Η βρεφική επιδερμίδα είναι ευαίσθητη και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα

Η επιδερμίδα του ανθρώπου, σχηματίζει έναν φυσικό φραγμό, έναντι των περιβαλλοντικών επιδράσεων. Προστατεύει το σώμα από τα επιβλαβή ερεθίσματα και από τη ξηρότητα. Όμως, μέχρι και η υγιή ενήλικη επιδερμίδα χρειάζεται την κατάλληλη περιποίηση και φροντίδα, για τον δικό της τύπο δέρματος, για να μπορεί να αντιμετωπίζει πιο εύκολα μια απαιτητική καθημερινότητα. Για παράδειγμα, η ξηρή ή η ιδιαίτερα ευαίσθητη επιδερμίδα, απαιτεί ειδικά προϊόντα περιποίησης. Την ίδια φροντίδα, χρειάζεται και η ακόμα πιο ευαίσθητη και λεπτή βρεφική επιδερμίδα. Η επιδερμίδα ενός νεογέννητου βρέφους, είναι πολύ πιο ευαίσθητη από αυτή ενός παιδιού στην ανάπτυξη, διότι η προστατευτική λιπιδική μεμβράνη και ο φυσικός όξινος μανδύας, δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Η επιδερμίδα συνηθίζει στις συνθήκες του περιβάλλοντος, τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση, καθώς αναπτύσσονται και οι υπόλοιπες λειτουργίες της. Σύμφωνα με τα τελευταία ιατρικά ευρήματα, η ανάπτυξη αυτή ολοκληρώνεται μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Στο διάστημα αυτό, η βρεφική επιδερμίδα έχει ανάγκη από συνεχή περιποίηση, για την απαιτητική ανάπτυξή της. Η προσεκτική παρατήρηση των δερματικών λειτουργιών, η τρυφερή φροντίδα και τα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης, σχεδιασμένα ειδικά για τις βρεφικές ανάγκες, συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη της βρεφικής επιδερμίδας.

 

Μπάνιο και κολύμπι για το μωρό –  μια απόλαυση με την κατάλληλη περιποίηση για τη βρεφική επιδερμίδα

Η λειτουργία του δερματικού φραγμού των βρεφών χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί. Το πρώτο βήμα για τη βέλτιστη περιποίηση της βρεφικής επιδερμίδας, είναι ο επιμελής καθαρισμός. Το μπάνιο, δύο ή τρεις φορές τη βδομάδα, καθαρίζει την επιδερμίδα διεξοδικά και απαλά. Σε θερμοκρασία δωματίου 22–24 °C και θερμοκρασία νερού στους 37 °C, το μπάνιο είναι καταπραϋντικό και αποτελεί μια χαλαρή διασκέδαση για τα περισσότερα μωρά.  Το μπάνιο δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από πέντε με επτά λεπτά, έτσι ώστε η επιδερμίδα του μωρού να μην ξεραθεί πολύ στο νερό. Τις πρώτες 6 εβδομάδες, αρκεί η χρήση μόνο ζεστού νερού. Μια στάλα ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργήσει ως ήπιο αιθέριο έλαιο που αποκαθιστά τη λιπαρότητα.  Τα βρεφικά σαμπουάν και οι λοσιόν καθαρισμού, σχεδιασμένα ειδικά για τις ανάγκες της βρεφικής ηλικίας, υποστηρίζουν την ευχάριστη αυτή εμπειρία και ενυδατώνουν τη βρεφική επιδερμίδα. Μετά το μπάνιο, μια ενυδατική κρέμα ή ένα θρεπτικό έλαιο βοηθά την ευαίσθητη επιδερμίδα να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ισορροπία και να χτίσει προστατευτική λιπαρότητα και υγρασία. Ακόμα και η αυξημένη επαφή του βρέφους με το νερό κατά την κολύμβηση, είναι μια απόλαυση αν μετά η επιδερμίδα ενυδατώνεται πλήρως.

Απαλή περιποίηση της βρεφικής επιδερμίδας στην περιοχή της πάνας

Η ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην περιοχή της πάνας. Ο προσεκτικός καθαρισμός και η τακτική περιποίηση είναι απαραίτητα σε αυτό το σημείο του σώματος. Μετά τον καθαρισμό και το καλό στέγνωμα, θα πρέπει να απλώνεται προσεκτικά μια κρέμα για τα εξανθήματα από την πάνα στα σημεία που έχουν κοκκινίσει. Η πάνα που εφαρμόζει σωστά και αλλάζεται έγκαιρα, εμποδίζει το σχηματισμό της υγρασίας στην περιοχή. Η υγρασία μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα, διευκολύνοντας φθορές στην περιοχή, λόγω των κινήσεων. Τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα περιποίησης, φροντίζουν την υγεία της επιδερμίδας και προάγουν την ευεξία: Τα απαλά μαντηλάκια σάς βοηθούν να διατηρείτε τη βρεφική επιδερμίδα καθαρή και ταυτόχρονα ανακουφίζουν την ερεθισμένη περιοχή γύρω από τον ποπό με καταπραϋντική υγρασία. Το βρεφικό talk μειώνει τη φαγούρα και εμποδίζει τους ερεθισμούς. Η κρέμα για τα εξανθήματα από την πάνα, απωθεί την υγρασία και ανακουφίζει τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς. Η NIVEA αξιοποιεί τη μακρά εμπειρία της για να αναπτύσσει εξαιρετικά απαλά, αποτελεσματικά και συμβατά προϊόντα περιποίησης για κάθε ηλικία. Η σειρά βρεφικής περιποίησης της NIVEA, είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ικανοποιεί τις ανάγκες της ευαίσθητης βρεφικής επιδερμίδας, υποστηρίζοντας την υγιή ανάπτυξή της.