ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ

Οι κοκκινίλες και ο ερεθισμός της επιδερμίδας μετά το ξύρισμα είναι δυσάρεστα σημάδια και συχνά επίπονα. Το αίσθημα καψίματος είναι αποτέλεσμα των μικροσκοπικών κοψιμάτων της επιδερμίδας. Εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές για να το αποφύγεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ;

Η αίσθηση καψίματος από το ξύρισμα επηρεάζει μόνο τους άνδρες; Σίγουρα όχι! Μετά το ξύρισμα μπορεί να νιώσεις το ίδιο στα πόδια, τις μασχάλες και την περιοχή του μπικίνι.
Ανησυχείς για την επίδραση του ξυρίσματος στην επιδερμίδα σου;

Ανησυχείς για την επίδραση του ξυρίσματος στην επιδερμίδα σου;

Η αίσθηση καψίματος από το ξύρισμα μπορεί να εμφανιστεί μετά από το ξύρισμα. Για να αποφύγεις τον ερεθισμό της επιδερμίδας, είναι σημαντικό να τη φροντίσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ξύρισμα.

Αίσθηση καψίματος; Μάθε περισσότερα!

Ο ερεθισμός συμβαίνει κατά τη  διαδικασία του ξυρίσματος, συνήθως όμως γίνεται αισθητός λίγο μετά από αυτό. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκίνισμα και μικρά οιδήματα. Η αίσθηση καψίματος προκαλείται από μικροσκοπικά κοψίματα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, τα οποία μολύνονται και συνήθως συνοδεύεται από φαγούρα, ενώ μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δυσάρεστη.

Ο μύθος ότι το τσούξιμο από το ξύρισμα επηρεάζει μόνο τους άνδρες μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι ο ερεθισμός είναι ξεκάθαρα ορατός στις πληγείσες περιοχές, όπως στα μάγουλα και το λαιμό. Ωστόσο, η επιδερμίδα στις μασχάλες και τη γραμμή του μπικίνι είναι πολύ λεπτή και ευαίσθητη και ιδιαίτερα επιρρεπής σε ερεθισμούς. Για να αποφύγεις το τσούξιμο από το ξύρισμα, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα προϊόντα για τη φροντίδα της επιδερμίδας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ξύρισμα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ;

Διασφαλίζοντας ότι προσλαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, θα αποκτήσεις και πάλι μεταξένια επιδερμίδα. Αν γνωρίζεις τις αιτίες του ερεθισμού της επιδερμίδας σου, όπως αυτές που προκαλούν τις κοκκινίλες και την φαγούρα, θα μπορέσεις στις περισσότερες περιπτώσεις να αποφύγεις την αισθηση καψίματος.

Χρήση ακατάλληλων προϊόντων φροντίδας ή ξυραφιών

Οι στομωμένες λεπίδες ή οι λεπίδες κακής ποιότητας στα ξυραφάκια αποτελούν μια συνηθισμένη αιτία ερεθισμού. Ακόμα, αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού, εν μέρει διότι τείνουμε να πιέζουμε περισσότερο μια στομωμένη λεπίδα για να ξυριστούμε καλύτερα. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η γωνία της λεπίδας και του ξυραφιού. Όταν αλλάζουμε μοντέλο, θα πρέπει πρώτα να συνηθίσουμε να κρατάμε το ξυραφάκι στην καλύτερη δυνατή θέση, προσέχοντας μην τραυματίσουμε την επιδερμίδα. Τα ξυραφάκια με περιστρεφόμενες κεφαλές διασφαλίζουν την ιδανική επαφή, ανεξάρτητα από την περιοχή του σώματος που ξυρίζεις.

Η τεχνική παίζει επίσης ρόλο. Το ξύρισμα με αντίθετη φορά από αυτή της τριχοφυΐας μπορεί να συμβάλλει στις κοκκινίλες και την αίσθηση καψίματος σε ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς η λεπίδα τραβά τις τρίχες αντί να τις κόβει. 

Η χρήση των κατάλληλων προϊόντων φροντίδας σώματος είναι πρωταρχικής σημασίας. Πολύς κόσμος δεν χρησιμοποιεί καθόλου αφρό ξυρίσματος ή λοσιόν σώματος. Αυτά τα προϊόντα όμως είναι εντελώς απαραίτητα για μεταξένια, απαλή επιδερμίδα χωρίς ερεθισμούς μετά το ξύρισμα. Ωστόσο, τα προϊόντα φροντίδας σώματος με οινόπνευμα μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο την ευαίσθητη επιδερμίδα. Για να αποφύγεις το τσούψιμο από το ξύρισμα, σου προτείνουμε να χρησιμοποιείς ήπια προϊόντα ενυδάτωσης σώματος.

