Προσοχή στον ήλιο: ιδιαίτερη φροντίδα για την ευαίσθητη επιδερμίδα

Όσο κι αν είναι σημαντικός ο ήλιος για την ψυχική μας διάθεση, οι ακτίνες του μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην επιδερμίδα μας. Ιδίως οι ευαίσθητες επιδερμίδες δεν πρέπει να διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από την ηλιακή ακτινοβολία.

Αντηλιακή προστασία για ευαίσθητες επιδερμίδες

Οι ευαίσθητες επιδερμίδες χρειάζονται ειδική αντηλιακή προστασία - και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες ή όταν εκτίθενται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία. Με τη σωστή φροντίδα και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, ακόμη και οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα μπορούν να απολαμβάνουν τον ήλιο.

Η ευαίσθητη επιδερμίδα χρειάζεται επιπλέον προσοχή

Η φωτοευαισθησία μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Τα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερη αντηλιακή προστασία από τους ενήλικες, καθώς η επιδερμίδα τους δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί και είναι επομένως πιο ευαίσθητη. Βρες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντηλιακή προστασία των παιδιών εδώ.

Οι άνθρωποι με πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, οι οποίοι έχουν συνήθως ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, φακίδες και γαλάζια μάτια, πρέπει επίσης να δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή στην αντηλιακή προστασία. Το ίδιο ισχύει για τα άτομα που πάσχουν από ακμή και νευροδερματίτιδα, η επιδερμίδα των οποίων έχει ταλαιπωρηθεί από τη φαρμακευτική αγωγή και αντιδρά συνήθως με υπερευαισθησία στο ηλιακό φως.

Ας μην ξεχνάμε: όσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη που προκαλείται στην επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολίας τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης δερματικών βλαβών στη μετέπειτα ζωή ενός ατόμου. Ένα καλό αντηλιακό για ευαίσθητες επιδερμίδες πρέπει να προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία A και B. Οι μεγάλου μήκους κύματος υπεριώδεις ακτίνες A διεισδύουν βαθιά στον συνδετικό ιστό και καταστρέφουν το κολλαγόνο, το οποίο είναι σημαντικό στοιχείο της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Επομένως, η υπεριώδης ακτινοβολία A ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Παρόλο που η υπεριώδης ακτινοβολία B δεν διεισδύει τόσο βαθιά στην επιδερμίδα, είναι εξαιρετικά επιθετική και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Προστάτεψε την ευαίσθητη επιδερμίδα από τον ήλιο

Τα άτομα με εξαιρετικά ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή όσοι πάσχουν από αλλεργικές αντιδράσεις στο ηλιακό φως είναι πολύ περισσότερο επιρρεπείς στις βλάβες που προκύπτουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ο ήλιος δεν λάμπει μόνο στους εξωτερικούς χώρους

Η επιδερμίδα που είναι ευαίσθητη στο ηλιακό φως δεν χρειάζεται προστασία από τον ήλιο μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών ή όταν δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό. Παρόλο που οι σκιερές περιοχές είναι καταλληλότερα μέρη για ηλιοθεραπεία, ωστόσο ούτε εκεί δεν είσαι ασφαλής από τα ηλιακά εγκαύματα. 
Πράγματι, η υπεριώδης ακτινοβολία A έχει σχεδόν πάντοτε την ίδια ένταση, ακόμη και αν έξω έχει συννεφιά.

Ακόμη και η αραιή νέφωση επιτρέπει στο 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας να περνά μέσα από αυτήν, ενώ το χιόνι μπορεί να αντανακλά έως το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ακόμη και σε βάθος μισού μέτρου μέσα στο νερό, η υπεριώδης ακτινοβολία παραμένει 40%. Να γιατί πρέπει πάντοτε να προστατεύεις τον εαυτό σου όταν βρίσκεσαι σε ανοιχτό χώρο. 

Αν είναι δυνατόν, πρέπει να αποφεύγεις την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως όπως και τον εξαιρετικά δυνατό ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Μην αφήνεις ποτέ τα παιδιά σου να πηγαίνουν στην παιδική χαρά ή το νηπιαγωγείο χωρίς αντηλιακό. Επίσης, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο ηλιακό φως και πρέπει να περνούν πολύ χρόνο σε ανοιχτούς χώρους λόγω του επαγγέλματός τους δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν να εφαρμόζουν τακτικά αντηλιακή κρέμα και να φορούν τα κατάλληλα ρούχα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής βόλτας στην πόλη ή καθώς περιμένεις στην ουρά για να αγοράσεις παγωτό, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις ακάλυπτες περιοχές της επιδερμίδας του στη στιγμή. 

