ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ

Ανακάλυψε τη δύναμη της αφής και την επίδραση που έχει στη ζωή μας, από την παιδική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή. Κατανόησε το πώς λειτουργεί η αίσθηση της αφής και πολλά περισσότερα.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ - ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το άγγιγμα δεν περιορίζεται στο επίπεδο της επιδερμίδας. Έχει τη δύναμη να αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς της αφής, έτσι ώστε να στέλνει μηνύματα στο σώμα μας μέσω των νευρώνων.

ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Η αίσθηση της αφής αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το άγγιγμα και η εγγύτητα δημιουργούν εμπιστοσύνη και είναι πολύ σημαντικά για την συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Η τρυφερή σημασία της αφής μπορεί να συνδυαστεί και με το απαλό άγγιγμα της κρέμας NIVEA.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΑΦΗ;

Στο σώμα σου έχεις περίπου 5 εκατομμύρια υποδοχείς της αφής κάτω από την επιδερμίδα. Όποτε αισθάνεσαι πόνο, άγγιγμα, πίεση ή θερμότητα, οι υποδοχείς αυτοί στέλνουν ηλεκτρικά μηνύματα στους νευρώνες, οι οποίοι στη συνέχεια μεταδίδουν το μήνυμα, μέσω της σπονδυλικής στήλης προς τα πάνω στον εγκέφαλο. 


Η βασική λειτουργία των υποδοχέων αυτών είναι να προστατεύουν το σώμα. Για παράδειγμα, εάν οι υποδοχείς στείλουν το μήνυμα ότι πονάς ή αισθάνεσαι πολύ κρύο, ο εγκέφαλος θα ανταποκριθεί με την κατάλληλη αντίδραση. Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι, για παράδειγμα ότι θα διπλωθείς στα δύο από τον πόνο ή ότι το σώμα σου θα αρχίσει να τρέμει, αντιδρώντας στη χαμηλή θερμοκρασία.

Φέρνοντας ισορροπία και ανακουφίζοντας από το στρες

Ισορροπία και απομάκρυνση του στρες

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν ανατραφεί και είναι εξοικειωμένοι με περισσότερη σωματική επαφή είναι πιο ισορροπημένοι και λιγότερο επιρρεπείς στο στρες. Καθώς μεγαλώνουμε, κρατάμε μέσα μας αυτές τις τρυφερές στιγμές. Το άγγιγμα βοηθά σωματικά και ψυχολογικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, καθώς και τις κοινωνικές του δεξιότητες.
mother-and-baby-hand
Φέρνοντας ισορροπία και ανακουφίζοντας από το στρες

Πλάθει αξέχαστες στιγμές

Η αίσθηση της αφής ενός παιδιού συνδέεται με την οικειότητα και την ασφάλεια, καθώς βρίσκεται κοντά στη μητέρα του. Η αφή, μάλιστα, γίνεται αισθητή και στη μήτρα, πολύ πριν από την αίσθηση της όρασης και της όσφρησης. Το απαλό μασάζ με ένα προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας, όπως η Κρέμα NIVEA στην επιδερμίδα ενός μικρού παιδιού δημιουργεί μια όμορφη ανάμνηση αφής που αποτυπώνεται στην ψυχοσύνθεσή του.

Καταπραϋντική

Είτε πρόκειται για ένα γλυκό φιλί στο χτυπημένο γόνατο, είτε για ένα απαλό τρίψιμο στην κοιλίτσα για να ανακουφίσει τον κολικό, η δύναμη της αφής είναι καταπραϋντική και υπερβαίνει την επιφάνεια της επιδερμίδας. Επιπλέον, το ανθρώπινο άγγιγμα μας βοηθά να χτίζουμε δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους. Οι έρευνες δείχνουν ότι το τρυφερό άγγιγμα μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία.

Συναισθηματική δύναμη

Το σωματικό άγγιγμα τη στιγμή που βάζετε μια προστατευτική κρέμα, όπως η Κρέμα NIVEA χαρίζει στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Το χαλαρωτικό τελετουργικό του μασάζ με την κρέμα μετά το μπάνιο, από την κορυφή ως τα νύχια, ηρεμεί το παιδί. Δημιουργεί επίσης έναν δυνατό και διαρκή δεσμό, ανάμεσα στον γονέα και το παιδί.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Η αίσθηση της αφής μπορεί να είναι καταπραϋντική και χαλαρωτική σε παιδιά και ενήλικές, ιδιαίτερα σε στιγμές ασθένειας ή άγχους.

Το σωματοαισθητικό σύστημα στην πράξη

Το σωματοαισθητικό σύστημα μας επιτρέπει να νιώθουμε το άγγιγμα, τον πόνο, την πίεση, τη θερμότητα και την κίνηση. Το σύστημα αυτό βασίζεται σε ένα δίκτυο αισθητήρων σε όλο μας το σώμα, οι οποίοι ενεργοποιούνται όταν επιδράσει σε αυτούς θερμότητα ή πίεση.

Προκειμένου το σώμα σου να αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στα διαφορετικά σημεία του, οι αισθητήρες αυτοί στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο, μέσω των νευρώνων. Οι νευρώνες με τη σειρά τους,  στέλνουν σήματα από τη σπονδυλική στήλη στον εγκέφαλο.

Μόλις φτάσουν εκεί, ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τα μηνύματα για να κατανοήσει ποια αισθητηριακά ερεθίσματα έχει νιώσει το σώμα: πόνο, άγγιγμα ή θερμότητα.

Αισθητηριακά στοιχεία

Ήξερες ότι τα μωρά γνωρίζουν ήδη την αίσθηση της αφής πριν καν βγουν από τη μήτρα; Κινούνται όταν αισθάνονται ότι κάτι τα αγγίζει. Τα μωρά χρησιμοποιούν την αίσθηση της αφής για να καθοδηγηθούν, αλλά και ως μια μορφή ανακούφισης. Για το λόγο αυτό τους αρέσει να τα κρατάμε στην αγκαλιά μας μετά τον τοκετό.