snorkel coral reef

Δεσμευσεις για το Πλαστικο

ΜΙΑ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ. ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. ΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

“Έως το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στη θάλασσα, παρά ψάρια.” – Έκθεση Ιδρύματος Ellen MacArthur, 2016

 

Αυτή η προοπτική, εκτός από τις εικόνες των μολυσμένων πλωτών οδών και των ωκεανών, μας άφησε όλους βαθιά ανήσυχους για αυτό που αφήνουμε πίσω μας για τις μελλοντικές γενιές. Επιπλέον, η εκθετική αύξηση της παραγωγής πλαστικών όχι μόνο μολύνει το περιβάλλον, αλλά ενισχύει και την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποιοι καλοί λόγοι για τη χρήση του πλαστικού: είναι πολύ ελαφρύ, ανθεκτικό και ασφαλές για εφαρμογή σε πολλούς κλάδους. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα του τρόπου επίλυσης του παγκόσμιου προβλήματος των πλαστικών.   

 

Στη NIVEA, έχουμε ως αποστολή να χρησιμοποιήσουμε το πλαστικό με υπευθυνότητα στη συσκευασία των προϊόντων μας, με γνώμονα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Η προσέγγισή μας είναι απλή: μειώνουμε το πλαστικό όπου είναι δυνατόν, το ανακυκλώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε, το αντικαθιστούμε όταν έχει νόημα και σου δίνουμε τη δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιείς τις συσκευασίες μας. Προκειμένου να τονίσουμε τη δέσμευσή μας, έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους:

 

Έως το 2025 θέλουμε να μειώσουμε το πλαστικό που χρησιμοποιούμε στις συσκευασίες μας κατά 50% (έτος βάσης 2019).
Ακολουθούμε αυτό τον στόχο μειώνοντας το βάρος των συσκευασιών μας, ενσωματώνοντας ανακυκλωμένο περιεχόμενο και αντικαθιστώντας το πλαστικό με εναλλακτικές φυτικές λύσεις. 

Έως το 2025 θα έχουμε 30% ανακυκλωμένα υλικά στις πλαστικές συσκευασίες μας.
Η χρήση ανακυκλωμένου περιεχομένου αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της ρύπανσης εξαιτίας των πλαστικών. Δίνοντας στο υλικό συσκευασίας μια δεύτερη ζωή, αποτρέπουμε την περαιτέρω εξόρυξη ορυκτών πόρων για παρθένα πλαστικά, καθώς και την περιβαλλοντική ρύπανση, δημιουργώντας ζήτηση για δευτερογενή υλικά.

Έως το 2025, θα διασφαλίσουμε ότι το 100% των πλαστικών συσκευασιών μας μπορεί να ξαναγεμίζεται, να επαναχρησιμοποιείται ή να ανακυκλώνεται. 
Φυσικά, η ευθύνη μας δεν τελειώνει στο ράφι. Αντ’ αυτού, εργαζόμαστε για να σχεδιάζουμε όλες τις συσκευασίες μας έτσι ώστε να μπορούν να ανακυκλωθούν, να ξαναγεμίζονται ή να επαναχρησιμοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχουν μια δεύτερη ζωή, ή ακόμα και πολλές περισσότερες. 

 

Όλες οι προσπάθειές μας για πιο βιώσιμες πλαστικές συσκευασίες όχι μόνο συμβάλλουν στην πρόληψη της ρύπανσης, αλλά οδηγούν και σε μειωμένες εκπομπές CO2 και ως εκ τούτου συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΗ NIVEA

less plastic

Φυσικά, για την παραγωγή μηδενικών αποβλήτων, η καλύτερη λύση για τον πλανήτη μας θα ήταν να μην υπάρχει καμία συσκευασία. Ωστόσο, δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση δεν θα προστατεύει τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας από τον χώρο παραγωγής μέχρι το σπίτι σου. Ακόμα κι έτσι, όσον αφορά το πλαστικό, όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο!  Προκειμένου να μειώσουμε τη συνολική κατανάλωση πλαστικού, εξετάζουμε κάθε τύπο συσκευασίας που παράγουμε και προκαλούμε τον εαυτό μας να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο υλικό χρειάζεται. Αυτός είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με τη συσκευασία.

