Χάδια: το κλειδί της εσωτερικής ομορφιάς

Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του ανθρώπου. Είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων μας και σε αυτήν αντανακλάται η εσωτερική μας ισορροπία. Τα χάδια μας είναι απαραίτητα.

Γιατί η οικειότητα και οι αγκαλιές είναι τόσο σημαντικές

Η επιδερμίδα είναι η πύλη της ψυχής μας. Μας επιτρέπει να κατανοούμε και να εκφράζουμε συναισθήματα, αλλά και να επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους. Η σωματική επαφή, λοιπόν, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευεξία, την εσωτερική ισορροπία και την προσωπική λάμψη μας.

Τα χάδια καθησυχάζουν

Ένα μωρό που κλαίει ηρεμεί, όταν η μητέρα του το παίρνει στην αγκαλιά της. Η αγκαλιά όμως είναι παρηγορητική και για τους ενήλικες, αφού η σωματική επαφή απελευθερώνει ενδορφίνες. Αυτό μειώνει το στρες και μας βοηθά να χαλαρώσουμε.

Χάδια για την ψυχή: να πόσο σημαντική είναι η επιδερμίδα μας.

 • Με την επιδερμίδα μας νιώθουμε το κρύο, τη ζέστη, την πίεση και την οικειότητα με άλλους ανθρώπους. Η επιδερμίδα είναι ένας από τους σημαντικότερους διαύλους επικοινωνίας, καθώς μας συνδέει με τους υπόλοιπους ανθρώπους.
 • Το άγγιγμα είναι εξίσου σημαντικό με την αναπνοή, το φαγητό και το νερό – από την ημέρα που γεννιόμαστε.
 • Για τους ενήλικες, τα χάδια και η σωματική επαφή είναι καθοριστικής σημασίας για όλες τις στενές σχέσεις μας.
 • Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν έχουν σύντροφο έχουν ανάγκη την επαφή αυτήν και δεν πρέπει να τη στερούνται. Το μασάζ και η καθημερινή ενυδάτωση, δηλαδή η επαφή με τη δική μας επιδερμίδα, ασκούν την ίδια θετική επίδραση.
 • Η επιδερμίδα μας αποκαλύπτει επίσης όσα νιώθουμε βαθιά μέσα μας: κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε, χλωμιάζουμε όταν φοβόμαστε και η επιδερμίδα μας φαίνεται ωχρή και άτονη όταν είμαστε στρεσαρισμένοι.

Άγγιξε και δες! Ο τρόπος που λειτουργεί το δέρμα μας

Είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, καταλαμβάνοντας επιφάνεια περίπου δύο τετραγωνικών μέτρων. Διαθέτει έως 40 νευρικές απολήξεις και 200 απτικά σωμάτια ανά τετραγωνικό εκατοστό, που διαβιβάζουν ως σήμα στον εγκέφαλο την αίσθηση του αγγίγματος, του κρύου ή της ζέστης.

 
Τα ακροδάχτυλά μας, μάλιστα, είναι αυτά που επιτελούν το πιο σημαντικό έργο: έχουν περίπου τρεις φορές περισσότερα απτικά σωμάτια σε σχέση με την υπόλοιπη επιδερμίδα μας, αντιδρώντας ακόμη και στο πιο ανεπαίσθητο ερέθισμα ή αίσθημα. Έτσι εξηγείται, λοιπόν, γιατί εκλαμβάνονται ως θετικό ερέθισμα τα χάδια που δίνουμε στους άλλους. 
Τα χάδια δρουν εξισορροπητικά, διότι θετικά συναισθήματα που μας αποφορτίζουν από το στρες φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω των υποδοχέων της επιδερμίδας.

Για να μπορεί, όμως, η επιδερμίδα να φέρνει εις πέρας το εκπληκτικό αυτό έργο, πρέπει φυσικά να λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ενυδατώνεται καθημερινά, ώστε να δέχεται τα χάδια παραμένοντας πάντοτε απαλή.Τα τρυφερά χάδια βοηθούν τα μωρά να εισπράττουν αγάπη και να νιώθουν οικειότητα και ασφάλεια. Αποτελούν βασική προϋπόθεση για την υγιή σωματική και πνευματική ανάπτυξη του μωρού.


Ό,τι κάνει καλό στην επιδερμίδα μας, κάνει καλό και στην ψυχή μας

Η επιδερμίδα μας φανερώνει τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε το σώμα μας. Ένας υγιής, ισορροπημένος τρόπος ζωής μας κάνει να ακτινοβολούμε, ακριβώς όπως και ένα σωστό πρόγραμμα ομορφιάς.

Τα φιλιά είναι το καλύτερο φάρμακο

Μαζί με τις άκρες των δαχτύλων μας, τα χείλη και η γλώσσα μας έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό υποδοχέων και απτικών σωματίων. Αυτός είναι και ο λόγος που τα φιλιά είναι τόσο ευχάριστα και μας δημιουργούν τόσο έντονα συναισθήματα – αφέσου, λοιπόν, στη μαγεία ενός φιλιού!

Μερικές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια αγκαλιά

Άσε την επιδερμίδα σου να πάρει τον έλεγχο. Άγγιξε, νιώσε και αφέσου στις αισθήσεις σου! Ανακάλυψε εδώ περισσότερες συμβουλές και άντλησε έμπνευση για το πώς να βρεις την εσωτερική σου αρμονία και ομορφιά.

Η επιδερμίδα δεν συγχωρεί – γι’ αυτό δώσε προσοχή!

 • Σχεδόν κανένα άλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος δεν αποκαλύπτει τόσα πολλά για εμάς όσα η επιδερμίδα μας.
 • Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τη φροντίζουμε, αφού παίρνει τα πάντα «πολύ προσωπικά».
 • Να πίνεις αρκετό νερό κάθε μέρα. Η επιδερμίδα σου χρειάζεται δύο με τρία λίτρα την ημέρα για να παραμένει ενυδατωμένη.
 • Επίσης, να τρως υγιεινά συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες, που θα διατηρήσουν την επιδερμίδα σου όμορφη και λαμπερή.
 • Η τακτική αεροβική άσκηση και η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακής προστασίας πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στην περιποίηση της επιδερμίδας σου.
 • Άκου την επιδερμίδα σου!Συχνά, η ξηρότητα, η ερυθρότητα και οι διάφορες δερματικές παθήσεις είναι σημάδι κάποιου βαθύτερου προβλήματος.
 • Η έλλειψη σωματικής επαφής και η ανεκπλήρωτη επιθυμία για οικειότητα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δερματικά προβλήματα.
 • Σε αυτό ακριβώς είναι που βοηθούν τα χάδια – και μερικές φορές είναι πιο εύκολο από όσο μπορεί να πιστεύει κανείς.
 

Ιδανικά για χαλάρωση: κρεμώδη αφροντούς και αφρόλουτρα περιποίησης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