γυναίκα που εφαρμόζει τον ορό Nivea

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα δραστικό συστατικό που είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό της επιδερμίδας με τάση για κηλίδες.

Σαλικυλικό οξύ τι ειναι;

Σαλικυλικό οξύ τι ειναι; Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα ενεργό συστατικό περιποίησης επιδερμίδας που απολεπίζει την επιδερμίδα, ελέγχει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος (ελαίου) και διατηρεί τους πόρους καθαρούς. Είναι ιδανικό για την επιδερμίδα με τάση για κηλίδες και μπορεί να βελτιώσει και να ανανεώσει την επιδερμίδα σε μόλις 7 ημέρες με καθημερινή χρήση.

Βρίσκεται συνήθως σε καθαριστικά και προϊόντα περιποίησης στιγμάτων, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε προϊόντα μακιγιάζ φιλικά προς την ακμή και σαμπουάν κατά της πιτυρίδας.

Το σαλικυλικό οξύ διατίθεται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, με κάθε συγκέντρωση σχεδιασμένη για συγκεκριμένο σκοπό. Το υψηλότερο συμπυκνωμένο σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται ως απολεπιστικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ακμής, μελάσματος και μαύρων στιγμάτων, ενώ χαμηλότερες συγκεντρώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καθημερινή βάση σε καθαριστικά και τόνερ.

Εάν έχετε κάνει κλικ σε αυτό το άρθρο, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε αναρωτηθεί: τι είναι το σαλικυλικό οξύ και τι κάνει το σαλικυλικό οξύ; Αυτός ο οδηγός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με το σαλικυλικό οξύ, όπως: πώς να χρησιμοποιήσετε το σαλικυλικό οξύ, είναι το σαλικυλικό οξύ BHA (β-υδροξυ οξύ), το σαλικυλικό οξύ κάνει την ακμή χειρότερη πριν βελτιωθεί και πολλά άλλα.

Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τα οφέλη αυτού του υπέροχου ενεργού συστατικού και μάθετε εάν το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του προγράμματος περιποίησης της επιδερμίδας σας.

γυναίκα με μάσκα ορού Nivea

Είναι το σαλικυλικό οξύ BHA;

Μία από τις πιο κοινές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε ακούσει: είναι το σαλικυλικό οξύ BHA; Το σαλικυλικό οξύ είναι πράγματι ένας τύπος β-υδροξυ οξέος (BHA), που είναι οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως στα καλλυντικά. Αν και το όνομά του μπορεί να υποδηλώνει ότι το σαλικυλικό οξύ είναι εξ ολοκλήρου τεχνητό, εμφανίζεται φυσικά σε φυτά όπως οι ιτιές λόγω της φυσικής του ικανότητας να προάγει την απολέπιση, η οποία βοηθά στην προστασία του φυτού από βακτηριακή μόλυνση. 

Τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας τείνουν να χρησιμοποιούν συνθετικό σαλικυλικό οξύ, αλλά αυτή η μορφή είναι εγκεκριμένη από τη βιομηχανία καλλυντικών και τον FDA που το προασπίζουν για τις ιδιότητες που έχει σε σχέση με την αντιμετώπιση των κηλίδων. 

Τώρα ξέρετε πώς να απαντήσετε αν ρωτήσει κάποιος: είναι το σαλικυλικό οξύ BHA; Ίσως αναρωτιέστε: είναι το σαλικυλικό οξύ καλό για την ακμή; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Σε τι ωφελεί το σαλικυλικό οξύ;

Χάρη στις φυσικές απολεπιστικές του ιδιότητες, το σαλικυλικό οξύ είναι εξαιρετικό για τη θεραπεία συμπτωμάτων ελαφρύτερης ακμής, όπως μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα και σπυράκια. Το σαλικυλικό οξύ διεισδύει βαθιά στην επιδερμίδα όπου διασπά τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που διαφορετικά θα φράξουν τους πόρους. Αλλά σε τι ωφελεί το σαλικυλικό οξύ; Αυτά είναι 5 κύρια οφέλη του σαλικυλικού οξέος:
Σε τι ωφελεί το σαλικυλικό οξύ;