Είμαστε πολύ περήφανοι για τον πρωταθλητή μας στην κατηγορία χαμηλού βάρους, το μπουκάλι της Λοσιόν Σώματος NIVEA Naturally Good. Είναι κατασκευασμένο από 50% λιγότερο πλαστικό σε σύγκριση με ένα συνηθισμένο μπουκάλι λοσιόν NIVEA. Ο βιώσιμος σχεδιασμός όχι μόνο οδηγεί σε σημαντικά λιγότερα απορρίμματα πλαστικών, αλλά έχει και ένα άλλο ατού: λόγω της εγκοπής στο κάτω μέρος της φιάλης, μπορεί να συμπιεστεί πλήρως, ακόμη και να τυλιχτεί σαν σωληνάριο. Έτσι μπορείς να χρησιμοποιείς την λοσιόν σου μέχρι και την τελευταία της σταγόνα. Επιπλέον, η μικρότερη συσκευασία σημαίνει ότι περισσότερα προϊόντα χωράνε σε μια παλέτα μεταφοράς, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερα προϊόντα ανά φορτηγό, άρα λιγότερα φορτηγά στους δρόμους και μειωμένες εκπομπές.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΗ NIVEA

Η χρήση ανακυκλωμένου υλικού αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της ρύπανσης εξαιτίας των πλαστικών. Δίνοντας στο υλικό συσκευασίας μια δεύτερη ζωή, αποτρέπουμε την περαιτέρω εξόρυξη ορυκτών πόρων για παρθένα πλαστικά, καθώς και την περιβαλλοντική ρύπανση, δημιουργώντας ζήτηση για δευτερογενή υλικά.

Ανάλογα με τον τύπο του πλαστικού που χρησιμοποιείται (PET, PE ή PP), η ενσωμάτωση του ανακυκλωμένου υλικού μπορεί να είναι μια τεχνική πρόκληση, καθώς η διαθεσιμότητα ανακυκλωμένου πλαστικού υψηλής ποιότητας είναι ακόμα χαμηλή. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι το ανακυκλωμένο υλικό συσκευασίας δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας. 

Έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο: μέχρι το τέλος του 2020, η NIVEA έχει μετατρέψει το 90% των μπουκαλιών PET στην Ευρώπη, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν ανακυκλωμένο υλικό. Αυτό το μέτρο και μόνο θα εξοικονομήσει περισσότερους από 1.200 τόνους παρθένου πλαστικού το χρόνο. 

Θα βρεις μια ένδειξη σε πολλά από τα προϊόντα μας ότι είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό κατά λίγο λιγότερο από 100%. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε φτάσει ακόμη το 100% είναι επειδή χρωματίζουμε τα μπουκάλια μας για να τους δώσουμε την ξεχωριστή εμφάνιση NIVEA. Για τον χρωματισμό του πλαστικού, από τεχνικής πλευράς απαιτείται ακόμη ένας συνδυασμός χρωστικών και παρθένου πλαστικού. Εφόσον θέλουμε πάντα να είμαστε διαφανείς σχετικά με την πρόοδό μας, το αποκαλύπτουμε με ειλικρίνεια.

body lotion

ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ & ΣΩΜΑΤΟΣ

Πολλά από τα αγαπημένα σου προϊόντα NIVEA διατίθενται ήδη σε ανακυκλωμένες συσκευασίες. Για παράδειγμα, τα μπουκάλια Νερού Micellair NIVEA PET ή τα διαφανή μπουκάλια λοσιόν σώματος PET. 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΩΝ

Εργαζόμαστε επίσης για τη μετάβαση προς το ανακυκλωμένο υλικό στις συσκευασίες NIVEA για προϊόντα που δεν χρειάζεται να ξεπλυθούν: Για παράδειγμα, το 2020 καταφέραμε να ενσωματώσουμε 95% ανακυκλωμένο ΡΕΤ στα  μπουκάλια Αντηλιακών Σπρέι NIVEA.

Έχουμε επίσης ξεκινήσει να κυκλοφορούμε ανακυκλωμένο PEΤ στη συλλογή ανδρικών προϊόντων καθαρισμού σώματος, πράγμα που θα επεκτείνουμε συνεχώς σε περισσότερα προϊόντα και κατηγορίες στο μέλλον.

recycling

ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΗΣ NIVEA ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΕΣ;

Το αν η συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί εξαρτάται από τις κατά τόπους υποδομές ανακύκλωσης. Επομένως, επικοινώνησε με τον τοπικό πάροχο διάθεσης απορριμμάτων σχετικά με το πώς μπορείς να συμβάλλεις στην ανακύκλωση συσκευασιών.

