Ανακαλύψτε τη NIVEA

Αναζητώ πληροφορίες ή προϊόντα για

our_body_header

Η επιδερμίδα μας: Προστασία Σώματος

Ανθεκτικό προστατευτική κάλυψη & ευαίσθητο αισθητήριο όργανο

Καθώς είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, η επιδερμίδα μας αποτελεί επίσης τη μεγαλύτερη μας προστασία. Η NIVEA παρουσιάζει τις λειτουργίες που επιτελεί η επιδερμίδα, καθώς επίσης γιατί αυτή αποτελεί τον καθρέφτη της ψυχής μας και αξίζει ιδιαίτερη περιποίηση.

Η επιτομή της ευελιξίας: η επιδερμίδα μας

Το γέλιο κάνει καλό στην ψυχή και την επιδερμίδα

body1

Τα θετικά συναισθήματα προάγουν την κυκλοφορία στο δέρμα και ενεργοποιούν τους μύες που χρησιμοποιούνται για το γέλιο. Το αποτέλεσμα.

Οι λειτουργίες της επιδερμίδας

Καθώς είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του σώματος, η κύρια λειτουργία του δέρματος είναι η προστασία του σώματος από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Μας τυλίγει σαν παλτό και διασφαλίζει ότι δεν έχουμε απευθείας τραυματισμούς λόγω πίεσης ή χτυπήματος.

Επίσης, μας προειδοποιεί για την ύπαρξη κινδύνων, όπως υψηλά επίπεδα θερμότητας ή εξαιρετικά μεγάλο ψύχος μέσω των αισθητικών υποδοχέων της με το αίσθημα πόνου ή κνησμού. 
Το δέρμα έχει έναν όξινο μανδύα που λειτουργεί και ως φυσικός προστατευτικός φραγμός ενάντια στα μικρόβια και τα παράσιτα.

Ως ρυθμιστής της θερμοκρασίας , η επιδερμίδα ευθύνεται και για τη διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σώματος. Όταν κάνει ζέστη, η κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία αυξάνεται και απελευθερώνεται θερμότητα. Εάν αυτό δεν αρκεί, η επιδερμίδα ιδρώνει και μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν κάνει κρύο, συμβαίνει το αντίθετο: η επιδερμίδα αντλεί λιγότερο αίμα μέσω των φλεβών για να διατηρήσει τη θερμότητα στο εσωτερικό του σώματος. Για αυτόν τον λόγο όταν κάνει κρύο, κρυώνουν πρώτα τα χέρια και τα πόδια μας.

Το δέρμα μας, μάς προστατεύει και από την ηλιακή ακτινοβολία. Όταν εκτίθεσαι στις ακτίνες του ήλιου, η επιδερμίδα σου αναπτύσσει μια παχύτερη κεράτινη στιβάδα και μια σκούρα χρωστική ουσία – το μαύρισμα. Και οι δύο λειτουργούν ως φίλτρο που επιτρέπει στη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία να διεισδύσει στο δέρμα μόνο έως έναν περιορισμένο βαθμό. Η βλάβη που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αποκατασταθεί εν μέρει από την ίδια την επιδερμίδα, ωστόσο, χρειάζεται χρόνο για να το επιτύχει. Για να ενισχύσεις τις λειτουργίες φυσικής προστασίας της επιδερμίδας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας, πρέπει να χρησιμοποιείς πάντοτε ένα προϊόν αντηλιακής προστασίας με κατάλληλο δείκτη αντηλιακής προστασίας.

Πολλά είναι αυτά που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος: οι διάφορες στιβάδες του δέρματος

Το δέρμα μπορεί να έχει πάχος μόνο μερικά εκατοστά, αλλά διαθέτει εντούτοις τεράστια αντοχή. Όπως το κρεμμύδι, αποτελείται από πολυάριθμες στιβάδες που μπορούν χοντρικά να ταξινομηθούν σε τρεις περιοχές:

 • Το ανώτερο προστατευτικό κάλυμμα του δέρματος είναι η επιδερμίδα, η οποία υποδιαιρείται σε πέντε ξεχωριστές στιβάδες.
 • Ο όξινος μανδύας βρίσκεται στην επιδερμίδα. Κρατά μακριά τα βακτήρια και επιτρέπει στο νερό να γλιστρά από το δέρμα.
 • Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκονται οι πέντε διακριτές στιβάδες: οι δύο κατώτερες τροφοδοτούν συνεχώς τις τρεις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας με νέα δερματικά κύτταρα.
  
Τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται από την εξωτερική κεράτινη στιβάδα. Έτσι, ανανεώνεται η επιδερμίδα μας περίπου ανά 27 μέρες.
 • Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκεται το χόριο: Διαθέτει πυκνό δίκτυο ελαστικών ινών, νεύρων και μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που το διασχίζουν. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία ρυθμίζουν τη θερμική ισορροπία του σώματος. Το χόριο τροφοδοτεί την επιδερμίδα με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Εκεί βρίσκονται επίσης το σμήγμα, ο ιδρώτας και οι ιδρωτοποιοί αδένες.
 • Η τρίτη στιβάδα του δέρματος είναι γνωστή ως υπόδερμα. Αποτελείται κυρίως από ιστό και λίπος. Το υπόδερμα λειτουργεί ως μαξιλάρι προστασίας από τα εξωτερικά χτυπήματα και αποτελεί σημαντικό απόθεμα ενέργειας. Συνδέει το δέρμα με τους τένοντες και τους μύες που βρίσκονται χαμηλότερα.

Skin Care

Επιδερμίδα – ο καθρέφτης της ψυχής μας

Ως αισθητήριο όργανο, η επιδερμίδα ευθύνεται για την αίσθηση της αφής μας. Μας ειδοποιεί για τα εξωτερικά ερεθίσματα και οδηγεί τις αισθήσεις προς τον εγκέφαλο.

Επιδερμίδα: τα απαλά χάδια δημιουργούν θετικά συναισθήματα

Όλες οι μορφές αγγίγματος – ευχάριστες ή δυσάρεστες – γίνονται πρώτα αντιληπτές από την επιδερμίδα μας. Οι διάφοροι υποδοχείς οδηγούν αυτά τα αισθήματα στον εγκέφαλό μας. Κάθε μορφή φυσικής επαφής επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση: απελευθερώνονται ορμόνες και ουσίες που δρουν ως αγγελιοφόροι. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά αντιλαμβανόμαστε την αγκαλιά, το χάδι και το μασάζ ως ευχάριστα και θετικά.

Πληροφορίες για την επιδερμίδα μας – το προστατευτικό κάλυμμα του σώματος

body3

Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο όργανο του σώματός μας: έχει εμβαδόν δύο τετραγωνικά μέτρα, ζυγίζει περίπου δέκα κιλά και έχει, ωστόσο, πάχος μόνο μερικά χιλιοστά.

Πώς η αφή επηρεάζει την ευεξία μας

 • Το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα αισθητήρια όργανα, στα οποία περιλαμβάνεται η επιδερμίδα, αναπτύσσονται από την πρωτογενή κυτταρική στιβάδα όταν είμαστε ακόμη έμβρυα. Αυτό το γεγονός επιτρέπει στο αγέννητο παιδί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του μέσω της επιδερμίδας ενώ βρίσκεται ακόμη στη μήτρα.
 • Η αφή έχει ζωτική σημασία για την ευεξία των ανθρώπων. Το άγγιγμα ως εκδήλωση αγάπης και στοργής είναι ουσιώδες, κυρίως για τα βρέφη και τα παιδιά.
 • Η αφή προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την κατανομή της αυξητικής ορμόνης. Και οι ενήλικες επωφελούνται από τα απαλά χάδια. Τα χάδια απελευθερώνουν ενδορφίνες (τις ορμόνες της ευτυχίας) και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
 • Η αφή δρα κατευναστικά και επηρεάζει θετικά τη συναισθηματική μας ζωή. Εάν αισθανόμαστε άγχος ή μας λείπει η ανθρώπινη επαφή, η επιδερμίδα αντιδρά συχνά εμφανίζοντας κηλίδες, ξηρότητα ή αναπτύσσοντας ρυπαρότητα. Πρέπει να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη σου αυτές τις προειδοποιήσεις και να ακούς αυτά που θέλει να σου πει η επιδερμίδα σου.
 • Εάν κάτι σου κάνει καλό, θα το διακρίνεις σύντομα από την κατάσταση της επιδερμίδας σου: εάν αισθάνεσαι καλά και η επιδερμίδα σου επίσης αισθάνεται καλά – και το δείχνει!
 • Συνοπτικά: οι θετικές εκδηλώσεις στοργής, όπως η αγάπη, η τρυφερότητα, η παρηγοριά και η φροντίδα, είναι ωφέλιμες για το δέρμα και την ψυχή!