γυναίκα ξαπλωμένη στον ήλιο

Ανακαλύψτε τα οφέλη της βιταμίνης D για το δέρμα

Ανακαλύψτε τα οφέλη της βιταμίνης D για το δέρμα και τους ασφαλείς τρόπους λήψης της από τον ήλιο.

Τι κάνει η βιταμίνη D;

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΒΙΤΑΜΊΝΗ D;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που χρειάζεστε για την καλή υγεία. 
Πραγματοποιεί αρκετές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα σας όπως το να το βοηθάει να απορροφάει ασβέστιο και να διευκολύνει τη λειτουργία ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος καταπολεμώντας τα βακτήρια και τους ιούς.
Το σώμα σας χρειάζεται τη βιταμίνη D και για άλλες λειτουργίες - τα νεύρα σας τη χρειάζονται για να μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός σας και οι μύες σας τη χρειάζονται για την κίνηση. Επίσης ρυθμίζει και βελτιώνει τη διάθεσή σας και έχει πολλά οφέλη για το δέρμα.

γυναίκα που στέκεται στον ήλιο
Είναι η βιταμίνη D καλή για το δέρμα;

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης D;

Τα οφέλη της βιταμίνης D περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών μέσω υποστήριξης κρίσιμων λειτουργιών του σώματος και παίζοντας σημαντικό ρόλο στην υγεία των δοντιών και των οστών.

Εκτός του ότι είναι σημαντική θρεπτική ουσία για την υγεία, η βιταμίνη D είναι επίσης ωφέλιμη για το δέρμα σας καθώς διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθάνε στη μείωση των φλεγμονωδών συμπτωμάτων της ακμής.

Η βιταμίνη D βοηθάει επίσης στην προστασία και ανανέωση του δέρματος παρέχοντας ανάπτυξη, αναδόμηση και μεταβολισμό των κυττάρων του δέρματος καθώς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του δέρματος και βοηθάει στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που μπoρούν να επιφέρουν πρόωρη γήρανση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D;

Τα συμπτώματα που σας ειδοποιούν σχετικά με πιθανή ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι:
Κόπωση και κούραση
Πόνοι στα οστά ή τους μύες ή αδυναμία
Κατάγματα κόπωσης, ειδικά στα πόδια σας
Εναλλαγές διάθεσης
Εάν πιστεύετε ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.


ΠΏΣ ΛΑΜΒΆΝΕΤΑΙ Η ΒΙΤΑΜΊΝΗ D;

Η απαραίτητη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία σας και εάν κυοφορείτε ή θηλάζετε. Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε την ημερήσια ωφέλιμη δόση για εσάς είναι κάνοντας εξετάσεις αίματος σε οποιοδήποτε εργαστήριο.

Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη D από 3 βασικές πηγές:
Διατροφή
Φως του ήλιου
Συμπληρώματα

Βιταμίνη D στα τρόφιμα:

Το σώμα μας λαμβάνει μόνο μικρό ποσοστό βιταμίνης D από τα τρόφιμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική η συμπερίληψη τροφίμων με αυτήν τη βιταμίνη στη διατροφή! Συγκεκριμένα τα ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη D, επομένως εξασφαλίζετε ότι συμπεριλαμβάνετε τακτικά σολομό, ρέγκα, σκουμπρί ή τόνο στη διατροφή σας. Εναλλακτικά επιλέγετε συκώτι μπακαλιάρου ή μοσχαρίσιο συκώτι, μανιτάρια ή αυγά.

γυναίκα που στέκεται στον ήλιο με τα μάτια κλειστά

Βιταμίνη D από τον ήλιο

Το σώμα μας παράγει με φυσικό τρόπο βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μειώνουν την πρόσληψη βιταμίνης D από αυτήν την πηγή: μόλυνση, σύννεφα, ηλικία, σκούρος τόνος δέρματος και ο πολύς χρόνος σε εσωτερικούς χώρους (το δέρμα σας δεν παράγει βιταμίνη D από το φως του ήλιου που περνάει από το παράθυρο).

Πόση βιταμίνη D λαμβάνετε από τον ήλιο;
Αυτό εξαρτάται επίσης από διάφορους παράγοντες όπως είναι η χώρα, η εκάστοτε εποχή, η έκταση δέρματος που εκτίθεται και η ώρα της ημέρας
Αναφορές λένε ότι για τη λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D (μέση ημερήσια δόση βιταμίνης D (1.000 ΔΜ)) αρκεί μια μέση έκθεση 20-30 λεπτών στον ήλιο τρεις φορές την εβδομάδα.

Η βιταμίνη D είναι δυνατότερη το μεσημέρι ενώ ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και εσείς χρειάζεστε λιγότερο χρόνο έκθεσης στον ήλιο ώστε το σώμα να παράγει βιταμίνη D. Παρότι το μεσημέρι είναι επωφελής ώρα για παραγωγή βιταμίνης D, ο δείκτης UV είναι ο δυνατότερος αυτήν την ώρα και συνεπώς είναι ευκολότερο ένα έγκαυμα, ειδικά στα παιδιά.

