ομάδα ανθρώπων, χαμογελώντας

Ο Οδηγός NIVEA για το πώς να κάνετε πιλινγκ προσωπου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απολέπιση και πώς να κάνετε απολέπιση στο πρόσωπο και το σώμα σας για λεία, λαμπερή επιδερμίδα.

Ο Οδηγός NIVEA για το πώς να κάνετε πιλινγκ προσωπου

Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τη φροντίζουμε σωστά. Οι περισσότεροι από εμάς την καθαρίζουμε και την ενυδατώνουμε τακτικά, αλλά τι γίνεται με την απολέπιση; Αυτό είναι ένα βασικό βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας που μπορεί να διατηρήσει την επιδερμίδα μας λεία και απαλή, μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων.
  
 Αν θέλετε να κάνετε απολέπιση και αναρωτιέστε τι κάνει, είστε στο σωστό μέρος. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την απολέπιση, ανακαλύψτε τα κατάλληλα απολεπιστικά για τον τύπο της επιδερμίδας σας, μάθετε πώς να κάνετε βαθια απολεπιση προσωπου και την επιδερμίδα σας με ασφάλεια.

Τι ακριβώς είναι η πιλινγκ προσωπου;

Η απολέπιση προέρχεται από τη λατινική λέξη exfoliare, που σημαίνει αφαιρώ τα φύλλα. Όταν κάνουμε απολέπιση στο σώμα μας κατά κανόνα αφαιρούμε την επιδερμίδα. Περίπου κάθε 30 ημέρες αποβάλλουμε φυσικά τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας για να επιτρέψουμε να σχηματιστούν νέα κύτταρα της επιδερμίδας στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας μας.

Γιατί πρέπει να κάνετε πιλινγκ προσωπου;

Μερικές φορές, αν αυτά τα νεκρά κύτταρα δεν αποβληθούν, μένουμε με θαμπές, ξηρές, φολιδωτές κηλίδες και φραγμένους πόρους. Η απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού. Η απολέπιση απλά επιταχύνει τη διαδικασία απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας από την επιφάνεια της επιδερμίδας μας. Επιπλέον, θα απομακρύνετε επίσης τους ρύπους και τα βακτήρια ταυτόχρονα. Αυτό διατηρεί την επιδερμίδα μας λεία, απαλή και λαμπερή. 

 

Η τακτική απολέπιση φέρνει πολλά οφέλη:

 · Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας
 · Διεγείρει τη ροή του αίματος για την αποβολή των τοξινών 
 · Φωτίζει και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας
 · Ενθαρρύνει την ανανέωση της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα πιο φωτεινή επιδερμίδα
 · Βελτιώνει την απορρόφηση των προϊόντων ενυδάτωσης και των ορών για ενυδατωμένη επιδερμίδα
 · Βοηθά στην πρόληψη των φραγμένων πόρων που μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες και ξεσπάσματα
 · Η μακροχρόνια απολέπιση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου για την ενίσχυση της ελαστικότητα της επιδερμίδας

Τύποι πιλινγκ προσωπου

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να κάνουμε απολέπιση στην επιδερμίδα μας. Οι δημοφιλείς τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι περιλαμβάνουν scrub, κρέμες, μάσκες και ορούς απολέπισης. Στη συνέχεια, υπάρχουν εργαλεία απολέπισης, όπως ελαφρόπετρα, γάντια απολέπισης, σφουγγάρια για το ντους και ηλεκτρικές βούρτσες καθαρισμού/απολέπισης. 
  
 Ανάλογα με τις ανάγκες περιποίησης της επιδερμίδας σας, υπάρχουν και επαγγελματικές μέθοδοι απολέπισης, όπως το χημικό πίλινγκ, η μικροδερμοαπόξεση και το dermaplaning. Για αυτές τις θεραπείες, μιλήστε με έναν δερματολόγο ή γιατρό που μπορεί να σας βοηθήσει να εξετάσετε τις καλύτερες επιλογές.
  
 Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε απολέπιση σε όλα τα μέρη του σώματός μας, αλλά οι ευαίσθητες περιοχές όπως το πρόσωπο χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση.
σγουρά μαλλιά γυναίκα που απολεπίζει το δέρμα της

Πώς να κάνετε πιλινγκ προσωπου στο πρόσωπό σας

Είναι εύκολο να αρχίσετε να ενσωματώνετε την απολέπιση στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε υγιή, λαμπερή επιδερμίδα. Καθώς το πρόσωπο είναι μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές μας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πραγματικά scrub ήπιας απολέπισης και να βλέπετε πώς αντιδρά η επιδερμίδα σας. 
  
 Μπορείτε να ξεκινήσετε με το NIVEA απαλό Scrub ρυζιού, που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει σχολαστικό καθαρισμό. Κάνει σχολαστική και αποτελεσματική απολέπιση για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Επίσης καθαρίζει και λειαίνει την επιφάνεια του δέρματος για ομοιόμορφη επιδερμίδα.

Πώς να εφαρμόσετε το scrub προσώπου

Όταν εφαρμόζετε scrub προσώπου, θυμηθείτε να προσέχετε και να είστε προσεκτικοί με την επιδερμίδα σας. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ως οδηγό: 
 

 - Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να εφαρμόσετε το scrub προσώπου στο μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι σας. 
 - Εφαρμόστε προϊόν από το κέντρο του μετώπου σας μέχρι τους κροτάφους σας.
 - Τρίψτε απαλά από τη γέφυρα της μύτης σας προς την άκρη.
 - Κάντε πιο έντονες κυκλικές κινήσεις στην περιοχή γύρω από τις άκρες της μύτης σας και πολύ απαλές κινήσεις στα μάγουλά σας.
 - Δουλέψτε κατά μήκος του σαγονιού σας μέχρι το πηγούνι σας. 
 - Τέλος, μετακινηθείτε στον λαιμό σας από το πηγούνι σας. 
 - Φροντίζετε πάντα να αποφεύγετε τις περιοχές των ματιών και του στόματος.


Απολέπιση προσώπου ανά τύπο επιδερμίδας

Ο τύπος της επιδερμίδας σας θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κάνετε απολέπιση στο πρόσωπό σας για να ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες της επιδερμίδας σας.
 

Κανονική επιδερμίδα

 Εάν η επιδερμίδα σας είναι καθαρή και δεν είναι επιρρεπής σε ακμή, ξηρότητα, υπερβολική λιπαρότητα ή ερεθισμούς, το πιθανότερο είναι ότι είναι κανονική. Τα περισσότερα απολεπιστικά προϊόντα και μέθοδοι λειτουργούν καλά για αυτόν τον τύπο επιδερμίδας. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να πειραματιστείτε με διαφορετικά προϊόντα για να βρείτε το κατάλληλο για εσάς, αλλά χρησιμοποιήστε ένα κάθε φορά για να δείτε πώς αντιδρά η επιδερμίδα σας.
 

Ξηρή επιδερμίδα

 Εάν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, φολιδωτή ή τραχιά, έχετε ξηρή επιδερμίδα, επομένως είναι ακόμη πιο σημαντικό να απομακρύνετε τα παλιά κύτταρα της επιδερμίδας και να αφήσετε να εμφανιστούν νέα κύτταρα της επιδερμίδας. Αναζητήστε ενυδατικές φόρμουλες που μπορούν να διαπεράσουν το επιφανειακό στρώμα της επιδερμίδας σας, το οποίο στη συνέχεια επιτρέπει στην ενυδατική σας κρέμα να ενυδατώσει σωστά τα νέα κύτταρα της επιδερμίδας σας.
 
 

Λιπαρή επιδερμίδα

 Εάν η επιδερμίδα σας φαίνεται λαμπερή και έχει λιπαρή αίσθηση, έχετε λιπαρή επιδερμίδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρώς ισχυρότερα απολεπιστικά scrub για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση του περίσσιου στρώματος συσσώρευσης λίπους στην επιδερμίδα. Οι βούρτσες απολέπισης μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.
 

