ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΟΥ - ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΣΟΥ

ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ -
ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΟΥ

Μπορεί να μην το ήξερες, αλλά η επιδερμίδα σου είναι τυλιγμένη από την κορυφή μέχρι τα νύχια με φυσιολογικά βακτήρια, που ονομάζονται μικροβίωμα της επιδερμίδας. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά το μικροβίωμα πάνω στην επιδερμίδα σου είναι σαν μια επιπλέον στρώση που την προστατεύει. Δεν μπορείς να δεις, να αγγίξεις ή να νιώσεις τα διαφορετικά βακτήρια, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διατηρούν τη φυσική ομορφιά της επιδερμίδας σου.

ΝΕΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η επιδερμίδα λειτουργεί σωστά όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα επίπεδα υγρασίας, τη λειτουργία του φραγμού και την τιμή του pH.

Λόγω των εξελίξεων στις δερματολογικές έρευνες, έχει ανακαλυφθεί και μια τέταρτη διάσταση όσον αφορά την επίτευξη της φυσικής ομορφιάς της επιδερμίδας - το μικροβίωμα στη φυσική του ισορροπία.

Η ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΟΥ

Μέσα στο μικροβίωμα, υπάρχουν πολλοί μικροοργανισμοί, τα βακτήρια όμως είναι αυτά που σχετίζονται περισσότερο με το πώς η επιδερμίδα σου προστατεύει το σώμα σου.

Στην πραγματικότητα, κάποια βακτήρια μέσα στο μικροβίωμα προσομοιάζουν στο ανοσοποιητικό σύστημα της ίδιας της επιδερμίδας.

Το σώμα σου ξεκινά να αναπτύσσει αυτό το φυσικό, ζωντανό οικοσύστημα από τη γέννηση, ενώ παραμένει ενεργό και προσαρμόζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ

ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ

Η  επιδερμίδα σου είναι εκτεθειμένη σε εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να απειλούν τη φυσική ισορροπία του μικροβιώματος και, ως αποτέλεσμα, την ευεξία της ίδιας της επιδερμίδας σου.

Η ηλικία, το στρες, η διατροφή, οι καιρικές συνθήκες και κάποια προϊόντα ομορφιάς μπορεί να ατονούν την προστασία του μικροβιώματος.

Τα σκληρά συστατικά σε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού σώματος, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσουν το πόσο σταθερά τα βακτήρια παραμένουν στην επιδερμίδα σου και μπορεί να ξεπλύνουν μεγάλα μέρη αυτής της προστατευτικής στρώσης.

Το κατεστραμμένο μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε ξηρή και ερεθισμένη επιδερμίδα.

ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΟΥ

Η καθημερινή σου ιεροτελεστία ομορφιάς μπορεί να λειτουργεί σε ισορροπία με το μικροβίωμα της επιδερμίδας σου.


ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Η NIVEA κατανοεί ότι η φυσική ομορφιά της επιδερμίδας σου σε βοηθά να φαίνεσαι και να νιώθεις όσο καλύτερα γίνεται. Για τον λόγο αυτό διενεργούμε συνεχείς έρευνες, έτσι ώστε να εμβαθύνουμε στην κατανόησή μας, όσον αφορά στο μικροβίωμα της επιδερμίδας και το πώς τα προϊόντα μας λειτουργούν με τη βιολογία της ίδιας της επιδερμίδας σου.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ;

Το μικροβίωμα της επιδερμίδας είναι μια αόρατη στρώση που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και αποτελείται από διαφορετικά είδη φυσιολογικών βακτηρίων. Τα βακτήρια συνεργάζονται αρμονικά με την επιδερμίδα μας, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθώντας την να καταπολεμήσει τα επιβλαβή εξωτερικά μικρόβια. Μπορείς να φανταστείς το μικροβίωμα της επιδερμίδας σαν ένα πρόσθετο προστατευτικό φράγμα.

