Ο ορισμός της εφίδρωσης

Η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική αντίδραση στη θερμοκρασία, την άσκηση και ορισμένες άλλες καταστάσεις. Ανακάλυψε αρμονικούς με το σώμα σου τρόπους για να αποτρέψεις την εφίδρωση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ;

Στην πραγματικότητα, ο ιδρώτας είναι απλά νερό με αλάτι. Πρόκειται για τη φυσική μέθοδο που έχει ο οργανισμός για να παρακολουθεί τη θερμοκρασία του.

Το εσωτερικό σύστημα ψύξης του σώματος

Το σώμα σου έχει κατά μέσο όρο 2,6 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες, που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σημείο του. Ξέρεις ότι τα χείλη σου είναι ένα από τα λίγα σημεία στο σώμα σου που δεν ιδρώνεις;

Πώς λειτουργούν οι ιδρωτοποιοί αδένες;

Ο βασικός σκοπός των ιδρωτοποιών αδένων είναι να διατηρούν δροσερό το σώμα. Ο οργανισμός σου μαθαίνει να αντιδρά στα σημάδια όταν βρίσκεσαι σε ζεστό, αγχωτικό ή απαιτητικό σωματικά περιβάλλον, ενεργοποιώντας το φυσικό σύστημα ψύξης του: τον ιδρώτα.

Όλοι οι ιδρωτοποιοί αδένες αποτελούνται από δύο βασικά μέρη - το σπειροειδές τμήμα όπου παράγεται ο ιδρώτας και τον αγωγό που ενεργεί ως οδός, ώστε ο ιδρώτας να φτάσει στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο κύριων τύπων των ιδρωτοποιών αδένων. Οι εκκριτικοί αδένες είναι οι συνηθέστεροι και αυτοί που βρίσκονται σε όλο το σώμα. Ταυτόχρονα, οι αποκρινείς αδένες είναι μεγαλύτεροι, συνήθως βρίσκονται στις μασχάλες και πιο πιθανό να είναι εκεί όπου συναντάμε την οσμή του ιδρώτα.

Ο ιδρώτας προκαλείται όταν ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και εκκρίνεται νερό και αλάτι.

Ξέρεις ότι ο ιδρώτας δεν μυρίζει; Η οσμή δεν προέρχεται από τον ίδιο τον ιδρώτα. Η δυσάρεστη οσμή του σώματος προέρχεται από τα βακτηρίδια στο δέρμα που τρέφονται από τον ιδρώτα στους αποκρινείς αδένες. Για αυτό, το πιο βασικό μέρος του σώματός σου για να βάλεις αντιιδρωτικό είναι οι μασχάλες, έτσι ώστε να σταματήσεις την εφίδρωση στο σημείο αυτό.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

Ο ιδρώτας μπορεί να έχει σπουδαία οφέλη για την υγεία, μερικές φορές όμως θέλεις την αυτοπεποίθηση του να έχεις στεγνές μασχάλες. Βρες το αντιιδρωτικό που σου ταιριάζει.

Τα οφέλη της εφίδρωσης στην υγεία

Εφίδρωση στη σάουνα

Όταν πηγαίνεις σε σάουνα ή σε χαμάμ, ανεβάζεις το φυσικό θερμοστάτη του σώματός σου. Καθώς ιδρώνεις, αποβάλλονται οι τοξίνες. Η θέρμανση της σάουνας απελευθερώνει και ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες της ευεξίας.

Τα οφέλη της εφίδρωσης στην υγεία

Εφίδρωση στην άσκηση

Το ότι η εφίδρωση κατά την άσκηση σημαίνει ότι δεν είσαι σε φόρμα είναι μια εσφαλμένη αντίληψη. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι καθώς το σώμα παράγει ιδρώτα στην αρχή της προπόνησης, αποτρέπεται η υπερθέρμανση.

Τα οφέλη της εφίδρωσης στην υγεία

Εφίδρωση ως τελετουργικό

Οι παραδοσιακές σάουνες είναι ένα παλιό τελετουργικό των Ινδιάνων στην Αμερική που χρησιμοποιεί την εφίδρωση για τα οφέλη στην υγεία. Σε μια τέτοια σάουνα, οι καυτές πέτρες βυθίζονται στο νερό, παράγοντας έντονη θερμότητα και ατμό. Αυτό θεωρείται ότι ενεργοποιεί τις διαδικασίες καθαρισμού και αποτοξίνωσης, καθώς ο περιορισμένος χώρος προκαλεί την εφίδρωση.

Τα οφέλη της εφίδρωσης στην υγεία

Εφίδρωση για να απαλλαγείς από τα μικρόβια

Η εφίδρωση κατά την άσκηση ή θεραπείες όπως η σάουνα βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Ο ιδρώτας που παράγουμε αντιδρά με τις πρωτεΐνες της επιδερμίδας και παράγει φυσικά ουσίες που διώχνουν τα μικρόβια και τα βακτήρια.

Τα οφέλη της εφίδρωσης στην υγεία

Εφίδρωση στον καθαρισμό προσώπου

Ο καθαρισμός προσώπου με ατμό προκαλεί την εφίδρωση της επιδερμίδας. Έτσι ανοίγουν οι πόροι και επιτρέπεται η αφαίρεση των νεκρών κυττάρων και ρύπων. Αυτό που ξεκινάει ως μια θεραπεία ιδρώτα, αφήνει την επιδερμίδα σου λαμπερή και ανανεωμένη.

Πώς να μειώσεις την εφίδρωση - τα καλύτερα αντιιδρωτικά

Το roll-on

Τα αποσμητικά Roll-on, όπως το NIVEA Dry Comfort Roll-On, είναι σχεδιασμένα για να δρουν γρήγορα στις προβληματικές περιοχές, με απαλό και ήπιο τρόπο.

Πώς να μειώσεις την εφίδρωση - τα καλύτερα αντιιδρωτικά

Το σπρέι

Τα αντιιδρωτικά σπρέι, όπως το NIVEA Dry Comfort Spray,  συνδυάζουν άνεση και στεγνή επιδερμίδα. Το αναζωογονητικό άρωμα του, σε βοηθά να αισθάνεσαι όμορφα όλη την ημέρα. Το σπρέι είναι απαραίτητο για τις γυναίκες που είναι πάντα εν κινήσει, βοηθώντας τες να αποφεύγουν την εφίδρωση.

Πώς να μειώσεις την εφίδρωση - τα καλύτερα αντιιδρωτικά

Το "αόρατο"

Τα αντιιδρωτικά, όπως το NIVEA Invisible for Black & White Active, είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αποφεύγονται οι λεκέδες στα ρούχα. Περιέχουν προστασία κατά των λευκών σημαδιών στα μαύρα ρούχα και κατά των κίτρινων λεκέδων στα λευκά ρούχα, διατηρώντας τα λευκά για περισσότερο καιρό.