Μια μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας UV είναι επιβλαβής για το δέρμα καθώς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και πρόωρη γήρανση του δέρματος επομένως είναι σημαντικό να ισορροπείτε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ βέλτιστων ωρών ώστε να λαμβάνετε βιταμίνη D και ταυτόχρονα να προστατεύεται το δέρμα.

Για το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών η NIVEA διαθέτει μια σειρά αντηλιακών για παιδιά σχεδιασμένα για να παρέχουν εξαιρετικά αποτελεσματική άμεση προστασία UVA/UVB ώστε να εξασφαλίζεται ότι εσείς και τα παιδιά σας θα απολαμβάνετε τον ήλιο χωρίς ανησυχία.

κορίτσι που χαμογελά

ΥΠΆΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΉ ΒΙΤΑΜΊΝΗ D ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΌ ΉΛΙΟ;

Tους χειμερινούς μήνες η έκθεση στον ήλιο είναι μειωμένη με αποτέλεσμα έλλειψη βιταμίνης D, η οποία αντιμετωπίζεται με τη λήψη συμπληρωμάτων. 

Υπάρχουν 2 είδη συμπληρωμάτων που μπορείτε να δοκιμάσετε:
Σε χάπια: τα χάπια είναι η ιδανική επιλογή εάν επιθυμείτε να ελέγξετε την ποσότητα βιταμίνης D που λαμβάνετε. 
Σε σταγόνες: δίδονται κυρίως σε βρέφη και παιδιά αλλά και οι ενήλικες μπορούν να πάρουν σταγόνες. Αυτές συνδυάζονται πολύ συχνά με ασβέστιο και βοηθάνε έτσι κυρίως στην υποστήριξη της σωστής ανάπτυξης των οστών. 
Το ιδανικό είναι η συμπλήρωση της βιταμίνης D με βιταμίνη K2. Η βιταμίνη D υποστηρίζει την απορρόφηση ασβεστίου, η βιταμίνη K2 στη συνέχεια ""μεταφέρει"" το ασβέστιο στους σωστούς τομείς του σώματος για την πρόληψη, για παράδειγμα, ασβεστοποίησης των αιμοφόρων αγγείων. 

γυναίκα ξαπλωμένη στον ήλιο

Είναι πιθανή υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D;

Δεν είναι δυνατή υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D από τον ήλιο διότι το σώμα μας ρυθμίζει την παραγόμενη πρόσληψη, ωστόσο πρέπει να θυμάστε να καλύπτετε ή να προστατεύετε το δέρμα σας εάν είστε έξω στον ήλιο για αρκετό χρόνο ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος.
Ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης D από τη λήψη συμπληρωμάτων - αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας.
Τα συμπτώματα υπερβολικής λήψης βιταμίνης D είναι:
- κοιλιακός πόνος
- απάθεια
- εμετός
- αφυδάτωση
- σύγχυση
- αυξημένη δίψα
- ναυτία
Συνδυάζοντας μια ισορροπημένη διατροφή, παραμένοντας στον ήλιο για ασφαλή χρονική περίοδο και χρησιμοποιώντας την προτεινόμενη δόση συμπληρωμάτων διατροφής, θα επιτύχετε ένα βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης D στο σώμα σας.


ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΟΥ ΔΈΡΜΑΤΟΣ ΜΕ NIVEA SUN

Να θυμάστε πάντα να προστατεύετε το δέρμα σας στον ήλιο ώστε να αποφεύγετε εγκαύματα και δερματικές βλάβες. Η NIVEA έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεστε ώστε εσείς και η οικογένειά σας να παραμένετε ασφαλείς και άνετοι στον ήλιο, οποιαδήποτε εποχή. Ανακαλύψτε τη σειρά αντηλιακών NIVEA που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το δέρμα σας προστατευμένο, ενυδατωμένο και απαλό.

Για την υψηλότερη προστασία του σώματος δοκιμάστε το Protect & Moisture Ultra Spf 50+. Παρέχει άμεση προστασία UV και υποστηρίζει την προστασία του δέρματος από μέσα με αντιοξειδωτική βιταμίνη E, διατηρώντας το δέρμα ενυδατωμένο.

Το UV Face Triple Protect SPF 50+ προστατεύει το πρόσωπό σας από τις ακτίνες UVA/UVB και από το Blue light. Το εξαιρετικά ελαφρύ ενυδατικό υγρό με υαλουρονικό απορροφάται αμέσως για διάφανο αποτέλεσμα στο δέρμα και παρέχει απαλότητα και ορατά υγιή όψη.

κορίτσι με τζίντζερ μαλλιά που κρατά μια κρέμα προσώπου Nivea SPF

Ανακαλύψτε τα αντηλιακά προσώπου NIVEA σχεδιασμένα για την προστασία του δέρματός σας από τις ακτίνες UV, με ταυτόχρονη πρόληψη της δημιουργίας μαύρων στιγμάτων και τη βελτίωση της εμφάνισης των υφιστάμενων ρυτίδων και της μελάγχρωσης.