ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ UV ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ UV ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΟΥ

Μπορείς να ελέγχεις καθημερινά τον δείκτη UV της περιοχής σου και να παίρνεις τις κατάλληλες προφυλάξεις για να προστατευτείς, όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ UV ΣΕ:

Με το όνομα της πόλης μπορούμε να εντοπίσουμε την περιοχή σου και να προσδιορίσουμε τον δείκτη UV.

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ UV ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ [uvIndex]

Χαμηλός δείκτης UV για [city]

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ UV ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ [uvIndex]

Μέτριος δείκτης UV για  [city]

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ UV ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ [uvIndex]

Υψηλός δείκτης UV για [city]

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ UV ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ [uvIndex]

Πολύ υψηλός δείκτης UV για [city]

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ UV ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ [uvIndex]

Εξαιρετικά υψηλός δείκτης UV για [city]

Ελέγξτε μια άλλη περιοχή
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ NIVEA SUN

ΜΕΙΝΕ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Ο υπολογισμός του δείκτη UV της περιοχής σου είναι μια καλή αρχή για να μάθεις για την προστασία από τον ήλιο. Ωστόσο, οι συστάσεις με βάση το Δείκτη UV χρησιμεύουν μόνο ως μια γενική οδηγία.

Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΟΥ

Η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας διαφέρει ανάλογα με τη στιγμή της ημέρας, την εποχή του έτους και την περιοχή. Επιπλέον, το χιόνι, το νερό και η άμμος αυξάνουν την έκθεση στην ακτινοβολία. Έτσι, μπορεί η πραγματική τιμή να είναι αντίστοιχα υψηλότερη από τον προβλεπόμενο Δείκτη UV, οπότε προτείνεται η επαρκής προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία ανάλογα με τη δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αξιόπιστη αντηλιακή προστασία: ο τύπος της επιδερμίδας σου, ο τρόπος για να βάζεις σωστά αντηλιακό, ο σωστός δείκτης αντηλιακής προστασίας για σένα, κτλ.
Αν έχεις συγκεκριμένες ερωτήσεις για τις δικές σου ξεχωριστές ανάγκες αντηλιακής προστασίας, μπορείς πάντα να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.
Στο μεταξύ, ρίξε μια ματιά στα υπόλοιπα άρθρα μας για να μάθεις περισσότερα σχετικά με συγκεκριμένα θέματα περιποίησης στον ήλιο.
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ UV?

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ UV ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΟΥ

ΔΕΙΚΤΗΣ UV: 0 - 2

ΔΕΙΚΤΗΣ UV: 0 - 2
Με χαμηλό δείκτη UV από 0 έως 2, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κίνδυνος εγκαύματος από τον ήλιο.
Ωστόσο, θα πρέπει τουλάχιστον να χρησιμοποιείς προϊόντα με δείκτη αντηλιακής προστασίας στην καθημερινή σου περιποίηση, έτσι ώστε να προστατεύεις την επιδερμίδα σου.
Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τον
δείκτη UV. Αυτός όμως είναι ένας γενικός
κανόνας. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς προϊόντα που είναι κατάλληλα για τον
τύπο της επιδερμίδας σου!

ΔΕΙΚΤΗΣ UV: 3 - 5

Με μέτριο δείκτη UV από 3 έως 5, συνιστάται να φοράς προστατευτικά ρούχα (μπλούζα, T-shirt, πουκάμισο). Τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο μπορούν να σε προστατεύσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Επιπλέον, θα πρέπει να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου με ένα αντηλιακό κατάλληλο για τον τύπο της.
Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τον
δείκτη UV. 

ΔΕΙΚΤΗΣ UV: 6 - 7

Με υψηλό δείκτη UV από 6 ή 7, θα πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτεις το πάνω μέρος του 
σώματός σου.
Βεβαιώσου ότι φοράς γυαλιά ηλίου και καπέλο για να προστατεύσεις το
κεφάλι που είναι ευαίσθητο. Συνιστάται επίσης η χρήση ενός lip balm με δείκτη αντηλιακής προστασίας.
Επιπλέον, θα πρέπει να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου με ένα αντηλιακό 
κατάλληλο για τον τύπο της.
Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τον
δείκτη UV και ανάλογα με τον τύπο
της επιδερμίδας σου.
Δεν θα πρέπει να μένεις πολλή ώρα συνεχόμενα στον ήλιο, αλλά να κάνεις εναλλαγές ανάμεσα σε ήλιο και σκιά, ιδιαίτερα το μεσημέρι.

ΔΕΙΚΤΗΣ UV: 8 - 10

Να αποφεύγεις να μένεις έξω ανάμεσα στις 11 π.μ. και στις 3 μ.μ. σε περίπτωση
πολύ υψηλού δείκτη UV από 8 έως 10.
Ακόμα και όταν είσαι στη σκιά, θα πρέπει να προστατεύεις την επιδερμίδα σου με
ανάλαφρα ρούχα με μακριά μανίκια που θα σε προστατεύουν από τον ήλιο.
Βεβαιώσου ότι έχεις καλύψει και τα πόδια σου, χρησιμοποίησε γυαλιά ηλίου με φίλτρο UV
και φόρεσε ένα καπέλο που προστατεύει και την ευαίσθητη περιοχή του λαιμού.
Όσον αφορά το αντηλιακό, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς ένα προϊόν κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας σου
με πολύ μεγάλο δείκτη αντηλιακής προστασίας.

