Το άγγιγμα μου έσωσε τη ζωή

Ανακαλύψτε την ιστορία τους

Η δύναμη της ανθρώπινης επαφής στη φωτογραφία

Ανακαλύψτε την ιστορία του

Η ΑΝΡΘΩΠΙΝΗ ΕΠΑΦΗ ΩΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ

Σήμερα, ο ρυθμός της καθημερινότητας, οι όλο και περισσότερες εικονικές συνδέσεις και η πανδημία του κορονοϊού εμποδίζουν την ανθρώπινη επαφή και μας κάνουν να νιώθουμε μόνοι και απομονωμένοι. Με αυτή την πρωτοβουλία #CareForHumanTouch, θέλουμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση και να εμπνεύσουμε τον κόσμο να συμπεριλάβει περισσότερη ανθρώπινη επαφή στην καθημερινότητά του.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν μας αγγίζουν;


1

Ηρεμεί ο καρδιακός παλμός και κανονικοποιείται η πίεση του αίματος


2

Μειώνονται τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης


3

Μειώνεται το επίπεδο των ορμονών του στρες


4

Αυξάνεται το επίπεδο των ορμονών που ευθύνονται για την καλή διάθεση και ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα

«Πρόκειται για μια τραυματική εποχή και ο ιός δεν είναι παιχνίδι. Θα επιστρέψουμε στη σωματική επαφή όταν μπορέσουμε, διότι η σύνδεση μέσω της ανθρώπινης επαφής είναι στη φύση μας.»
Prof. Tzipi Strauss

Prof. Dr. Tzipi Strauss

Ειδικός στην παιδιατρική και τη νεογνολογία

Η δύναμη της ανθρώπινης επαφής είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη

Η επαφή συμβάλλει στη μείωση της ταραχής που σχετίζεται με την άνοια

Το αποτέλεσμα 163 μελετών με περίπου 25.000 ασθενείς είναι ότι η διεπιστημονική φροντίδα, το μασάζ και η θεραπεία αφής ήταν πιο αποτελεσματικά από τη θεραπεία ασθενών με παραδοσιακά αντιψυχωσικά φάρμακα.

Η σωματική επαφή συμβάλλει στην ανάπτυξη των πρόωρων νεογνών

Η έρευνα παρέχει πρόσθετες αποδείξεις ότι αν ένα πρόωρο βρέφος είναι ιατρικά σταθερό, η παλιά πρακτική του να κρατάς το μικρό βρέφος αγκαλιά, πάνω σε στέρνο ώστε να νιώθει τον καρδιακό παλμό – μπορεί να έχει κάποιο όφελος. Ως έρευνα περισσότερων από 100 προηγούμενων μελετών, βρέθηκε συνολικά ότι η σωματική αγκαλιά, που είναι ευρέως γνωστή ως «μητρική φροντίδα καγκουρό» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου του πρόωρου νεογνού με χαμηλό βάρος κατά 36%.

Ερευνα για την Μοναξιά

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μεγαλύτερους σε ηλικία Βρετανούς, έδειξε ότι η μοναξιά είναι δύο φορές πιο ανθυγιεινή από την παχυσαρκία, καθώς και ότι τα μοναχικά άτομα άνω των 50 είναι δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από τους μη μοναχικούς συνομηλίκους τους. Με δεδομένο τον αυξημένο κίνδυνο τόσο για μοναξιά, όσο και για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη επαφή - όχι λιγότερη.

Επαφή με τον Αθλητισμό

Μια αμερικανική ηθολογική μελέτη κωδικοποίησε τη συμπεριφορά αφής των παικτών από την Εθνική Ομοσπονδία Μπάσκετ (NBA) κατά τη σεζόν 2008-2009. Σύμφωνα με τις υποθέσεις, η επαφή στην αρχή της σεζόν προέβλεπε μεγαλύτερη απόδοση τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο αργότερα στη σεζόν.

Βρες έμπνευση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσεις περισσότερη ανθρώπινη επαφή στον κόσμο σου. Γιατί να μην ξεκινήσεις σήμερα με κάποιον από αυτούς;
Παγκόσμια Αναφορά

Το Επίπεδο της Ανθρώπινης Επαφής

Κάθε χρόνο, η NIVEA διεξάγει μία παγκόσμια έρευνα με πάνω από 11.000 άτομα. Ένα εντυπωσιακό εύρημα: Πολλά άτομα δεν βιώνουν σχεδόν καθόλου σωματική επαφή. Και η πανδημία του Covid-19 έχει επιδεινώσει την κατάσταση αυτή.

Παγκόσμια ποσοστά αποδοχής:
«Καμία σωματική επαφή την ημέρα πριν από τη συνέντευξη.»
«Δύο φίλοι σε μια καφετέρια. Αριθμός αγγιγμάτων στην Αγγλία: μηδέν. Στις ΗΠΑ: δύο φορές. Στο Πουέρτο Ρίκο: 180 φορές.»

Sidney M. Jourard

Ψυχολόγος
Μη Λεκτική Επικοινωνία

Η Διεθνής Γλώσσα της Αφής

Φυσικά, το να σε αγγίζει κάποιος με φιλική πρόθεση μπορεί να είναι είτε μια ευχάριστη, είτε μια παρεμβατική εμπειρία. Και παρόλο που το άγγιγμα είναι μια παγκόσμια γλώσσα και η πρώτη που μαθαίνουμε, υπάρχουν κάποιες διαφορές στα διάφορα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, οι εξής:

ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Οι Millennials είναι εντελώς συνδεδεμένοι - και μοναχικοί.
Υπάρχει όμως διέξοδος! Συνέντευξη με τον Derrick Feldmann σχετικά με τη μοναξιά, από πού προέρχεται και πώς μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να την εμποδίσουμε.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΜΟ

λέει ότι η ανθρώπινη επαφή δεν προκύπτει καθημερινά στη ζωή του

6 ΣΤΟΥΣ 10

δηλώνουν ότι τους λείπει η επαφή πάρα πολύ και θέλουν να αντισταθμίσουν αυτή την έλλειψη μετά την υγειονομική κρίση

3 ΣΤΟΥΣ 4

συνειδητοποίησαν κατά τη διάρκεια της απομόνωσης πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή για την υγεία τους

9 ΣΤΟΥΣ 10

νιώθουν μοναξιά όταν τους λείπει η ανθρώπινη επαφή

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΜΟ

δηλώνει ότι η απομόνωση τον/την έχει κάνει να νιώθει μεγαλύτερη μοναξιά από ποτέ άλλοτε

9 ΣΤΟΥΣ 10

δηλώνουν ότι η έλλειψη ανθρώπινης επαφής τους κάνει να νιώθουν μοναξιά, ακόμα κι αν έχουν πολλές επαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης