Η ΑΣΠΙΔΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΣΜΙΑ

Η ΑΣΠΙΔΑ ΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΣΜΙΑ

Δεν υπάρχει κάτι κακό, όσον αφορά την εφίδρωση. Ακόμα κι αν νιώθεις μια ελαφριά κακοσμία, συνήθως δεν είναι κακό πράγμα. Βάλε λίγο αποσμητικό και θα είσαι μια χαρά. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις, ωστόσο, που αυτό απλά δεν είναι αρκετό. Τότε είναι που χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια. Και εκεί έρχεται στο προσκήνιο ένα αντιιδρωτικό με μαύρο άνθρακα, όπως το αποσμητικό NIVEA MEN DEEP SPRAY.

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

Οι άνθρωποι ιδρώνουν, κι αυτό είναι καλό πράγμα. Ο μέσος άνθρωπος χάνει έως και δύο λίτρα υγρών την ημέρα μέσω της εφίδρωσης. Αυτό περνά συνήθως απαρατήρητο διότι ο ιδρώτας αποτελείται από άοσμο νερό κατά 99%. Μόνο όταν ο ιδρώτας αναμειγνύεται με βακτήρια από την επιδερμίδα σου αρχίζει να μυρίζει. Πρόκειται για χημεία.

Παρόλο που μπορεί να μην παραπέμπει στην μυρωδιά ενός φρέσκου και δροσερού ανοιξιάτικου πρωινού, η εφίδρωση, έχει τον δικό της σημαντικό ρόλο στο σώμα σου, αφού σε προστατεύει από την υπερθέρμανση. Αν δεν ίδρωνες, θα έπρεπε να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του σώματός σου με κάποιον άλλο τρόπο. Θα μπορούσες να λαχανιάζεις όπως οι σκύλοι, για παράδειγμα, αλλά αυτό θα φαινόταν κάπως περίεργο. Οπότε, εάν δεν στάζουν καθημερινά μεγάλες σταγόνες ιδρώτα από το μέτωπό σου, τον περισσότερο καιρό κανείς δεν θα προσέξει τι συμβαίνει στους ιδρωτοποιούς σου αδένες. Απλά βάλε λίγο αποσμητικό για την κακοσμία του σώματος και θα είσαι μια χαρά. Και αυτό είναι χημεία.

ΟΧΙ ΙΔΡΩΤΑΣ, ΟΧΙ ΚΑΚΟΣΜΙΑ

Κάποιες φορές όμως δεν είναι αρκετό μόνο το να αντιμετωπίζεις επιδερμικά την κακοσμία. Υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται κάτι για να εισχωρήσει σε βάθος. Αν θες να σταματήσεις την έντονη ροή ιδρώτα από τις μασχάλες σου, τότε θα πρέπει αντί για τα απλά αποσμητικά να στραφείς σε αντιιδρωτικά. Μπορείς να επιλέξεις από μια μεγάλη σειρά προϊόντων με διαφορετικά συστατικά. Ο μαύρος άνθρακας είναι το πιο σύνηθες συστατικό, που έχει αποτελεσματικότητα στα αντιιδρωτικά και σε βοηθά να δημιουργήσεις μια ισχυρή ασπίδα για τις μασχάλες σου. Τι είναι όμως αυτό το πράγμα και πώς σε κρατά στεγνό;

ΜΑΥΡΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑΣ: Ο ΚΡΥΠΤΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΩΤΑ ΣΟΥ

Γυμνάζεσαι πολύ; Σώζεις την ανθρωπότητα από τους κακούς σε καθημερινή βάση; Ή απλά έχεις την τάση σε γενικές γραμμές να ιδρώνεις γρήγορα και έντονα; Σε κάθε περίπτωση, ένα αντιιδρωτικό με μαύρο άνθρακα μπορεί να γίνει ο αξιόπιστος σύντροφος για έναν Σούπερμαν της καθημερινότητας, όπως εσύ. Ο μαύρος άνθρακας απορροφά τις τοξίνες, και εξουδετερώνει τα τοξικά βακτήρια, που ευθύνονται για την κακοσμία, εμποδίζοντας κάθε δυσάρεστη αίσθηση. Πόσο κουλ είναι αυτό; Στα συν: Είναι ιδιαίτερα φιλικός προς την επιδερμίδα και δεν αφήνει σημάδια στο πουκάμισο (ή στην κάπα σου).

ΜΑΥΡΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑΣ: ΣΕ ΚΡΑΤΑ ΔΡΟΣΕΡΟ ΌΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΖΕΣΤΗ

Ο ιδρώτας δεν είναι πάντα ο ίδιος. Στην πραγματικότητα, ο ιδρώτας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός, ανάλογα με το τι τον προκαλεί. Η σωματική άσκηση και οι υψηλές θερμοκρασίες για παράδειγμα, σε κάνουν να ιδρώνεις - και να μυρίζεις - διαφορετικά από ό,τι προκαλεί το έντονο πνευματικό στρες. Όταν σου επιτίθεται το στρες, ένα αντιιδρωτικό που περιέχει όχι μόνο χλωριούχο αργίλιο αλλά και μαύρο άνθρακα, σε έχει καλυμμένο (στις μασχάλες). Ο μαύρος άνθρακας έχει μια καθαριστική και εξισσοροπητική επίδραση στην ανθρώπινη επιδερμίδα. Το πιο σημαντικό: Μπορεί να μειώσει την παραγωγή σμήγματος, το οποίο οδηγεί σε λιγότερες οσμές λόγω ιδρώτα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Έτσι, ένα αντιιδρωτικό με ένα αντιβακτηριδιακό σύμπλεγμα μαύρου άνθρακα έχει σχεδιαστεί ειδικά για να καλύπτει τις δυσάρεστες οσμές της εφίδρωσης. Επομένως, όταν τα πράγματα ζορίζουν, ο μαύρος άνθρακας τα σπάει.

ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΑΡΓΙΛΙΟ: Ο ΦΥΛΑΚΑΣ

Το αργίλιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα χημικά στοιχεία στον κόσμο. Βρίσκεται ακόμα και στο φαγητό μας. Το χλωριούχο αργίλιο - ή το παράγωγό του που ονομάζεται Χλωροϋδρικό Αργίλιο - χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά διαφορετικά αντιιδρωτικά, λόγω των αντισηπτικών χαρακτηριστικών του και της ιδιότητας που έχει να επιβραδύνει την εφίδρωση. Αν δεν ιδρώνεις πολύ και θες απλώς να καλύψεις τις οσμές από τον ιδρώτα, ίσως να μπορείς να βασιστείς σε ένα αποσμητικό, χωρίς χλωριούχο αργίλιο. Αν όμως οι μασχάλες σου δεν είναι ποτέ πραγματικά στεγνές, θα πρέπει να σκεφτείς να χρησιμοποιήσεις ένα αντιιδρωτικό με χλωριούχο αργίλιο. Εν μέρει «κλειδώνει» τους ιδρωτοποιούς αδένες και είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την ορατή μείωση της εφίδρωσης.

Α, και μην ανησυχείς! Οι μασχάλες σου δεν αποτελούν παρά μόνο το 1% όλων των ιδρωτοποιών αδένων στο σώμα σου. Για μέτρα να δεις. Έτσι, αυτό το «κλείδωμα» σου αφήνει περισσότερο από αρκετούς άλλους αδένες από τους οποίους θα ιδρώνεις. Κανένας από αυτούς, όμως, δεν είναι πιθανό να αφήνει τέτοια ενοχλητικά σημάδια κάτω από τα χέρια σου.