Ευαίσθητη επιδερμίδα

Εάν τα νέα προϊόντα ερεθίζουν την επιδερμίδα σας, μπορεί να είναι ευαίσθητη, οπότε να είστε προσεκτικοί. Επιλέξτε προϊόντα κατάλληλα για ευαίσθητη επιδερμίδα και αποφύγετε την τριβή που μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα. Αντίθετα, εφαρμόστε προσεκτικά απολεπιστικά προϊόντα με ένα απαλό πανί προσώπου. 
  
 Μερικές φορές, η ευαίσθητη επιδερμίδα μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης, όπως το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή. Θυμηθείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό ή δερματολόγο πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε νέα προϊόντα.

Μικτή επιδερμίδα

 Ένα μείγμα λιπαρών και ξηρών ή ξηρών και κανονικών τμημάτων είναι συνήθως χαρακτηριστικό της μικτής επιδερμίδας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να εναλλάσσετε ένα scrub και μια βούρτσα, συγκεντρώνοντας το scrub στις πιο ξηρές περιοχές, αλλά μη χρησιμοποιείτε και τα δύο ταυτόχρονα.
 

Πώς να κάνετε απολέπιση στο σώμα σας

Η απολέπιση δεν είναι μόνο για το πρόσωπό μας. Έχουμε νεκρά κύτταρα σε όλο το σώμα μας που πρέπει να αφαιρεθούν. Η απολέπιση του σώματός σας όχι μόνο λειαίνει τα άκρα μας, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση άλλων προβλημάτων, όπως η ακμή του σώματος και η κυτταρίτιδα.
  
 Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να κάνετε απολέπιση στις διάφορες περιοχές του σώματός σας.

1. Μπράτσα και πόδια

 Η χρήση βούρτσας, σφουγγαριού ή γαντιού είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Απλώς κάντε μικρές, ελαφριές κινήσεις για περίπου 30 δευτερόλεπτα στο ντους. Αυτό όχι μόνο απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας αλλά διεγείρει και την κυκλοφορία. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε και το στεγνό βούρτσισμα. Χρησιμοποιήστε μια στεγνή βούρτσα σώματος και κάντε κυκλικές κινήσεις γύρω από τα μπράτσα και τα πόδια σας. Πέρα από την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας με τη βούρτσα, μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας και να ενισχύσει τη λεμφική αποστράγγιση. 

 

2. Πατούσες και παλάμες

 Υπάρχουν πολλά scrub και peeling ειδικά σχεδιασμένα για να απαλλαγούμε από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας στις στεγνές παλάμες και τις πατούσες μας. Οι ελαφρόπετρες είναι φυσικά απολεπιστικά προϊόντα που είναι ιδανικά για ξηρές κηλίδες σε παχύτερες περιοχές της επιδερμίδας στα γόνατα, τους αγκώνες και τις πατούσες. Μουλιάστε πρώτα τις πατούσες σας σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν και φροντίστε να βρέξετε πρώτα την ελαφρόπετρα. 

 

3. Ηβική περιοχή

 Πριν από το ξύρισμα ή την αποτρίχωση της γραμμής του μπικίνι και της ηβικής περιοχής, είναι καλή ιδέα να κάνετε απολέπιση. Αυτό το βήμα θα μαλακώσει την επιδερμίδα, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τυχόν προβλήματα που προκαλούνται από την αποτρίχωση, όπως ερεθισμός από το ξυράφι, τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα και ηβικό τρίχωμα με φαγούρα. Χρησιμοποιήστε ένα πραγματικά απαλό scrub, σφουγγάρι ή βούρτσα σώματος και κάντε ένα ζεστό ντους για να μαλακώσετε την επιδερμίδα πρώτα.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω απολέπιση;

Το κύριο πράγμα είναι να μην το παρακάνετε, ειδικά αν είστε αρχάριοι στην απολέπιση. Κάθε φορά που κάνετε απολέπιση, ξεκινά μια διαδικασία αναγέννησης και αυτό μπορεί να προκαλέσει στρες στην επιδερμίδα. Να είστε προσεκτικοί και να μάθετε τι χρειάζεται και τι θέλει η επιδερμίδα σας.
  
