κυρία που χαμογελά με κλειστά μάτια και φακίδες

ΠΑΝΑΔΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η επιδερμίδα με πανάδες είναι συνηθισμένη αλλά τι είναι οι πανάδες και γιατί εμφανίζονται; Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τι προκαλεί αυτές τις μικρές καφέ κηλίδες και τον τρόπο φροντίδας τους.

Πανάδες στο πρόσωπο

Τι είναι οι πανάδες και πώς δημιουργούνται

Οι πανάδες είναι μικρές περιοχές επιπρόσθετης μελάγχρωσης στην επιδερμίδα που δημιουργούνται από μελανίνη, την ορμόνη που καθορίζει το χρώμα της επιδερμίδας σας. Οι πανάδες είναι επίπεδες, καφέ ή ανοιχτές καφέ και εμφανίζονται είτε ως μεμονωμένη κηλίδα ή πιο συχνά ως ομάδα. Οι πανάδες στο πρόσωπο είναι πιο συνήθεις αλλά συχνά εμφανίζονται στους ώμους, τους βραχίονες, το στήθος και την πλάτη. Είναι ευαίσθητες στο ηλιακό φως και συνήθως ελαττώνονται τον χειμώνα. 

Αλλά γιατί αποκτάμε πανάδες, τι είναι και μπορούμε να τις αποτρέψουμε;

Ανακαλύψτε τι προκαλεί την εύκολη δημιουργία πανάδων στην επιδερμίδα και ποιοι έχουν τάση να εμφανίζουν αυτά τα θαυμάσια σημάδια.

Πανάδες στο πρόσωπο

Τι προκαλεί τις πανάδες

γυναίκα με τα μάτια κλειστά στον ήλιο
Τι προκαλεί τις πανάδες;

Ο ήλιος


Οι πανάδες είναι καφέ κηλίδες που προκύπτουν όταν η επιδερμίδα εκτίθεται συχνά στον ήλιο - είναι απαλές στο άγγιγμα και, σε αντίθεση με τις κρεατοελιές, δεν προεξέχουν από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Το χρώμα των πανάδων προκαλείται από μια χρωστική που ονομάζεται μελανίνη. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στον ήλιο, τόσο περισσότερη μελανίνη παράγεται και για αυτό μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερες πανάδες μετά από μια ηλιόλουστη μέρα έξω. 

οικογένεια στην παραλία
Τι προκαλεί τις πανάδες;

ΓονίδιαΤα γονίδια επίσης παίζουν έναν μεγάλο ρόλο στο ποια άτομα βγάζουν πανάδες. Εάν ορισμένα μέλη της οικογένειας τείνουν να εμφανίζουν πανάδες, και άλλα μέλη μπορεί να τις εμφανίζουν. Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται με πανάδες (δεν θα δείτε νεογέννητο με πανάδες), αλλά συνήθως αρχίζουν να τις εμφανίζουν κατά την παιδική ηλικία και μερικές φορές εξαφανίζονται κατά την εξέλιξη της ενήλικης ζωής. Μην ανησυχείτε εάν οι πανάδες σας εξασθενούν τον χειμώνα και σκουραίνουν το καλοκαίρι – αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό.

Γιατί αποκτάμε πανάδες

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει επιδερμίδα με πανάδες αλλά το χρώμα των κηλίδων μπορεί να είναι πιο ανοιχτό ή σκούρο ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών και της επιδερμίδας. Οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα τείνουν να έχουν πανάδες αλλά αυτός είναι ένας μόνο από πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση ή όχι πανάδων. 

Το γονίδιο MRCI, που ελέγχει την εμφάνιση των πανάδων σε ορισμένους ανθρώπους, είναι το ίδιο που καθορίζει το κόκκινο χρώμα στα μαλλιά. Οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά τείνουν να έχουν και να εμφανίζουν πανάδες καθώς συχνά έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που είναι πιο ευαίσθητη στον ήλιο.

Οι άνθρωποι συνήθως εμφανίζουν πανάδες στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία, αλλά υποχωρούν καθώς μεγαλώνουν. 

