Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ ΣΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΣΩΜΑ

Απαλό και κομψό ή φυσικό; Ιδού η απορία. Πολλοί άνδρες προτιμούν το ξυρισμένο σώμα - και για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εμφάνιση. Ποιοι είναι όμως οι άλλοι λόγοι, για να χρησιμοποιήσεις το ξυραφάκι στο στήθος, τις μασχάλες και σε άλλα σημεία; Υπάρχουν μειονεκτήματα; Δίνουμε απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για το ξύρισμα του σώματος.

Η ΑΠΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

1. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ;

Η απλή απάντηση είναι ναι! Η τριχοφυΐα στις μασχάλες αποτελεί θαυμάσιο μέρος αναπαραγωγής για τα βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν κάτω από το προστατευτικό κάλυμμα των τριχών, ενισχύοντας, έτσι, την οσμή του ιδρώτα. Δεν είναι όμως ο ιδρώτας που μυρίζει άσχημα. Τα βακτήρια του δέρματος διασπούν τον ιδρώτα, δημιουργώντας μια δυσάρεστη οσμή. Το συμπέρασμα είναι το εξής: οι ξυρισμένες μασχάλες προσελκύουν λιγότερα βακτήρια παράγοντας λιγότερες οσμές.

2. Η ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ;

Ακριβώς το αντίθετο. Τα μικρά σταγονίδια του νερού και του ιδρώτα τείνουν να κολλάνε στις τρίχες του σώματος και να δρουν σαν μεγεθυντικός φακός στο ηλιακό φως. Ενισχύουν τις ακτίνες του ήλιου και αυξάνουν τις πιθανότητες εγκαύματος. Επιπροσθέτως, η πυκνή τριχοφυΐα του σώματος δυσκολεύει την επάλειψη του δέρματος, με μια καλή στρώση αντηλιακού. Έτσι, αν έχεις έντονη τριχοφυΐα, μάλλον θα χρειαστείς περισσότερο αντηλιακό, ενώ δε θα είσαι τόσο καλά προστατευμένος, όσο οι φίλοι σου με αποτριχωμένο δέρμα.

3. ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ;

Όντως, βοηθά λίγο. Τα τσιμπούρια προτιμούν τα τριχωτά σημεία. Όσο πιο πολλές τρίχες έχει το θύμα, τόσο πιο επιτυχής είναι η επίθεση. Αν είσαι εντελώς ξυρισμένος, θα είναι πολύ δυσκολότερο για αυτά να πιαστούν. Οπότε, το να ξυρίσεις τα χέρια και τα πόδια σου, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα τσιμπούρια στο μέλλον.

4. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΞΥΡΙΖΟΝΤΑΙ;

Εύκολη ερώτηση - το λείο σώμα, χωρίς τρίχες, αποτελεί τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ορισμένα αθλήματα, όπως η πυγμαχία, η κολύμβηση και η ποδηλασία. Στην πυγμαχία, τα γάντια είναι πιο πιθανό να γλιστρήσουν στο λείο, ιδρωμένο δέρμα. Σύμφωνα με αθλητικά forum, οι κολυμβητές που ξυρίζουν τα πόδια τους είναι κατά 0,06 - 0,07% πιο γρήγοροι από όσους προτιμούν την τριχοφυΐα. Και συνολικά, ένα καθαρό ξυρισμένο σώμα είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθεί μετά από αθλητικούς μικροτραυματισμούς, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να εισέλθουν τρίχες στην πληγή.

5. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ;

Σκεπτόμενοι τη Λίθινη Εποχή, όπου ο ρόλος του άνδρα ήταν να είναι κυνηγός, η τριχοφυΐα στο σώμα είχε μια σειρά από διαφορετικούς σκοπούς: να παρέχει προστασία από τον ήλιο και ζεστασιά, αλλά και να αποτελεί απόδειξη της σεξουαλικής ωριμότητας. Στις μέρες μας, φροντίζουμε αυτά τα πράγματα με άλλους τρόπους. Παρόλο που η τριχοφυΐα στο σώμα συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας κατά την άθληση, εγκλωβίζοντας τον ιδρώτα και βοηθώντας τον να εξατμιστεί, η διαφορά είναι ελάχιστη. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να ανησυχείς για την αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Δεν είναι όμως όλες οι τρίχες άχρηστες - οι βλεφαρίδες και τα φρύδια εξακολουθούν να παίζουν ζωτικό ρόλο και οι τρίχες στη μύτη και τα αυτιά μπορούν να τριμαριστούν, αλλά όχι να αφαιρεθούν εντελώς.

6. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΓΩΘΩ ΚΑΤΑ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ;

Μπορεί να μην ακούγεται πολύ ευχάριστο, αλλά κάθε πέρασμα με το ξυράφι δημιουργεί μικρές αλλοιώσεις στο δέρμα, που ενδέχεται να ερεθιστούν ελαφρά. Αν ξυρίζεσαι τακτικά, το δέρμα σου συνηθίζει, τις πρώτες φορές όμως θα πρέπει να προσέχεις τους ερεθισμούς. Δεν είναι περίεργο που κάποιες περιοχές, όπως η βουβωνική χώρα, θεωρούνται πιο ευαίσθητες από άλλα σημεία, όπως τα πόδια. Αλλά μην αποθαρρύνεσαι - με τη σωστή προετοιμασία, τις κατάλληλες συμβουλές και φροντίδα, μπορείς να ελαχιστοποιήσεις τους κινδύνους.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