1: Προστατεύει από τα βακτήρια της ακμής

Είναι το σαλικυλικό οξύ καλό για την ακμή; Φυσικά. Τα βακτήρια της ακμής ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα χωρίς οξυγόνο, γι' αυτό οι φραγμένοι πόροι είναι ο τέλειος τόπος αναπαραγωγής. Το σαλικυλικό οξύ καθαρίζει την περίσσεια λιπαρότητας και τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας από τους φραγμένους πόρους, καθιστώντας το περιβάλλον λιγότερο κατάλληλο για ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό από μόνο του δεν θα εξαλείψει εντελώς τα βακτήρια, αλλά σίγουρα θα έχει αντίκτυπο εάν είστε επιρρεπείς σε επιδερμίδα με κηλίδες. Αν κάποιος ρωτήσει ""είναι το σαλικυλικό οξύ καλό για την ακμή;"" - φροντίστε να μοιραστείτε αυτό το χρήσιμο γεγονός μαζί του. 

Μπορεί να εμφανίσετε μια ελαφρά αύξηση των κηλίδων όταν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά σαλικυλικό οξύ και να αναρωτιέστε: το σαλικυλικό οξύ επιδεινώνει την ακμή πριν βελτιωθεί; Συνεχίστε να διαβάζετε καθώς θα καλύψουμε αυτό το θέμα και περισσότερα αργότερα σε αυτόν τον οδηγό.

Σε τι ωφελεί το σαλικυλικό οξύ;

2: Κάνει απολέπιση

Συχνά πωλείται ως παράγοντας απολέπισης, το σαλικυλικό οξύ χαλαρώνει απαλά τα κύτταρα της επιδερμίδας στο πιο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας για να καθαρίσει την επιδερμίδα και να αφαιρέσει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς.

Σε τι ωφελεί το σαλικυλικό οξύ;

3: Καταπραΰνει τις φλεγμονές

Το σαλικυλικό οξύ περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται σαλικίνη και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όταν εφαρμόζεται στην επιδερμίδα, μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα και τον πόνο συχνά από την ακμή, καθώς και από τα ηλιακά εγκαύματα. Φυσικά, όταν πρόκειται για ηλιακό έγκαυμα, είναι καλύτερο να το αποτρέψετε από το να συμβεί εντελώς φορώντας ένα αποτελεσματικό SPF κάθε μέρα.

Σε τι ωφελεί το σαλικυλικό οξύ;

4: Μειώνει την παραγωγή και έκκριση ελαίου

Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να αναστείλει τους σμηγματογόνους αδένες που παράγουν σμήγμα (έλαιο). Αυτό το επιτυγχάνει διαπερνώντας τον λιπώδη φραγμό του δέρματος και καθαρίζοντας την περίσσεια λιπαρότητας που διαφορετικά θα έφραζε τους πόρους και ενδεχομένως θα προκαλούσε ακμή.

Σε τι ωφελεί το σαλικυλικό οξύ;

5: Αποτρέπει τη δημιουργία ακμής

Εκτός από τη βαθιά διείσδυση στους πόρους, το σαλικυλικό οξύ ακμη μπορεί επίσης να διατηρήσει τους πόρους καθαρούς όταν χρησιμοποιείται ως μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας. Διατηρώντας τους πόρους καθαρούς, το σαλικυλικό οξύ αποτρέπει την επανεμφάνιση των λευκών και των μαύρων στιγμάτων λόγω της αφαίρεσης της περίσσειας λιπαρότητας ή των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας που απαιτούνται για ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.

Τι κάνει το σαλικυλικό οξύ;

Μπορώ να χρησιμοποιώ σαλικυλικό οξύ καθημερινά;

Είναι καλό να χρησιμοποιείτε το σαλικυλικό οξύ ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας καθαρή και ανανεωμένη, περιορίζοντας παράλληλα την υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας. Ωστόσο, όταν ξεκινάτε με οποιοδήποτε νέο απολεπιστικό ή συστατικό απολέπισης της επιδερμίδας, θα συνιστούσαμε να το κάνετε χαλαρά περιορίζοντας τη χρήση σε δύο φορές την εβδομάδα για τις πρώτες εβδομάδες.

γυναίκα που χαμογελά, κρατώντας έναν ορό Nivea
Τι κάνει το σαλικυλικό οξύ;

Το σαλικυλικό οξύ προκαλεί εξυγίανση;

Η εξυγίανση με την έννοια της περιποίησης της επιδερμίδας σημαίνει αυξημένο ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί όταν ένα ενεργό συστατικό όπως το σαλικυλικό οξύ έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα, εκθέτοντας ένα νέο στρώμα κυττάρων της επιδερμίδας από κάτω. Με αυτό, όλες οι άλλες αιτίες που προκαλούν σπυράκια έρχονται στην επιφάνεια μαζί με τα κύτταρα της επιδερμίδας, συμπεριλαμβανομένης της περίσσειας λιπαρότητας και των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας που διαφορετικά θα φράξουν τους πόρους. 