Ιδρώτας και τσούξιμο από το ξύρισμα

Ιδρώτας και τσούξιμο από το ξύρισμα

Ο ιδρώτας μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα του ερεθισμού από το ξύρισμα. Αν περάσει μέσα από τα μικροκοψίματα και φτάσει κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, είναι πιο πιθανό να νιώσεις μια αίσθηση καψίματος και να δεις την επιδερμίδα σου να κοκκινίζει. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγεις την έντονη φυσική δραστηριότητα αμέσως μετά το ξύρισμα.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΠΑ

Οι συμβουλές αυτές θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις την αίσθηση καψίματος και τις κοκκινίλες μετά το ξύρισμα. Το πιο σημαντικό: αφιέρωσε χρόνο! Η επιδερμίδα σου θα σε ευγνωμονεί.
Προετοίμασε την επιδερμίδα σου

Τα βήματα για την αποφυγή του ερεθισμού από το ξύρισμα

Βήμα 1: Προετοίμασε την επιδερμίδα σου

Η ήπια απολέπιση πριν το ξύρισμα αφαιρεί τα νεκρά δερματικά κύτταρα, καθαρίζει και απαλύνει την επιδερμίδα, μειώνοντας τον κίνδυνο να εμφανιστούν εσωτερικές τρίχες και βελτιώνοντας την επαφή κατά το ξύρισμα. Μαζί με την απολέπιση θα πρέπει να πλύνεις διεξοδικά την επιδερμίδα σου με χλιαρό προς ζεστό νερό και να χρησιμοποιήσεις shower gel ή αφρό ξυρίσματος, ώστε να μαλακώσουν οι τρίχες.
Χρησιμοποίησε ξυραφάκι καλής ποιότητας

Τα βήματα για την αποφυγή του ερεθισμού από το ξύρισμα

Βήμα 2: Χρησιμοποίησε ξυραφάκι καλής ποιότητας

Η επιλογή του σωστού ξυραφιού παίζει αποφασιστικό ρόλο. Θα πρέπει να μπορείς να το κρατάς σωστά. Έλεγξε ότι οι λεπίδες είναι κοφτερές και καθαρές, ώστε να αποφύγεις το τσούξιμο.
Λάβε υπόψη την κατεύθυνση της τριχοφυΐας

Τα βήματα για την αποφυγή του ερεθισμού από το ξύρισμα

Βήμα 3: Λάβε υπόψη την κατεύθυνση της τριχοφυΐας

Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, θα πρέπει ιδανικά να ξυρίζεσαι ακολουθώντας την κατεύθυνση της τριχοφυΐας. Το ίδιο ισχύει και για περιοχές της επιδερμίδας που ξυρίζεις σπάνια: κάθε φορά που ξυρίζεσαι, η επιδερμίδα θα πρέπει να συνηθίζει τη διαδικασία.
 Ξέπλυνε με κρύο νερό

Τα βήματα για την αποφυγή του ερεθισμού από το ξύρισμα

Βήμα 4: Ξέπλυνε με κρύο νερό

Χρησιμοποίησε κρύο νερό αμέσως μετά το ξύρισμα, για να ξεβγάλεις την επιδερμίδα σου. Με αυτό τον τρόπο τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, οι πόροι κλείνουν και εμποδίζοντας τον ερεθισμό.
Σκουπίσου ταμποναριστά

Τα βήματα για την αποφυγή του ερεθισμού από το ξύρισμα

Βήμα 5: Σκουπίσου ταμποναριστά

Παρά τις συμβουλές αυτές, αν υποφέρεις ακόμα από αίσθηση καψίματος μετά το ξύρισμα, θυμήσου ότι είναι σημαντικό να έχεις σκουπίσει καλά την επιδερμίδα σου. Η υγρή επιδερμίδα είναι πιο απαλή και με πιο έντονους πόρους - άρα και πιο επιρρεπής σε ερεθισμούς. Σκούπισε με προσοχή και ταμποναριστά τις περιοχές που μόλις ξύρισες, χρησιμοποιώντας μία πετσέτα. Το έντονο τρίψιμο επιβαρύνει το ερεθισμένο δέρμα.
Ενυδάτωση

Τα βήματα για την αποφυγή του ερεθισμού από το ξύρισμα

Βήμα 6: Ενυδάτωση

Βάλε μια λοσιόν σώματος αμέσως μετά το ξύρισμα, για να αναζωογονήσεις την επιδερμίδα σου. Βοήθησε την ανάπλαση της επιδερμίδας χρησιμοποιώντας πλούσια προϊόντα ενυδάτωσης, για να τη διατηρήσεις απαλή και ελαστική.
Ελαφριά και αέρινα ρούχα

Τα βήματα για την αποφυγή του ερεθισμού από το ξύρισμα

Βήμα 7: Ελαφριά και αέρινα ρούχα

Απόφυγε τα στενά ρούχα αμέσως μετά το ξύρισμα. Περίμενε λιγάκι - έτσι θα μπορέσεις να ενυδατώσεις σωστά και να απολαύσεις τη βελούδινη, απαλή επιδερμίδα σου.
Απόφυγε τον ιδρώτα

Τα βήματα για την αποφυγή του ερεθισμού από το ξύρισμα

Βήμα 8: Απόφυγε τον ιδρώτα

Για να αποφύγεις το τσούξιμο που προκαλείται από την αυξημένη εφίδρωση δεν θα πρέπει να γυμνάζεσαι αμέσως μετά το ξύρισμα. Η ιδανική στιγμή για να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου και να απολαύσεις μια χαλαρωτική περιποίηση στο σπίτι είναι το απόγευμα.
Θα πρέπει να πάω στο γιατρό αν νιώθω αίσθημα καψίματος από το ξύρισμα;

Τα βήματα για την αποφυγή του ερεθισμού από το ξύρισμα

Θα πρέπει να πάω στο γιατρό αν νιώθω αίσθημα καψίματος από το ξύρισμα;

Αν ακολουθήσεις όλες τις απαραίτητες συμβουλές μας για το ξύρισμα, δεν θα πρέπει να αισθανθείς κάποια ενόχληση. Αν όμως αυτό συμβεί, θα πρέπει να υποχωρήσει μετά από λίγες μέρες. Αν επιμείνει για παραπάνω από μία εβδομάδα και υπάρχει ορατός ερεθισμός, θα πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό σου.