ΔΕΙΚΤΗΣ UV: 11 ΚΑΙ ΑΝΩ

Με εξαιρετικά υψηλό δείκτη UV από 11, 12 ή μεγαλύτερο, θα πρέπει 
οπωσδήποτε να αποφεύγεις τον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες και να μένεις σε εσωτερικό χώρο. 
Όταν είσαι έξω, θα πρέπει να είσαι στη σκιά όσο πιο συχνά γίνεται.
Τα μακριά παντελόνια και τα μακριά μανίκια, η ένδυση γενικά που προστατεύει από τον ήλιο είναι υποχρεωτική, όπως επίσης και τα γυαλιά ηλίου με κατάλληλο φίλτρο UV και ένα καπέλο με προστατευτικό για τον λαιμό.
Ακόμα και όταν είσαι στη σκιά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς αντηλιακό
με πολύ υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας που είναι κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας σου.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ UV;

Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι αόρατη και ανεπαίσθητη. Οι μικρές ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας είναι σημαντικές για την υγεία μας, καθώς την χρειαζόμαστε για να παράγουμε βιταμίνη D. Η υπερβολική έκθεση όμως στον ήλιο μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής.
Οι υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB συχνά αναφέρονται στις συσκευασίες των αντηλιακών και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την επιδερμίδα.
Διάβασε για να μάθεις γιατί.
Η ακτινοβολία UVB δεν ενεργοποιεί μόνο την παραγωγή μελανίνης στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα το μαύρισμα. Ευθύνεται επίσης και για τα εγκαύματα από τον ήλιο. Από την άλλη πλευρά, οι ακτίνες UVA παίζουν μικρό ρόλο στα ηλιακά εγκαύματα. Ωστόσο, μπορεί να ενεργοποιήσουν αλλεργίες που σχετίζονται με τον ήλιο και να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση. Στη NIVEA SUN χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό από διαφορετικά φίλτρα UV για να διασφαλίσουμε αξιόπιστη υψηλή προστασία σε όλο το φάσμα UV. Τα προϊόντα NIVEA SUN περιέχουν και τα δύο φίλτρα για τη βέλτιστη προστασία. Η NIVEA SUN χρησιμοποιεί μεταλλικά φίλτρα UV όπως το Διοξείδιο του Τιτανίου στα αντηλιακά της προϊόντα.
Τα μεταλλικά φίλτρα UV αντανακλούν τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου από την επιδερμίδα σαν μικροί καθρέφτες.
Επιπλέον, υπάρχουν οργανικά φίλτρα UV με μηχανισμούς προστασίας που βασίζονται στην απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Στην περίπτωση αυτή, η επιβλαβής υπεριώδης ακτινοβολία μετατρέπεται σε ακίνδυνη θερμότητα.
Για να πετύχουμε μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB, συνδυάζουμε διαφορετικά φίλτρα UV. Η NIVEA SUN έχει επιλέξει έναν καλά ισορροπημένο συνδυασμό φίλτρων UV για κάθε προϊόν.
 
ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ UV

ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ

Οι ακτίνες του ήλιου σε γενικές γραμμές κάνουν καλό στον οργανισμό. Προάγουν την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, επομένως ο ήλιος μας κάνει χαρούμενους. Όμως οι υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να έχουν και αρνητική επίδραση στην επιδερμίδα μας. Οι ακτίνες UVB εισχωρούν στην ανώτερη στοιβάδα, την επιδερμίδα, και ευθύνονται για το επώδυνο ηλιακό έγκαυμα.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Οι ακτίνες UVA εισχωρούν πιο βαθιά στην επιδερμίδα - μέχρι το χόριο. Παρόλο που συνήθως δεν τις νιώθουμε διότι δεν είναι επώδυνες, σχηματίζουν ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν φθορά στα κύτταρα και στο DNA. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες και γήρανση της επιδερμίδας: Περίπου το 80% των ρυτίδων προκαλούνται από την ακτινοβολία UVA.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΦΘΟΡΑ

Οι ακτίνες του ήλιου μας χαρίζουν μια όμορφη λάμψη και ενεργοποιούν τη διαδικασία παραγωγής της βιταμίνης D στην επιδερμίδα μας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σταθερότητα των οστών και γενικότερα για την υγεία μας. Όμως θα πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί με τους κινδύνους της υπεριώδους ακτινοβολίας. Λόγω των υψηλών επιπέδων ενέργειάς τους, οι ακτίνες UVB μπορούν να προκαλέσουν βλάβη απευθείας στο DNA, που στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο της επιδερμίδας.
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ UV

ΒΡΕΣ ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ UV ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΟΥ

Ο δείκτης UV εκδίδεται καθημερινά για να σε συμβουλεύει σχετικά με την ισχύ της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή σου.
Η κλίμακα του δείκτη UV χωρίζεται σε 5 επίπεδα και κυμαίνεται από χαμηλό (1-2) έως εξαιρετικά υψηλό (11+). Υπάρχουν διάφορες συστάσεις αντηλιακής προστασίας της επιδερμίδας για κάθε επίπεδο.
Όσο μεγαλύτερο το επίπεδο, τόσο πιο ισχυρή είναι η ακτινοβολία. Η κατηγοριοποίηση ισχύει για όλους τους τύπους επιδερμίδας και για κάθε τοποθεσία στον κόσμο.
Μπορείς να ελέγχεις καθημερινά τον δείκτη UV της περιοχής σου και να παίρνεις τις κατάλληλες προφυλάξεις για να προστατεύεσαι όταν βρίσκεσαι έξω.