κυρία που χαμογελά με ένα καπέλο

Φροντίδα των πανάδων στο πρόσωπο

Οι πανάδες σας είναι που σας κάνουν τόσο μοναδικούς – μάθετε πώς να αξιοποιείτε την υπέροχη επιδερμίδα με πανάδες.
Φροντίδα των πανάδων στο πρόσωπο

Τρόποι αποφυγής των πανάδων και πρόληψης σκούρυνσής τους

Αγαπήστε την επιδερμίδα με πανάδες και παρέχετέ της σωστή φροντίδα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σχολαστική ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας που θα προσφέρει στην επιδερμίδα ακριβώς ό,τι χρειάζεται. Καθώς η επιδερμίδα τείνει να είναι ανοιχτόχρωμη, ενδέχεται να είναι επιρρεπής σε βλάβες από τις ακτίνες UVA και UVB. Ένα έγκαυμα είναι η αντίδραση της επιδερμίδας σας σε βλάβη και μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στην επιδερμίδα και την υγεία σας. Η σειρά προστασίας από τον ήλιο της Nivea προσφέρει προστασία για όλη την οικογένεια και περιλαμβάνει αντηλιακό ειδικό για χρήση στο πρόσωπο, ιδανικό για την προστασία των πανάδων. 

Δοκιμάστε το αντηλιακό μας NIVEA UV Face Luminous630 SPF50 για την προστασία του προσώπου σας από τις υπεριώδεις ακτίνες. Εκτός από την προστασία της επιδερμίδας από το επιβλαβές φως υπεριωδών, προλαμβάνει επίσης και μειώνει ορατά τις κηλίδες του ήλιου.

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται αρκετά συχνά, ακόμα και σε ημέρες όχι τόσο ηλιόλουστες. Μην ξεχνάτε να το εφαρμόζετε μετά το κολύμπι ή την άσκηση. Επιλέγετε μια ενυδατική κρέμα με χρώμα και επιπρόσθετο SPF τις πιο δροσερές ημέρες, η οποία θα παρέχει σχετική κάλυψη καθώς και προστασία.

γυναίκα με κυτταρικά φωτεινά προϊόντα nivea
Φροντίδα των πανάδων στο πρόσωπο

6 χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα των πανάδων στο πρόσωπο

- Παραμένετε μακριά από τον ήλιο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας για την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας. Φοράτε καπέλα με μεγάλο γείσο και προστατευτικά ρούχα τις πιο θερμές ημέρες για την προστασία της επιδερμίδας σας από τις υπεριώδεις ακτίνες
- Εφαρμόζετε πάντα ενυδατική μετά την παραμονή σας στον ήλιο, ώστε να διατηρείτε την επιδερμίδα με πανάδες λεία και απαλή.
- Μην καλύπτετε τις πανάδες με βαριά βάση – μάθετε να αγαπάτε τα μοναδικά σας σημάδια.
- Για να εξομαλύνετε τις περιοχές με πανάδες, χρησιμοποιήστε ένα μολύβι φρυδιών για να προσθέσετε μερικές πανάδες.
- Τα προϊόντα με SPF προστατεύουν το πρόσωπό μας από την ακτινοβολία UVA και UVB – συμπεριλάβετε αντηλιακό προσώπου στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Φροντίδα προσώπου βήμα-βήμα για πανάδες

Φροντίδα προσώπου βήμα-βήμα για πανάδες

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ


Να θυμάστε πάντα να απομακρύνετε το μακιγιάζ και τους ρύπους καθαρίζοντας την επιδερμίδα στην αρχή και στο τέλος κάθε ημέρας. Χρησιμοποιείτε  ένα αποτελεσματικό και ενυδατικό καθαριστικό που είναι απαλό με την όμορφη επιδερμίδα σας με πανάδες - έτσι η επιδερμίδα θα δείχνει φρέσκια και θα αποκαλύπτεται μια πιο απαλή επιδερμίδα με πιο φρέσκια όψη.
Φροντίδα προσώπου βήμα-βήμα για πανάδες

ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ

Η απολέπιση είναι σημαντική για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και το ξεμπλοκάρισμα των πόρων. Η απολέπιση βελτιώνει την επιδερμίδα και γυαλίζει τις πανάδες σας. Επίσης η απολέπιση βοηθάει στην εξισορρόπηση του δερματικού τόνου μειώνοντας έτσι την εμφάνιση σπίλων ή κηλίδων γήρατος. 

Ωστόσο, μην κάνετε συχνά απολέπιση καθώς έτσι μπορεί να ερεθιστεί η επιιδερμίδα - διαβάστε τον οδηγό απολέπισης για περισσότερες συμβουλές.

