Γιατί χρειάζονται τα συντηρητικά και τα parabens;

Φυλάς την κρέμα ημέρας σου στο μπάνιο σου. Έχεις στην παραλία το αντηλιακό σου. Χρησιμοποιείς το αφρόλουτρό σου για αρκετούς μήνες μετά το άνοιγμά του. Για να μη χρειάζεται να κάνεις χώρο στο ψυγείο σου για την κρέμα ημέρας & το αντηλιακό τα περισσότερα καλλυντικά προϊόντα έχουν συντηρητικά.

Τα parabens προστατεύουν και είναι καλά ανεκτά από την επιδερμίδα

Τα parabens είναι ασφαλή και ανεκτά από την επιδερμίδα συντηρητικά που παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Μάθε περισσότερα για τις ιδιότητές τους εδώ.
νερό
Τα parabens προστατεύουν και είναι καλά ανεκτά από την επιδερμίδα
Τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας με βάση το νερό μπορούν να αλλοιωθούν γρήγορα.
NIVEA Creme
Τα parabens προστατεύουν και είναι καλά ανεκτά από την επιδερμίδα
Τα προϊόντα που περιέχουν πολλά έλαια, όπως η NIVEA Creme, συνήθως δεν χρειάζονται συντηρητικά.
Συντηρητικά
Τα parabens προστατεύουν και είναι καλά ανεκτά από την επιδερμίδα
Ένα κοινό συντηρητικό είναι η αιθυλική αλκοόλη, η οποία δυστυχώς μπορεί να ερεθίσει την ευαίσθητη επιδερμίδα.
Τι κάνουν τα parabens;

Πολλά προϊόντα εάν δεν περιείχαν συντηρητικά, θα είχαν πολύ μικρή διάρκεια ζωής μετά το άνοιγμά τους και θα αλλοιώνονταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται σε μικροοργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες, που καταλήγουν στο προϊόν μέσω της επαφής με την επιδερμίδα και πολλαπλασιάζονται εύκολα σε καλλυντικά με βάση το νερό.

Κατά συνέπεια, το προϊόν γίνεται εστία μικροβίων, χάνει την αποτελεσματικότητά του και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις. Τα parabens διατηρούν αναλλοίωτα τα καλλυντικά προϊόντα, αποτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Χάρη στη χρήση τους, κάθε καταναλωτής είναι ασφαλής. Με τα parabens, η Beiersdorf μπορεί να εγγυηθεί ότι η ποιότητα των προϊόντων της παραμένει αναλλοίωτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα parabens είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και καλά ανεκτά από την επιδερμίδα συντηρητικά. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο στα καλλυντικά για την προστασία τους, αλλά και σε προϊόντα οικιακής χρήσης, σε φάρμακα και σε τρόφιμα. Χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα εδώ και πάνω από 80 χρόνια. Η Beiersdorf χρησιμοποιεί parabens στο 30% περίπου των προϊόντων της, κυρίως στα προϊόντα περιποίησης σώματος και προσώπου και στα αντηλιακά. Όπως συμβαίνει με όλα τα συστατικά που χρησιμοποιεί η Beiersdorf, τα parabens προστίθενται εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Για παράδειγμα, η κλασική NIVEA Creme δεν χρειάζεται συνήθως συντηρητικά, καθώς τα έλαια που περιέχει την προστατεύουν από τα βακτήρια και τους μύκητες. 

Τα parabens δέχονται διαρκώς επιθέσεις από οργανισμούς προστασίας των καταναλωτών, τα μέσα ενημέρωσης και τις εταιρείες παρασκευής φυσικών καλλυντικών. Υποστηρίζεται ότι τα parabens αποθηκεύονται στο σώμα, διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα και προκαλούν καρκίνο και υπογονιμότητα. Ωστόσο, οι παραπάνω φόβοι έχουν αποδειχθεί αβάσιμοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι επιστημονικές συμβουλευτικές επιτροπές της, καθώς και η ανεξάρτητη αμερικανική επιτροπή αξιολόγησης Cosmetic Ingredient Review (CIR), έχουν διαβεβαιώσει επανειλημμένως ότι τα parabens δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας. (Σύνδεσμος για τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύνδεσμος για τη μελέτη της CIR, σύνδεσμος για τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ)

Σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες, όλα τα parabens που απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, διασπώνται και αποβάλλονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε γενικές γραμμές, τα parabens είναι καλά ανεκτά από την επιδερμίδα μας. Όπως συμβαίνει με όλα τα συστατικά, έτσι και τα parabens μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες σε μεμονωμένες περιπτώσεις και πολύ πιο σπάνια σε σύγκριση με άλλα συντηρητικά.

Τα parabens διασφαλίζουν τη διατήρηση της ποιότητας στα προϊόντα.
Τα συντηρητικά χρησιμοποιούνται στην ελάχιστη δυνατή ποσότητα.

Τι συμβαίνει με τις ορμόνες;

Είναι τα parabens επικίνδυνα; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι «σίγουρα όχι». 

Είναι αλήθεια ότι στις εργαστηριακές δοκιμές πολλά διαφορετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των parabens, φαίνεται να μιμούνται τη δράση των ορμονών. Το ίδιο όμως συμβαίνει με τη σόγια και άλλες τροφές. Ωστόσο, οι συνέπειες αυτής της μίμησης είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με την επίδραση που έχουν πολλά άλλα φυσικά οιστρογόνα στον οργανισμό μας (εδώ θα βρείτε μια σχετική μελέτη). 

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η χρήση ενός προϊόντος που περιέχει parabens θα προκαλέσει ορμονική διαταραχή. Πρώτον, το ποσοστό των συντηρητικών που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά είναι το ελάχιστο δυνατό. Δεύτερον, τα προϊόντα έρχονται σε επαφή συνήθως μόνο με την επιδερμίδα και, τρίτον, τα parabens διασπώνται γρήγορα ακόμη και στην περίπτωση που κάποια απειροελάχιστη ποσότητα εισχωρήσει στον οργανισμό μας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους, συστατικά όπως τα parabens ελέγχονταν πάντοτε από αναγνωρισμένους ειδικούς. Τα parabens είναι ασφαλή σύμφωνα με τα πορίσματα πολλών επιστημονικών ερευνών και τις εκθέσεις του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Αξιολόγηση Κινδύνου και του οργανισμού Stiftung Warentest.

Τα parabens δεν υπάρχουν σε όλα τα προϊόντα

Τα parabens είναι ασφαλή και ανεκτά από την επιδερμίδα συντηρητικά που παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Ακόμη κι αν συχνά χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνες χημικές ουσίες», τα parabens απαντώνται στη φύση και χρησιμοποιούνται σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν προκαλούν καμία αποδεδειγμένη ορμονική διαταραχή. Παρόλο που η Beiersdorf τα χρησιμοποιεί με σύνεση, λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά πλεονεκτήματά τους (υψηλή ανοχή, εκτεταμένες μελέτες, μεγάλη αποτελεσματικότητα), προσφέρει στους καταναλωτές της τη δυνατότητα να επιλέξουν προϊόντα χωρίς parabens. Εξάλλου, ως ενημερωμένος καταναλωτής, πρέπει να αποφασίζεις μόνος σου ποιο προϊόν είναι καλύτερο για εσένα. Περίπου το 70% των προϊόντων της NIVEA δεν περιέχουν parabens.
Τα parabens είναι ασφαλή και ανεκτά από την επιδερμίδα συντηρητικά.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