζητήματα. Παράδειγμα είναι τα μικροπλαστικά: ήδη από το 2013 αποφασίσαμε να εξαλείψουμε σταδιακά από τα προϊόντα μας τα πλαστικά τμήματα από πολυαιθυλένιο που επικολλούνται στις συσκευασίες. Δύο χρόνια αργότερα, κανένα προϊόν μας δεν περιέχει μικροσφαιρίδια. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί: Στόχος μας είναι μέχρι το 2020 να διαθέτουμε όλα τα προϊόντα NIVEA που ξεπλένονται, δηλαδή τα τζελ για το ντους και τα σαμπουάν, χωρίς μικροπλαστικά, σύμφωνα με τον ορισμό του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Για να επιτύχουμε το στόχο αυτό, εξαλείψαμε τα αδιαφανοποιητικά μέσα με τη μορφή στερεών, αδιάλυτων στο νερό συνθετικών πολυμερών από τα προϊόντα που ξεπλένονται.

Στη συνέχεια περνάμε στο νάιλον: σχεδιάζουμε να εξαλείψουμε συνολικά το νάιλον από τις φόρμουλές μας που δεν ξεπλένονται, έως το τέλος του 2020.

Κανένα από τα ευρωπαϊκά αντηλιακά μας δεν περιέχει τα χημικά φίλτρα UV οξυβενζόνη και οκτινοξάτη - συστατικά για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν σημαντικές επιβλαβείς επιπτώσεις σε κοραλλιογενείς υφάλους. Έτσι, τα ευρωπαϊκά αντηλιακά μας συμμορφώνονται με έναν νόμο που ψηφίστηκε στην Χαβάη το 2018, ο οποίος θέτει σε ισχύ την απαγόρευση χρήσης των συστατικών αυτών σε αντηλιακά προϊόντα. Προκειμένου να είμαστε διαρκώς ενήμεροι για θέματα βιωσιμότητας, παρακολουθούμε συνεχώς τα νέα επιστημονικά ευρήματα και τα αξιολογούμε σε σχέση με τα συστατικά που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας - έτσι είμαστε πάντα έτοιμοι να αναλάβουμε δράση, αν κριθεί απαραίτητο.

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ

Η δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα των μικροπλαστικών είναι πολύ αμφιλεγόμενη και συχνά πολύπλοκη, διότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει διεθνής δεσμευτικός ορισμός για τον όρο «μικροπλαστικά». Ως μικροπλαστικά εννοούμε στερεά, αδιάλυτα στο νερό πλαστικά σωματίδια, μεγέθους μικρότερου ή ίσου των 5 χιλιοστών που δεν είναι βιοδιασπώμενα. Για το λόγο αυτό βασιζόμαστε στον τεκμηριωμένο ορισμό του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και συνεπώς ακολουθούμε την ευρέως αποδεκτή επιστημονική άποψη.

sources-of-primary-microplastic

Did you know that synthetic textiles are among the main sources of microplastics in our oceans? In contrast, personal care products account for only 2 percent. Nevertheless, NIVEA and Beiersdorf recognized the need for immediate action early on. That’s why we phased out microbeads from all our formulas and keep researching new, environmentally safe alternatives.

leaf-close-up-person-applying-cream

Στο παρελθόν χρησιμοποιούσαμε μικρά, στερεά πλαστικά σωματίδια από πολυαιθυλένιο, τα λεγόμενα μικροσφαιρίδια, σε προϊόντα που ξεπλένονται, προϊόντα καθαρισμού σώματος (προϊόντα απολέπισης, τζελ για το ντους κτλ), για φιλική προς την επιδερμίδα απολέπιση. Το 2013, η NIVEA αποφάσισε να αντικαταστήσει τα σωματίδια απολέπισης πολυαιθυλενίου με φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις. Από το 2015, τα προϊόντα μας δεν περιέχουν μικροσφαιρίδια. Αντίθετα, η NIVEA χρησιμοποιεί κυτταρίνη, διοξείδιο του πυριτίου και κερί από καστορέλαιο. Η κυτταρίνη είναι ένα βιοδιασπώμενο, βιολογικό υλικό, το οποίο υπάρχει και στις φυτικές ίνες. Το διοξείδιο του πυριτίου είναι παρόμοιο όσον αφορά τη χημική του σύνθεση με την χαλαζιακή άμμο και το κερί από καστορέλαιο είναι μια φυσική, βιοδιασπώμενη πρώτη ύλη με σκληρή και κηρώδη μορφή.

Η εξάλειψη των μικροσφαιριδίων ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Από τότε, εργαζόμαστε εντατικά για να αντικαταστήσουμε πλήρως τα συστατικά με βάση τα μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται για να κάνουν κάποια από τα προϊόντα μας αδιαφανή, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό χρώμα και την εμφάνισή τους.

Στόχος μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2020 τον επανασχεδιασμό της σύνθεσης για όλα τα προϊόντα που ξεπλένονται, δηλαδή τζελ για το ντους και σαμπουάν. Παράλληλα, θα αντικαταστήσουμε τα συστατικά από νάιλον, τα οποία χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε την υφή και την αίσθηση κάποιων προϊόντων που δεν ξεπλένονται. Αυτά είναι τα προϊόντα που παραμένουν περισσότερο στην επιδερμίδα, όπως μερικές κρέμες προσώπου. Ένα είναι σίγουρο: η εξάλειψη των μικροπλαστικών από όλα τα προϊόντα NIVEA παγκοσμίως αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για εμάς.

green-gel-close-up

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ, ΔΙΑΛΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΤΖΕΛ

Τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης μπορεί επίσης να περιέχουν συνθετικά πολυμερή είτε διαλυμένα είτε σε μορφή τζελ - μερικές φορές αναφέρονται ως «υγρά πλαστικά». Αυτά τα συνθετικά πολυμερή έχουν σε ορισμένες χώρες εισαχθεί στη συζήτηση για τα μικροπλαστικά. Ωστόσο, οι ουσίες αυτές διαφέρουν σημαντικά από τα μικροπλαστικά, όσον αφορά την ευρέως διαδεδομένη επιστημονική κατανόηση και τους ορισμούς, για παράδειγμα, από ανεξάρτητες οργανώσεις, όπως το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας, τα διαλυμένα πολυμερή και τα πολυμερή σε μορφή τζελ δεν αποτελούν μέρος του παγκόσμιου προβλήματος ρύπανσης των υδάτων με πλαστικά. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι επιδιώκουμε να βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθέσεις μας και να είμαστε πρωτοπόροι στη βιώσιμη καινοτομία, υποστηρίζουμε περαιτέρω την έρευνα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συνθετικών πολυμερών και θα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τα λεγόμενα βιοπολυμερή. Παράλληλα, θα διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα της NIVEA θα είναι το ίδιο φιλικά προς την επιδερμίδα και θα έχουν την ίδια υψηλή ποιότητα στην οποία έχεις συνηθίσει.