Μάθε περισσότερα για το πώς να αντιμετωπίζεις τα ηλιακά εγκαύματα εδώ.

Κατάλληλη προστασία το καλοκαίρι

Εάν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, κύριος στόχος σου πρέπει να είναι η προστασία της επιδερμίδας από την ηλιακή ακτινοβολία και η αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων. Για σκέψου:ακόμη και η ελαφριά ερυθρότητα αποτελεί ένδειξη υπερβολικά μεγάλης ακτινοβολίας και αρχικής βλάβης στην επιδερμίδα.

Ειδική προστασία με ειδικά ρούχα

Είναι καλύτερα να μην το διακινδυνεύεις και μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να αφήνεις την επιδερμίδα σου να έρχεται σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως. Απόφυγε να φοράς μπλούζες με πολύ λεπτές τιράντες και προτίμησε t-shirt που καλύπτουν το επάνω μέρος του θώρακα και τους ώμους. Τα υφάσματα με πυκνή πλέξη προσφέρουν την καλύτερη προστασία, ενώ τα ειδικά ρούχα με προστασία από τις ακτίνες UV είναι εξαιρετικά πρακτικά.

Αυτά προέρχονταν αρχικά από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, αλλά τώρα κυκλοφορούν και εδώ. Κυκλοφορούν ως πουκάμισα, παντελόνια και t-shirt, καθώς επίσης ως μαγιό για όταν κολυμπάς σε εξωτερικούς χώρους. Είναι εξαιρετικά ελαφριά και στεγνώνουν γρήγορα. Συνεπώς, αποτελούν τα ιδανικά ρούχα για τις διακοπές στη Μεσόγειο, τις υπαίθριες δραστηριότητες και ιδιαίτερα για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Βρες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντηλιακή προστασία των παιδιών εδώ.

Μην ξεχνάς το καπέλο σου για τον ήλιο

Τα γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο ηλίου είναι απολύτως αναγκαία το καλοκαίρι. Το καπέλο ηλίου σου πρέπει, ιδανικά, να είναι πλατύγυρο και να έχει προστασία για τον αυχένα. Έτσι, θα μπορείς πάντοτε να κρατάς στη σκιά την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου σου.

Χαλάρωσε και απόλαυσε τον ήλιο – με την κατάλληλη προστασία

Σχετικά με τον δείκτη αντηλιακής προστασίας, τα άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον SPF 30 ή ακόμη καλύτερα SPF 50, όπως το Protect & Moisture spray της NIVEA sun με SPF 50+. Ένα αντηλιακό προϊόν με SPF 50+ είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά, όπως η NIVEA SUN  Swim & Play Lotion. Ειδικά για τους μικρούς μας φίλους, συνιστούμε αδιάβροχα προϊόντα που συνδυάζουν διασκέδαση και προστασία ακόμη και κατά το κολύμπι ή το παιχνίδι τους στο νερό.

Συνέχισε να φοράς αντηλιακή κρέμα

Τα αντηλιακά προϊόντα προσφέρουν αποτελεσματική αντηλιακή προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα και τις μακροχρόνιες βλάβες στην επιδερμίδα. Αλλά πρέπει να είναι προσαρμοσμένα επακριβώς στις ανάγκες της λεπτής, ευαίσθητης επιδερμίδας σου. Οι αντηλιακές λοσιόν για ευαίσθητες επιδερμίδες (παραδείγματος χάρη, το spray NIVEA SUN Protect & Sensitive). Είναι πολύ φιλικές προς την επιδερμίδα και μειώνουν τον κίνδυνο πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων από το ηλιακό φως. Τα προϊόντα σχεδιάστηκαν ειδικά για την ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών, (παραδείγματος χάρη το αντηλιακό σπρέι NIVEA SUN Pure & Sensitive Kids), απορροφώνται πολύ εύκολα και εφαρμόζονται σε όλο το σώμα. Να θυμάσαι: η εφαρμογή της αντηλιακής προστασίας πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 2 ώρες! Άπλωσε αρκετή ποσότητα κρέμας σε όλες τις περιοχές που είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία– κυρίως τη μύτη, τους ώμους, την επάνω πλευρά των ποδιών και την άνω πλευρά των βραχιόνων.