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ;

Το μικροβίωμα της επιδερμίδας αποτελείται από πολλούς μικροοργανισμούς. Από αυτούς, τα βακτήρια είναι αυτά που έχουν μελετηθεί πιο εντατικά και αυτά που σχετίζονται περισσότερο με την ικανότητα της επιδερμίδας να προστατεύει το σώμα. Για αυτό και εστιάζουμε περισσότερο σε αυτά όταν μιλάμε για την ισορροπία του μικροβιώματος. Η μικροχλωρίδα είναι επίσης ένας άλλος τρόπος περιγραφής του μικροβιώματος.

ΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ;

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι πιθανώς το πιο γνωστό παράδειγμα μιας κοινότητας βακτηρίων, που συνδέεται με την υγεία και την ευεξία μας.

ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ;

Στη NIVEA κάνουμε έρευνες για τα βακτήρια της επιδερμίδας πάνω από 20 χρόνια. Οι τεχνολογικές εξελίξεις όμως - όπως η αλληλουχία του DNA και η επεξεργασία και ανάλυση τεράστιου όγκου δεδομένων - έχουν ως αποτέλεσμα οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο και στη NIVEA να κατανοούν καλύτερα τώρα τις κοινότητες βακτηρίων και το πώς αυτές λειτουργούν. Αυτή η ανακάλυψη προσθέτει μια νέα διάσταση στην κατανόηση της επιδερμίδας.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΛΑΨΩ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΜΟΥ;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του μικροβιώματος της επιδερμίδας, όπως η φαρμακευτική αγωγή, η διατροφή, το στρες, οι καιρικές συνθήκες ή τα σκληρά προϊόντα υγιεινής. Η χρήση προϊόντων καθαρισμού και περιποίησης, που συνεργάζονται ισορροπημένα με το μικροβίωμα της επιδερμίδας σου, περιορίζει τον αριθμό των στρεσογόνων παραγόντων στην καθημερινή σου ρουτίνα.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ;

Τα διαφορετικά είδη των φυσιολογικών βακτηρίων της επιδερμίδας είναι τόσο μικρά που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Στα ερευνητικά εργαστήρια της NIVEA τα μελετάμε σε μεγαλύτερες ομάδες - που ονομάζονται αποικίες - σε ειδικά πλακίδια, στο μικροσκόπιο ή με μεθόδους μοριακής ανάλυσης.

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΕΠΙΒΛΑΒΗ;

Παρόλο που μπορεί να νομίζουμε ότι τα βακτήρια είναι επιβλαβή, τα είδη και η σύνθεση όσων υπάρχουν φυσιολογικά στην επιφάνεια της επιδερμίδας, είναι τέτοια που μας προστατεύει. Αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα της επιδερμίδας και καταπολεμούν τα επιβλαβή μικρόβια έξω από το σώμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΜΟΥ;

Μπορείς να μειώσεις τον αριθμό των παραγόντων που μπορεί να καταστρέφουν το μικροβίωμα. Στην καθημερινή σου ρουτίνα περιποίησης, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς προϊόντα που είναι ήπια με την επιδερμίδα σου. 

ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΜΟΥ;

Υπάρχουν τρία βασικά είδη στην επιφάνεια της επιδερμίδας - τα βακτήρια Staphylococcus, τα βακτήρια Propioni και τα βακτήρια Coryne. Και τα τρία πρέπει να βρίσκονται σε φυσική ισορροπία, έτσι ώστε το μικροβίωμα να λειτουργεί σωστά ως προστατευτικό φράγμα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ PH;

Η κλίμακα μέτρησης του pH σου λέει αν ένα προϊόν είναι αλκαλικό ή όξινο. Το φυσιολογικό pH της επιδερμίδας σου είναι ανάμεσα σε 4,5 και 5,5, το οποίο είναι ελαφρώς όξινο. Το νερό της βρύσης έχει ουδέτερο pH 7, ενώ ένα αλκαλικό σαπούνι μπορεί να έχει pH ανάμεσα σε 8 και 10. Αυτό μπορεί να επηρεάζει το pH της επιδερμίδας σου.

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ;

Ρίξε μια ματιά στα παρασκήνια του Κέντρου Δοκιμών Έρευνας και Ανάπτυξης για να δεις επιλεγμένες μεθόδους δοκιμών.