Στη NIVEA, αξιολογούμε προσεκτικά κάθε συσκευασία προϊόντος σε συνεργασία με ένα εξωτερικό ινστιτούτο, προκειμένου να μάθουμε πόσα από τα υλικά της συσκευασίας μπορούν ήδη να ανιχνευθούν, να ταξινομηθούν και να ανακυκλωθούν στην πράξη και σε μεγάλη κλίμακα. Μερικές φορές οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε την ανακυκλωσιμότητα είναι μικρές, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: η σειρά καθαρισμού προσώπου NIVEA Micellair - εδώ, αφαιρέσαμε το ασημί φύλλο που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα στην πίσω ετικέτα. 

Ένα άλλο παράδειγμα μιας ενέργειας που κάναμε για να αυξήσουμε την ανακυκλωσιμότητα της συσκευασίας μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε νέες χρωστικές στις μαύρες συσκευασίες μας. Παλιότερα, οι μαύρες πλαστικές συσκευασίες συχνά δεν ανιχνεύονταν στη διαδικασία αυτόματης διαλογής σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και επομένως αποτεφρώνονταν. Τα προσφάτως ανεπτυγμένα σωματίδια της χρωστικής εντοπίζονται σωστά από τη σημερινή τεχνολογία ταξινόμησης και διοχετεύονται ανάλογα για ανακύκλωση. Από το 2020, χρησιμοποιούμε μόνο αυτές τις νέες χρωστικές στη σειρά NIVEA Micellair Expert, καθώς και στο   shower NIVEA MEN DEEP. 

 

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΗ NIVEA

Στον τομέα της «επαναχρησιμοποίησης», η NIVEA έχει υλοποιήσει διάφορες πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη με σκοπό τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και των εκπομπών, προσφέροντάς σου την ευκαιρία να ξαναγεμίζεις τα αγαπημένα σου προϊόντα NIVEA.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι πρώτοι μας σταθμοί ξαναγεμίσματος shower  μέσα σε κατάστημα ξεκίνησαν σε συνεργασία με μια μεγάλη γερμανική αλυσίδα λιανικής, την αλυσίδα φαρμακείων dm, σε επιλεγμένα καταστήματα. Με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση του πλαστικού μίας χρήσης, το προσαρμοσμένο μηχάνημα επαναπλήρωσης σχεδιάστηκε για να συμμορφώνεται με τα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής και να παρέχει διαισθητικό χειρισμό. Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι έχει ήδη κερδίσει δύο βραβεία: το βραβείο σχεδιασμού MUSE και το Sustainability Readers Award 2020 Packaging Europe. 

Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η NIVEA συμμετέχει επίσης στην πιλοτική φάση της Πρωτοβουλίας Μηδενικών Απορριμμάτων «Loop» της Terracycle με δύο προϊόντα NIVEA MEN After Shave. Εδώ, η χρησιμοποιημένη συσκευασία προϊόντων συλλέγεται από τα σπίτια των πελατών, καθαρίζεται και ξαναγεμίζεται, επιτρέποντας τους πολλαπλούς κύκλους χρήσης για τους καταναλωτές.

 
earth

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΗΣ NIVEA;

Στη NIVEA, χρησιμοποιούμε το λεγόμενο ανακυκλωμένο πλαστικό (PCR) από τον καταναλωτή. Αποτελείται από υλικά που προέρχονται από την ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων - όπως υλικό που βρίσκεται στην «κίτρινη σακούλα» στη Γερμανία ή επιστρέφει από τη βιομηχανία ποτών. Μέσω της χρήσης τέτοιων δευτερογενών πρώτων υλών στη συσκευασία προϊόντων, προστατεύονται οι φυσικοί πόροι και αποφεύγεται η χρήση παρθένου πλαστικού με βάση τα ορυκτά, επομένως μειώνονται και οι εκπομπές CO2.  

ΜΙΑ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ. ΈΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. ΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

Θέλουμε να είμαστε 100% διαφανείς και να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σου σχετικά με τη βιωσιμότητα στη NIVEA. Αν δεν μπορείς να βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις σε αυτόν τον ιστότοπο, ή αν αναζητάς πιο αναλυτικές πληροφορίες, μπορείς να επισκεφτείς τον ιστότοπο βιωσιμότητας της Beiersdorf, της μητρικής εταιρείας της NIVEA.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