Φροντίδα προσώπου βήμα-βήμα για πανάδες

ΤΟΝΩΣΗ


Με την τόνωση απομακρύνεται υπερβάλλον σμήγμα και άλλοι ρύποι και αναζωογονείται η επιδερμίδα που πρόκειται να ενυδατωθεί. Βρείτε ένα τονωτικό προϊόν που ταιριάζει στις ανάγκες της επιδερμίδας σας για την υποστήριξη των πανάδων προσώπου και δώστε αναζωογόνηση στην επιδερμίδα με πανάδες.
Φροντίδα προσώπου βήμα-βήμα για πανάδες

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ


Όπως όλοι οι άλλοι τύποι επιδερμίδας, η επιδερμίδα με πανάδες επίσης πρέπει να ενυδατώνεται, ώστε να διατηρείται φωτεινή και όμορφη. Εφαρμόζετε κρέμα νυχτός πριν πάτε για ύπνο για την υποστήριξη της διαδικασίας αναγέννησης της επιδερμίδας σας τη νύχτα, για μια απαλή και φρέσκια επιδερμίδα το πρωί.

Φροντίδα προσώπου βήμα-βήμα για πανάδες

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΡΕΜΑΣ ΜΑΤΙΩΝ Η


Η ενυδάτωση της ευαίσθητης περιοχής των ματιών είναι ένα βασικό βήμα φροντίδας της επιδερμίδας καθώς αυτή η περιοχή είναι πιο ευαίσθητη και επιρρεπής σε ξηρότητα. Εάν εφαρμόσετε μια αποτελεσματική κρέμα ματιών μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση οιδημάτων και σκούρων κύκλων για λάμψη στο ευαίσθητο περίγραμμα των ματιών.
ΠΑΝΑΔΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Πώς αποτρέπονται οι πανάδες

Λίγες πανάδες στη ρινική γέφυρα, τους ώμους ή τα μάγουλα είναι χαριτωμένες αλλά πέραν αυτού αξίζει να τις προσέχουμε καθώς μπορεί να υποδηλώνουν ένα πρώτο σημάδι βλάβης από τον ήλιο. Ενώ οι πανάδες δεν είναι επιβλαβείς, η κατανόηση του τρόπου αποτροπής τους πάει χέρι-χέρι με την προστασία από τον ήλιο. 


Εάν αναρωτιέστε πώς αποτρέπονται οι πανάδες πρέπει να θυμάστε ότι αυτοί που δεν τις έχουν τις θαυμάζουν, αλλά το αντηλιακό σταματάει την εξάπλωσή και συγχώνευσή τους, γεγονός που δείχνει ότι καθίσατε πολλή ώρα στον ήλιο. 

 

Ορισμένες συμβουλές για την αποτροπή των πανάδων και την ασφαλή παραμονή στον ήλιο:

- Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με SPF (Δείκτης αντηλιακής προστασίας) 30 ή άνω. Εφαρμόζετε εκ νέου αντηλιακό κάθε 2 ώρες όσο είστε έξω στον ήλιο.
- Αποφεύγετε να βρίσκεστε έξω τις ώρες που είναι πιο δυνατές οι ακτίνες του ήλιου (10 π.μ. έως 4 μ.μ.)
- Φοράτε ρούχα και καπέλα που προστατεύουν από τον ήλιο

ΠΑΝΑΔΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Σπίλοι (ελιές)

Τι είναι οι σπίλοι

Ορισμένοι άνθρωποι μπερδεύουν τους σπίλους με τις πανάδες αλλά σε αντίθεση με αυτές, οι σπίλοι διατηρούν την μελάγχρωσή τους όλο τον χρόνο. Δεν αλλάζουν χρώμα στο φως του ήλιου και συνήθως δεν είναι σε σύμπλεγμα όπως είναι κατά κανόνα οι πανάδες. 

Οι σπίλοι επηρεάζουν τους άνδρες και τις γυναίκες όλων των ηλικιών και χρώματος επιδερμίδας, όμως σε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, σε έκθεση στον ήλιο ή σε επαναλαμβανόμενη βλάβη λόγω του ήλιου μπορεί να προκληθούν σπίλοι, ειδικά στην ώριμη επιδερμίδα.


