ΒΙΟΔΙΑΣΠΑΣΙΜΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΙΑ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ. ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. ΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

Η βιοδιασπασιμότητα είναι μια φυσική και ισορροπημένη διαδικασία που διασφαλίζει την κυκλική ροή των υλικών στη φύση. Το βλέπουμε κάθε φθινόπωρο, όταν τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους, τα οποία στη συνέχεια γίνονται χώμα και ζωτικά θρεπτικά συστατικά τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, τα σύγχρονα μη-βιοδιασπώμενα υλικά συχνά διαταράσσουν αυτή τη διαδικασία και τον φυσικό κύκλο.

Επομένως, η βιοδιασπασιμότητα αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας όσον αφορά κάθε σύνθεση περιποίησης της επιδερμίδας. Χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενα συστατικά, διασφαλίζουμε ότι οι πρώτες ύλες μπορούν να επιστρέψουν στη φύση χωρίς να αφήνουν ίχνη, τα οποία το περιβάλλον δεν μπορεί να διαχειριστεί από μόνο του. Προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιοδιασπασιμότητα των συνθέσεών μας, εφαρμόζουμε συγκεκριμένες μεθόδους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ή ισοδύναμες οδηγίες. 

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΒΙΟΔΙΑΣΠΑΣΙΜΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ;

Τα οφέλη των προϊόντων βιοδιασπάσιμης περιποίησης της επιδερμίδας γίνονται εμφανή αν σκεφτεί κανείς την κατηγορία των προϊόντων που αφαιρούνται με το πλύσιμο, όπως τον καθαρισμό σώματος. Σκέψου την ποσότητα του προϊόντος που ξεπλένεις και καταλήγει στην αποχέτευση του ντους. Αφού χρησιμοποιηθεί, το νερό διοχετεύεται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, όπου οι διαδικασίες καθαρισμού μιμούνται τη φυσική διαδικασία της βιοδιάπασης. Ένα βιοδιασπώμενο προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας διευκολύνει την επεξεργασία των λυμάτων και διασφαλίζει ότι στο δίκτυο του νερού εισέρχονται μόνο αβλαβείς ουσίες. 

Προκειμένου να βελτιώσει τη βιοδιασπασιμότητα των συνθέσεών της, η NIVEA αποφάσισε ήδη από το 2013 να καταργήσει σταδιακά τα σωματίδια απολέπισης από πολυαιθυλένιο, που συχνά αναφέρονται στα καλλυντικά ως μικροσφαιρίδια. Από το τέλος του 2015, κανένα προϊόν peeling της NIVEA δεν περιέχει μικροσφαιρίδια και από το 2020, κανένα προϊόν NIVEA που ξεπλένεται, όπως τα τζελ για το ντους και τα σαμπουάν, δεν περιέχει μικροπλαστικά, σύμφωνα με τον ορισμό του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).  Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούμε εναλλακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Το σημαντικότερο είναι ότι έως το τέλος του 2021 κανένα προϊόν NIVEA δεν θα περιέχει μικροπλαστικά σύμφωνα με τον ορισμό του UNEP. 

ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ;

Η συζήτηση για τα μικροπλαστικά έχει επεκταθεί, σε κάποιο βαθμό, ώστε να περιλαμβάνει και ουσίες που έχουν ουσιαστικά διαφορετικές ιδιότητες. Τα εν λόγω συστατικά είναι πολυμερή, τα οποία είτε είναι υδατοδιαλυτά, είτε έχουν μορφή τζελ. Κάποιες φορές αναφέρονται ως «υγρά μικροπλαστικά», όρος που όχι μόνο είναι παραπλανητικός, αλλά και επιστημονικά ανακριβής. Όταν χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες ως παχυντές, σταθεροποιητές ή σχηματιστές μεμβρανών, παρέχουν μια ποικιλία από οφέλη στο προϊόν, όπως βελτιωμένη αντοχή στο νερό για τα αντηλιακά ή καλύτερα ενυδατικά αποτελέσματα για τα αφρόλουτρα. Σύμφωνα όμως με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), τα πολυμερή αυτά δεν είναι μικροπλαστικά.

Όπως κι αν ονομάζονται και ανεξάρτητα από τον σκοπό χρήσης τους, όλα τα πολυμερή που χρησιμοποιούνται από τη NIVEA πρέπει να ικανοποιούν τις υψηλότερες απαιτήσεις ασφαλείας. Επομένως, είναι πολύ καλά ανεκτά από την επιδερμίδα και δεν είναι αλλεργιογόνα. Η NIVEA υπόσχεται ότι, έως το τέλος του 2025, όλα τα πολυμερή που χρησιμοποιούνται στις Ευρωπαϊκές συνθέσεις θα είναι βιοδιασπώμενα.  Για εμάς, η βιοδιασπασιμότητα είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποκλείσουμε την αρνητική επίδραση στα οικοσυστήματα.

ΜΙΑ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ. ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. ΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

Θέλουμε να είμαστε 100% διαφανείς και να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σου σχετικά με τη βιωσιμότητα στη NIVEA. Αν δεν μπορείς να βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις σε αυτόν τον ιστότοπο, ή αν αναζητάς πιο αναλυτικές πληροφορίες, μπορείς να επισκεφτείς τον ιστότοπο βιωσιμότητας της Beiersdorf, της μητρικής εταιρείας της NIVEA.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