Η Ιστορία του Steve McCurry

Η δύναμη της ανθρώπινης επαφής στη φωτογραφία

Εδώ και περισσότερο από τριάντα χρόνια, ο Steve McCurry θεωρείται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς σύγχρονους φωτογράφους. Για τη NIVEA φωτογράφισε διαφορετικές πτυχές της σωματικής επαφής. Για τον ίδιο τον McCurry, η ανθρώπινη επαφή «είναι τόσο σημαντική όσο το να τρως, να κοιμάσαι, να πίνεις νερό ή να αναπνέεις.»

«Κάποιες φορές, το να προσεγγίζεις κάποιον και να πιάνεις το χέρι του είναι το ξεκίνημα ενός ταξιδιού.»

Vera Nazarian

Συγγραφέας Επιστημονικής Φαντασίας

Η επιδερμίδα είναι το «κοινωνικό μας όργανο»

Οι πέντε αισθήσεις μας - όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή - αποτελούν την πύλη μας προς τον κόσμο: Για να αποκτά νόημα κάτι, θα πρέπει να το αισθανόμαστε και να το αντιλαμβανόμαστε και οι αισθήσεις μας συνεργάζονται φυσιολογικά για να μας βοηθούν να κατανοούμε και να εκτιμούμε το περιβάλλον μας. Και μόνο το να μας αγγίζουν επηρεάζει το πώς νιώθουμε. Ένα μικρό φιλικό χτύπημα στην πλάτη μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε χαλαροί και χαρούμενοι, ενώ ένα δυνατό χτύπημα στο χέρι μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε αναστάτωση και θυμό. Η αφή επηρεάζει και το πώς νιώθουμε για τους άλλους. Η κοινωνικοσυναισθηματική σημασία της αφής διαρκεί για όλη τη ζωή μας και οι ερευνητές αναφέρονται πλέον στην επιδερμίδα ως το «κοινωνικό μας όργανο». 

Ο Steve McCurry έχει αιχμαλωτίσει διαφορετικά συναισθήματα για εμάς σε εικόνες.

"

Πιστεύω ότι οι καλύτερες φωτογραφίες μένουν μαζί μας, είναι κάτι που δεν μπορείς να ξεχάσεις.

Steve McCurry

"

Ένα μεγάλο μέρος της φωτογραφίας πορτρέτου είναι να περιμένεις για την κατάλληλη στιγμή, όταν η προσωπικότητα του ατόμου αποκαλύπτεται.

Steve McCurry

"

Συνδεόμαστε μεταξύ μας μέσω της οπτικής επαφής και υπάρχει πραγματική δύναμη σε αυτή τη στιγμή που μοιραζόμαστε την προσοχή μας, στην οποία μπορεί περιστασιακά να πιάσεις μια ματιά του τι μπορεί να σημαίνει να είσαι στη θέση του άλλου.

Steve McCurry

"

Πιστεύω ότι για να είσαι καλός φωτογράφος χρειάζεται να έχεις διερευνητικό πνεύμα και να είσαι περίεργος για ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Μένω στα απλά και σε γενικές γραμμές προσπαθώ να αντιμετωπίζω τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπρέπεια και σεβασμό, όταν τους φωτογραφίζω.

Steve McCurry

"

Πιστεύω ότι το άγγιγμα είναι κάτι παγκόσμιο. Δεν έχει σημασία από ποια χώρα προέρχεσαι.
Το άγγιγμα είναι τόσο σημαντικό όσο το να τρως, να κοιμάσαι, να πίνεις νερό ή να αναπνέεις - είναι τόσο ουσιώδες. Η ανθρώπινη επαφή είναι ο πυρήνας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Steve McCurry

Ο ζωτικός ρόλος της επαφής

Η επαφή είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την ομαδική λειτουργία. Για παράδειγμα, τα σύντομα γιορταστικά αγγίγματα όπως το χτύπημα του στήθους ή των χεριών, ενισχύουν την ατομική και την ομαδική απόδοση σε επαγγελματίες μπασκετμπολίστες, και αυτό συμβαίνει με την ενίσχυση της συνεργασίας. Τα απαλά αγγίγματα επηρεάζουν τις κοινωνικές σχέσεις με τρόπους που δεν συνειδητοποιούμε πάντα. Οι άνθρωποι είναι πιθανό να αφήσουν μεγαλύτερο φιλοδώρημα, να επιστρέψουν ξεχασμένα χρήματα, να αξιολογήσουν ένα κατάστημα καλύτερα, ακόμα και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα αν υπάρχει απαλό άγγιγμα κατά τη διάρκεια της συναλλαγής. 

Στα παρασκήνια

Τα μοντέλα στις φωτογραφήσεις του McCurry προέρχονται από όλο τον κόσμο. Δεν είχαν ξανασυναντηθεί. Παρόλα αυτά, ο McCurry τα φωτογράφισε ενώ αγγίζονταν και αγκαλιάζονταν, κρατούσαν ένα μωρό ή έπαιζαν με ένα μικρό παιδί. Πώς ήταν αυτό για τα μοντέλα; Τους ρωτήσαμε για την εμπειρία τους από τη φωτογράφιση. Η αντίδρασή τους ήταν ξεκάθαρη: «Όταν αγγίζαμε ο ένας τον άλλο, αμέσως νιώθαμε πιο συνδεδεμένοι, πιο άνετα.»
«Μετά τη φωτογράφιση νιώσαμε πραγματικά χαρούμενοι, δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να γελάμε... παρόλο που ήταν για τον φωτογραφικό φακό»
Carla

Carla

Οι φραγμοί της αφής

Ένα άτομο μπορεί να είναι τυφλό ή κωφό, μπορεί να μην έχει την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης και παρόλα αυτά να έχει μια γεμάτη, παραγωγική ζωή. Τι συμβαίνει όμως όταν στερούμαστε την αφή; Η NIVEA συνεργάζεται στενά με επιστήμονες και ερευνητικά ινστιτούτα για να κατανοήσει σε βάθος τα οφέλη και τους φραγμούς της ανθρώπινης επαφής. Ένα βασικό εύρημα: οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βιώνουν τόση επαφή όσο θα ήθελαν. Σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες δεν είχε βιώσει καθόλου ανθρώπινη επαφή την ημέρα πριν τη συνέντευξη. Και η πανδημία του κορονοϊού έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

«Η απομόνωση με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντική είναι η επαφή για την υγεία μας.»
75% όλων των ερωτηθέντων της Παγκόσμιας Έρευνας NIVEA

Η Ανθρώπινη Επαφή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη

Αν υπάρχει μια θετική πλευρά από την υγειονομική κρίση, είναι ότι η πανδημία μας έχει κάνει να εκτιμήσουμε ξανά τη δύναμη της επαφής. Στο μέλλον, όταν θα μπορούμε να μοιραζόμαστε αγκαλιές, χειραψίες και χάδια ξανά άφοβα, δεν θα θεωρούμε αυτές τις στιγμές ανθρώπινης επαφής τόσο δεδομένες.

Συμφωνείς;