our_body_header

Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΜΑΣ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Καθώς είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, η επιδερμίδα μας αποτελεί και τη μεγαλύτερη μας προστασία. Η NIVEA παρουσιάζει τις λειτουργίες που επιτελεί η επιδερμίδα και αναλύει γιατί αυτή αποτελεί τον καθρέφτη της ψυχής μας και γιατί αξίζει ιδιαίτερη περιποίηση.

Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ: Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΜΑΣ

Το γέλιο κάνει καλό και στην ψυχή και στην επιδερμίδα

Το γέλιο κάνει καλό και στην ψυχή και στην επιδερμίδα

Τα θετικά συναισθήματα προάγουν την κυκλοφορία και ενεργοποιούν τους μυς που χρησιμοποιούνται για το γέλιο. Το αποτέλεσμα: Επιδερμίδα με φρέσκια εμφάνιση και καλή διάθεση. Η επιδερμίδα είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Κοκκινίζει ή χλωμιάζει, δείχνοντας στον κόσμο τα συναισθήματά μας.

Οι λειτουργίες της επιδερμίδας

Καθώς είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του σώματος, η κύρια λειτουργία του δέρματος είναι η προστασία από τα εξωτερικά ερεθίσματα. 
 
Επίσης, μας προειδοποιεί για την ύπαρξη κινδύνων, όπως υψηλά επίπεδα θερμότητας ή εξαιρετικά μεγάλο ψύχος μέσω των αισθητικών υποδοχέων της, με το αίσθημα πόνου ή κνησμού.

Ως ρυθμιστής της θερμοκρασίας, η επιδερμίδα ευθύνεται και για τη διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σώματος. Όταν κάνει ζέστη, η κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία αυξάνεται και απελευθερώνεται θερμότητα. Αν αυτό δεν αρκεί, η επιδερμίδα ιδρώνει και μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν κάνει κρύο, συμβαίνει το αντίθετο: η επιδερμίδα αντλεί λιγότερο αίμα μέσω των φλεβών, για να διατηρήσει τη θερμότητα στο εσωτερικό του σώματος. Για αυτό το λόγο όταν κάνει κρύο, κρυώνουν πρώτα τα χέρια και τα πόδια μας.

Το δέρμα μας, μάς προστατεύει και από την ηλιακή ακτινοβολία. Όταν εκτίθεσαι στις ακτίνες του ήλιου, η επιδερμίδα σου αναπτύσσει μια παχύτερη κεράτινη στιβάδα και μια σκούρα χρωστική ουσία – το μαύρισμα. Και οι δύο λειτουργούν ως φίλτρο που επιτρέπει στη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία να διεισδύσει στο δέρμα μόνο έως έναν περιορισμένο βαθμό. Η βλάβη που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αποκατασταθεί εν μέρει από την ίδια την επιδερμίδα, ωστόσο, χρειάζεται χρόνο για να το επιτύχει. Για να ενισχύσεις τις λειτουργίες της φυσικής προστασίας της επιδερμίδας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας, πρέπει να χρησιμοποιείς πάντοτε ένα προϊόν με κατάλληλο δείκτη αντηλιακής προστασίας.

Πολλά είναι αυτά που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας: οι διάφορες στιβάδες της επιδερμίδας

Το δέρμα μπορεί να έχει πάχος μόνο μερικά εκατοστά, αλλά διαθέτει τεράστια αντοχή. Όπως το κρεμμύδι, αποτελείται από πολυάριθμες στιβάδες που μπορούν χοντρικά να ταξινομηθούν σε τρεις περιοχές:
  • Το ανώτερο προστατευτικό κάλυμμα του δέρματος είναι η επιδερμίδα, η οποία υποδιαιρείται σε πέντε ξεχωριστές στιβάδες.
  • Ο όξινος μανδύας βρίσκεται στην επιδερμίδα. Κρατά μακριά τα βακτήρια και επιτρέπει στο νερό να γλιστρά από το δέρμα. 
  • Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκονται οι πέντε διακριτές στιβάδες: οι δύο κατώτερες τροφοδοτούν συνεχώς τις τρεις ανώτερες με νέα δερματικά κύτταρα. 
Τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται από την εξωτερική κεράτινη στιβάδα. Έτσι, ανανεώνεται η επιδερμίδα μας περίπου κάθε 27 ημέρες.
  • Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκεται το χόριο: Διαθέτει πυκνό δίκτυο ελαστικών ινών, νεύρων και μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που το διασχίζουν. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία ρυθμίζουν τη θερμική ισορροπία του σώματος. Το χόριο τροφοδοτεί την επιδερμίδα με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Εκεί βρίσκονται επίσης το σμήγμα, ο ιδρώτας και οι ιδρωτοποιοί αδένες.
  • Η τρίτη στιβάδα του δέρματος είναι γνωστή ως υπόδερμα. Αποτελείται κυρίως από ιστό και λίπος. Το υπόδερμα λειτουργεί ως μαξιλάρι προστασίας από τα εξωτερικά χτυπήματα και αποτελεί σημαντικό απόθεμα ενέργειας. Συνδέει το δέρμα με τους τένοντες και τους μύες που βρίσκονται χαμηλότερα.
Skin Care

ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ - Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

Ως αισθητήριο όργανο, η επιδερμίδα ευθύνεται για την αίσθηση της αφής μας. Μας ειδοποιεί για τα εξωτερικά ερεθίσματα και οδηγεί τις αισθήσεις προς τον εγκέφαλο.

Πώς η αφή επηρεάζει την ευεξία μας

  • Το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα αισθητήρια όργανα, στα οποία περιλαμβάνεται και η επιδερμίδα, αναπτύσσονται από την πρωτογενή κυτταρική στιβάδα, από όταν ήμαστε ακόμη έμβρυα. Αυτό το γεγονός επιτρέπει στο αγέννητο παιδί να αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον του μέσω της επιδερμίδας, ενώ βρίσκεται ακόμη στη μήτρα. 
  • Η αφή είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία των ανθρώπων. Το άγγιγμα ως εκδήλωση αγάπης και στοργής είναι ουσιώδες, κυρίως για τα βρέφη και τα παιδιά. Η αφή προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την κατανομή της αυξητικής ορμόνης. Και οι ενήλικες επωφελούνται από τα απαλά χάδια, τα οποία απελευθερώνουν ενδορφίνες (τις ορμόνες της ευτυχίας) και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
  • Η αφή δρα κατευναστικά και επηρεάζει θετικά τη συναισθηματική μας ζωή. Αν αισθανόμαστε άγχος ή μας λείπει η ανθρώπινη επαφή, η επιδερμίδα αντιδρά συχνά εμφανίζοντας κηλίδες, ξηρότητα ή αναπτύσσοντας λυπαρότητα. Πρέπει να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη σου αυτές τις προειδοποιήσεις και να ακούς αυτά που θέλει να σου πει η επιδερμίδα σου.
  • Αν κάτι σου κάνει καλό, θα το διακρίνεις σύντομα από την κατάσταση της επιδερμίδας σου: αν αισθάνεσαι καλά, τότε και η επιδερμίδα σου αισθάνεται καλά – και φαίνεται! 
  • Συνοπτικά: οι θετικές εκδηλώσεις στοργής, όπως η αγάπη, η τρυφερότητα, η παρηγοριά και η φροντίδα, είναι ωφέλιμες για το δέρμα και την ψυχή!
Shower

Πληροφορίες για την επιδερμίδα σου – το προστατευτικό κάλυμμα του σώματος

Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο όργανο του σώματός μας: έχει εμβαδόν δύο τετραγωνικά μέτρα, ζυγίζει περίπου δέκα κιλά και έχει, ωστόσο, πάχος μόνο μερικά χιλιοστά.

Επιδερμίδα: τα απαλά χάδια δημιουργούν θετικά συναισθήματα

Όλες οι μορφές αγγίγματος – ευχάριστες ή δυσάρεστες – γίνονται πρώτα αντιληπτές από την επιδερμίδα μας. Οι διάφοροι υποδοχείς οδηγούν αυτά τα αισθήματα στον εγκέφαλό μας. Κάθε μορφή φυσικής επαφής επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση: απελευθερώνονται ορμόνες και ουσίες που δρουν ως αγγελιοφόροι. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά αντιλαμβανόμαστε την αγκαλιά, το χάδι και το μασάζ ως ευχάριστα και θετικά.

product-stage-bg