 Κατά γενικό κανόνα, η απολέπιση του προσώπου σας δύο φορές την εβδομάδα ως μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας είναι αρκετή για να κρατήσετε μακριά την ξηρή, θαμπή επιδερμίδα, χωρίς να αφαιρέσετε πάρα πολλά από τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας σας. Αν και η λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται συχνά πιο τακτική απολέπιση. Η πολύ συχνή απολέπιση ευαίσθητων περιοχών του σώματος, όπως το πρόσωπο, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε ξηρότητα, ερυθρότητα και φαγούρα. 
  
 Η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας. Συνήθως χρειάζονται περίπου 28 ημέρες σε νεότερους ανθρώπους για να ανανεωθεί ο πλήρης κύκλος των κυττάρων. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται καθώς γερνάμε και χρειάζεται περισσότερος χρόνος, περίπου 45 ημέρες για να ολοκληρωθεί. Έτσι, καθώς ωριμάζουμε, παρόλο που πρέπει ακόμα να κάνουμε απολέπιση, μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε λιγότερη απολέπιση, ίσως μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο.

γυναίκα που χαμογελά

Ποιες ώρες πρέπει να κάνω απολέπιση;

Υπάρχουν καλύτερες ώρες για απολέπιση και ώρες που είναι καλύτερο να την αποφύγεις.
 

Νυχτερινές ώρες

 Κάθε φορά που κάνουμε απολέπιση εκθέτουμε ένα φρέσκο στρώμα επιδερμίδας, κάνοντας την επιδερμίδα μας πιο ευαίσθητη και ευάλωτη. Η απολέπιση τη νύχτα είναι ασφαλέστερη καθώς υπάρχει λιγότερη έκθεση στον ήλιο και τις ελεύθερες ρίζες και η επιδερμίδα μπορεί να επουλωθεί καθώς κοιμάστε. Μετά την απολέπιση, η επιδερμίδα θα είναι πιο ευαίσθητη στις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου από το κανονικό, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φορέσετε SPF

 

Όχι μετά από θεραπείες

 Αφήστε περίπου μια εβδομάδα μετά από οποιεσδήποτε θεραπείες προσώπου πριν κάνετε απολέπιση καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην επιδερμίδα σας. Η απολέπιση είναι καλή ιδέα πριν την αποτρίχωση με κερί ή το ξύρισμα, αλλά μετά από οποιαδήποτε θεραπεία αποτρίχωσης αφήστε να περάσουν λίγες μέρες πριν κάνετε ξανά απολέπιση.


Μερικά Ναι και Όχι για το τέλος

Τώρα ξέρετε ότι η απολέπιση, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να φέρει πολλά οφέλη και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε λεία, λαμπερή επιδερμίδα. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, των συσσωρευμένων λιπών, των ρύπων και των ακαθαρσιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της επιδερμίδας σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε αναζωογονημένοι. Ακολουθούν ορισμένα Ναι και Όχι για το τέλος πριν ασχοληθείτε με αυτό.
 
γυναίκα που κάνει απολέπιση
 Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο απολεπιστικό προϊόν για τον τύπο της επιδερμίδας σας
 Κάνετε απολέπιση τη νύχτα 
 Φοράτε αντηλιακό μετά την απολέπιση
 Απλώστε μια ενυδατική κρέμα θρέψης μετά την απολέπιση 
 Κάνετε απολέπιση στο σώμα σας αλλά και στο πρόσωπό σας
  
 
 Μην κάνετε υπερβολική απολέπιση
 Μην κάνετε απολέπιση μετά από θεραπεία προσώπου
 Μην κάνετε απολέπιση εάν η επιδερμίδα σας είναι ερεθισμένη
 Μην κάνετε απολέπιση εάν έχετε κοψίματα, ανοιχτές πληγές ή ηλιακό έγκαυμα στην επιδερμίδα σας
 Μην είστε πολύ σκληροί