Τι μπορεί να προκαλέσει σπίλους

- Βλάβη από τον ήλιο
- Βλάβη από το υπεριώδες φως σε παραμονή σε ξαπλώστρα
- Έγκαυμα
- Γήρανση 


κυρία με φακίδες και αντηλιακό
Σπίλοι (ελιές)

Ποια είναι η όψη των σπίλων

Οι σπίλοι ταξινομούνται σε διαφορετικούς τύπους ανάλογα με την όψη τους, το πού εμφανίζονται στο σώμα, τι τους προκάλεσε και εάν συνδέονται με άλλες ασθένειες ή καταστάσεις.

Οι σπίλοι μπορεί να εμφανίζονται σαν σημάδι ή σαν ομάδα (πιο σύνηθες) και μπορεί να προεξέχουν ή να έχουν λεία άκρα. Συνήθως είναι στρογγυλοί και με διάμετρο μεταξύ 3-15 χιλ.

Είναι σημαντικό να προσέχετε όλα τα σημάδια στην επιδερμίδα σας για τα οποία ανησυχείτε. 

Οι εύκολοι κανόνες ABCD είναι ένας καλός τρόπος ανίχνευσης αλλαγών που υποδηλώνουν ενδεχομένως ένα «μελάνωμα».

 

A - Asymmetry (Ασυμμετρία): Οι κανονικές ελιές είναι συμμετρικές, με μια γραμμή στο κέντρο. Και οι δύο πλευρές είναι συμμετρικές. Αλλιώς μπορεί να είναι κάτι αρνητικό και πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
B - Border (Όριο): Οι ελιές που προκαλούν καρκίνο έχουν συχνά ανομοιόμορφα, ανώμαλα όρια που προεξέχουν. 
C - Color (Χρώμα): Η ύπαρξη πανάδων ή ελιών με περισσότερα του ενός χρώματα ενδέχεται να είναι καρκινοματώδης ένδειξη
D - Diameter (Διάμετρος): Μια έκταση μεγαλύτερη από 6 χιλ. πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό
E - Evolving (Σε εξέλιξη): Οιεσδήποτε αλλαγές στο μέγεθος, στο ύψος ή το χρώμα μιας ελιάς πρέπει να ελέγχονται από έναν γιατρό

Γιατί αποκτάμε πανάδες;

Παραμένετε μακριά από τον ήλιο

Ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή των πανάδων είναι εξαρχής η πρόληψη

- Παραμένετε μακριά από τον ήλιο, ειδικά όταν είναι πιο δυνατός (11 π.μ.-4 μ.μ.), αναζητήστε σκιά και παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους όποτε μπορείτε.
- Χρησιμοποιείτε ρούχα που προστατεύουν από τον ήλιο και τις υπεριώδεις ακτίνες όπως είναι τα μακρυμάνικα πουκάμισα, τα παντελόνια και τα καπέλα.
- Εάν πρέπει να βγείτε στον ήλιο χρησιμοποιήστε αντηλιακό με SPF 50 για την προστασία από την υπερέκθεση στον ήλιο και εφαρμόζετε κάθε δύο ώρες. 

Δείτε τη σειρά προϊόντων προστασίας της επιδερμίδας από τον ήλιο της Nivea.

γυναίκα που κρατά αντηλιακό προσώπου nivea
Οι καλύτερες κρέμες για τις πανάδες

πανάδες πώς φεύγουν από το πρόσωπο και το σώμα

Εάν θέλετε να μάθετε πώς απομακρύνονται οι πανάδες από το πρόσωπο και το σώμα, θυμηθείτε ότι είναι τέλειες! Αλλά η πανάδες στο πρόσωπο φυσική αντιμετώπιση με τις κατάλληλες κρέμες και θεραπείες βοηθάει στην προστασία, τη λάμψη και την υποστήριξη της επιδερμίδας και των πανάδων.

Κρέμα για τον ήλιο - δεν απομακρύνει τις πανάδες αλλά εμποδίζει τη δημιουργία μεγάλου αριθμού αυτών. Οι πανάδες είναι ένας τέλειος οδηγός για την έκθεση στον ήλιο - λίγο ηλιακό φως προκαλεί όμορφες πανάδες, πολλές όμως πανάδες ενδέχεται να είναι σημάδι βλάβης από τις υπεριώδεις. 
 

 

 

Κρέμες - λοσιόν σχεδιασμένες για τη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση του δερματικού τόνου και στη βελτίωση της λάμψης με στόχο τις κηλίδες από τον ήλιο και την ερυθρότητα, παρέχοντας ένα τέλειο υπόβαθρο για τις πανάδες σας.
 

κυρία που κρατά αντηλιακό προσώπου nivea uv