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί ένα νέο κύμα σπυριών. Ωστόσο, σε αντίθεση με μια κακή αντίδραση σε ένα νέο προϊόν - που μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα σε περιοχές της επιδερμίδας όπου συνήθως δεν εμφανίζονται - τα σπυράκια εξυγίανσης σχηματίζονται στις συνηθισμένες περιοχές και τείνουν να εξαφανίζονται πιο γρήγορα από το κανονικό.

Αν και η εξυγίανση μπορεί να μη συμβεί, είναι απολύτως κατανοητό να ανησυχήσετε εάν συμβεί. Μπορεί ακόμη και να αναρωτηθείτε: το σαλικυλικό οξύ επιδεινώνει την ακμή πριν βελτιωθεί; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα.

Τι κάνει το σαλικυλικό οξύ;

Μπορώ να χρησιμοποιήσω σαλικυλικό οξύ και νιασιναμίδη μαζί;

Μία από τις πιο κοινές ερωτήσεις που σχετίζονται με την περιποίηση της επιδερμίδας επικεντρώνεται στη συνδυασμένη χρήση διαφορετικών προϊόντων. Αναρωτηθήκατε ποτέ, μπορώ να χρησιμοποιήσω σαλικυλικό οξύ και νιασιναμίδη μαζί; Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ναι - είναι καλό να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα σαλικυλικό οξύ και νιασιναμίδη. 

Στην πραγματικότητα, τα δύο συστατικά αλληλοσυμπληρώνονται και μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για το λιπαρό δέρμα. Το σαλικυλικό οξύ χειρίζεται το έργο της βαθιάς διείσδυσης στην επιδερμίδα για να καθαρίσει την υπερβολική λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, ενώ η νιασιναμίδη παρέχει ένα κύμα θρεπτικής ενυδάτωσης. Μαζί, αυτά τα δύο συστατικά μπορούν να αφήσουν την επιδερμίδα εξυγιασμένη, πιο καθαρή και ενυδατωμένη, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης επιδερμίδας.

γυναίκα που κρατά μια κρέμα προσώπου Nivea
Τι κάνει το σαλικυλικό οξύ;

Το σαλικυλικό οξύ επιδεινώνει την ακμή πριν τη βελτιώσει;

Αν και το σαλικυλικό οξύ λειτουργεί καλά κατά της ακμής και των βακτηρίων που την προκαλούν, η διαδικασία εξυγίανσης μπορεί αρχικά να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ακμής. Αυτή η δυνητικά ανησυχητική διαδικασία δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες και αξίζει να περιμένετε καθώς η επιδερμίδα σας θα πρέπει να φαίνεται πιο καθαρή και φωτεινή από πριν. 

Εάν διαρκέσει περισσότερο από 6 εβδομάδες ή πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε μια κακή αντίδραση αντί να κάνετε εξυγίανση, σταματήστε να χρησιμοποιείτε το προϊόν και συμβουλευτείτε αμέσως έναν δερματολόγο.


Ρουτίνα περιποίησης επιδερμίδας με σαλικυλικό οξύ

Προιοντα με σαλικυλικό οξύ. Ο τρόπος χρήσης του σαλικυλικού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του προϊόντος - οι υψηλότερες συγκεντρώσεις είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Ενώ άλλα, όπως αυτά της γκάμας NIVEA Derma Skin Clear, έχουν σχεδιαστεί για καθημερινή χρήση. Παρακάτω είναι ο βήμα προς βήμα οδηγός μας σχετικά με τον τρόπο χρήσης του σαλικυλικού οξέος.
 
1.) Καθαρισμός

Ξεκινήστε πλένοντας το πρόσωπό σας με ένα ήπιο αλλά αποτελεσματικό καθαριστικό με σαλικυλικό οξύ, όπως το NIVEA DERMA SKIN CLEAR GEL ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ 150ML. Αυτό θα αφαιρέσει τυχόν μακιγιάζ και ακαθαρσίες ενώ θα καθαρίσει σε βάθος τους πόρους για να αποτρέψει την επανεμφάνιση των κηλίδων. Κάντε απαλό μασάζ σε βρεγμένο πρόσωπο, προσέχοντας να αποφύγετε την ευαίσθητη περιοχή των ματιών και μετά ξεπλύνετε.

2.) Εφαρμογή τόνερ

Ακολουθήστε τον καθαρισμό με απαλή εφαρμογή τόνερ. Η καταπραϋντικη λοσιον είναι μια φανταστική επιλογή καθώς βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος και καθαρίζει σε βάθος υπερβολική λιπαρότητα, μακιγιάζ ή ρύπους χωρίς να φράξει περαιτέρω τους πόρους.

3.) Scrub

Για να επιτύχετε μια ακόμη πιο καθαρή επιδερμίδα, αλλάξτε το καθαριστικό με ένα scrub με σαλικυλικό οξύ σε 2-3 από τις καθημερινές σας νυχτερινές ρουτίνες. Το NIVEA DERMA SKIN CLEAR SCRUB ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ 150ML μπορεί να αποφράξει τους πόρους και να βελτιώσει την επιδερμίδα χωρίς να την ξηραίνει, επομένως είναι ιδανικό για τύπους λιπαρής επιδερμίδας. Όπως και με το καθαριστικό, απλώς κάντε μασάζ με το scrub σε βρεγμένο πρόσωπο και ξεπλύνετε απαλά. 

4.) Απολέπιση

Ολοκληρώστε την καθημερινή νυχτερινή ρουτίνα με ένα χημικό απολεπιστικό, όπως το NIVEA DERMA SKIN CLEAR ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΑΠΟΛΕΠΙΣΤΙΚΟ 40ML. Αυτή η αντιβακτηριδιακή φόρμουλα καθαρισμού συνδυάζει σαλικυλικό οξύ, νιασιναμίδη και γλυκολικό οξύ για να υποστηρίξει τη φυσική διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας, ενώ παρέχει ορατά πιο καθαρή επιδερμίδα σε μόλις 7 ημέρες.

Ολοκληρώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας με σαλικυλικό οξύ

Η γκάμα NIVEA Derma Skin Clear μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην πρωινή όσο και στη νυχτερινή σας ρουτίνα περιποίησης και όπως όλες οι ρουτίνες, είναι καλύτερο να ολοκληρώσετε με μια θρεπτική ενυδατική κρέμα. Το ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ SPF15 είναι το τέλειο κομπλιμέντο καθώς ενυδατώνει εντατικά την επιδερμίδα για έως και 24 ώρες ενώ παράλληλα προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Για τη νύχτα, εφαρμόστε το HYDRA SKIN EFFECT ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ NΥΧΤΑΣ 50ML για έως και 72 ώρες ενυδάτωσης, αφήνοντας την επιδερμίδα σας ελαστική, λεία και αναζωογονημένη.

Μπορεί να παρατηρήσετε ένα πολύ ελαφρύ τσούξιμο όταν χρησιμοποιείτε το σαλικυλικό οξύ για πρώτη φορά, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε νέο προϊόν για πρώτη φορά, θα συνιστούσαμε να ζητήσετε τη γνώμη ενός επαγγελματία και να δοκιμάσετε μόνο μια μικρή περιοχή της επιδερμίδας πριν εφαρμόσετε μεγαλύτερες ποσότητες. Και φυσικά, αποφεύγετε πάντα τη χρήση σαλικυλικού οξέος σε ερεθισμένη επιδερμίδα.

γυναίκα που χαμογελά

NIVEA Derma Skin Clear

Η επιδερμίδα με τάση για κηλίδες, αν και είναι εντελώς φυσιολογικό, μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθεί και μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση. Η NIVEA φροντίζει την επιδερμίδα σας. Επομένως, εάν υπάρχουν πράγματα που θέλετε να βελτιώσετε, η NIVEA μπορεί να σας βοηθήσει.

Η καινοτόμος γκάμα NIVEA Derma Skin Clear έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την πιο καθαρή, εκλεπτυσμένη επιδερμίδα. Αξιοποιώντας τον καθαριστικό συνδυασμό σαλικυλικού οξέος και νιασιναμίδης για να αποφράξει τους πόρους και να μειώσει την εμφάνιση λευκών και μαύρων στιγμάτων με τακτική χρήση. Εάν η επιδερμίδα σας είναι επιρρεπής σε κηλίδες και εξανθήματα, αυτή η γκάμα υψηλής ποιότητας μπορεί να είναι η λύση που αναζητούσατε.

Όπως πάντα, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε νέο προϊόν περιποίησης επιδερμίδας και ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στην ετικέτα.