ΗΛΙΑΣΗ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Η ηλίαση (μια μορφή θερμοπληξίας) είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, που συχνά απαιτεί επαγγελματική ιατρική βοήθεια. Η κατανόηση είναι ζωτικής σημασίας για να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ;

Όλοι λατρεύουν το καλοκαίρι, αλλά η ηλίαση μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα όταν έχει ήλιο, αν δεν λάβεις μέτρα για να το αποτρέψεις.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΗΛΙΑΣΗ;

Όταν το σώμα σου εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου για μεγάλο διάστημα, θέτεις τον εαυτό σου στον κίνδυνο της ηλίασης. Συνήθως το σώμα σου αντιδρά στην αύξηση της θερμοκρασίας με εφίδρωση, η οποία σε δροσίζει, όταν αυτός ο ιδρώτας εξατμίζεται. Ωστόσο, όταν ο αέρας είναι πολύ υγρός, ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί και αντ' αυτού η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται γρήγορα, προκαλώντας τα συμπτώματα της ηλίασης.

Η αφυδάτωση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην ηλίαση, καθώς μειώνει τον όγκο του αίματός σου. Καθώς η καρδιά ευθύνεται για την άντληση αρκετού αίματος στην επιδερμίδα,έτσι ώστε να επιτρέψει τη διαδικασία ψύξης, αυτό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο πόσο καλά πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσεις να προσλαμβάνεις υγρά ενώ απολαμβάνεις τον ήλιο. 

Ακόμα κι αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, η ηλίαση μπορεί να εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο, ιδιαίτερα αν έχει πολλή υγρασία. Οι άνθρωποι που κάνουν κάποιο άθλημα ή απολαμβάνουν άλλες μορφές σωματικής άσκησης διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς αυτό επιταχύνει τη διαδικασία αφυδάτωσης και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος πιο γρήγορα.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΨΗΦΑΣ ΤΗΝ ΗΛΙΑΣΗ

Αν περνάς μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο, διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθεις ηλίαση και τα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσάρεστα αν δεν δοθεί σημασία και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. 

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΣΗ

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ηλίασης για κάποια άτομα.

Αν έχεις ήδη αφυδατωθεί λόγω μιας ασθένειας ή απλά επειδή δεν πίνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κίνδυνος ηλίασης αυξάνεται. Ένας άλλος παράγοντας είναι το πόσο φυσάει. Αν δεν φυσάει καθόλου, τότε είναι πιο δύσκολο για το σώμα σου να ρίξει τη θερμοκρασία του.

Τα βαριά ή στενά ρούχα, ή αυτά που περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί να αποτελούν έναν ακόμα παράγοντα που συμβάλλει στην ηλίαση, ενώ ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο.

ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει ηλίαση, ακόμα κι αν πρακτικά δεν διατρέχει κίνδυνο, όσοι όμως διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, προστατεύοντας τον εαυτό τους και όσους εξαρτώνται από αυτούς.

5 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΗΛΙΑΣΗ

 • Μωρά και μικρά παιδιά
 • Ηλικιωμένοι
 • Άτομα με μακροχρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. καρδιακά προβλήματα ή υψηλή πίεση)
 • Αθλητές ή όσοι κάνουν ακραία σωματική άσκηση σε τακτική βάση
 • Όσοι πάσχουν από ίωση ή κάποια βραχυχρόνια ασθένεια

ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΗΛΙΑΣΗ

Τα συμπτώματα της ηλίασης μπορεί να είναι είτε ήπια, είτε πολύ σοβαρά, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η ηλίαση. Ανάλογα παρέχεται και η αντίστοιχη θεραπεία.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΗΛΙΑΣΗ

Η αρχική αντιμετώπιση της ηλίασης αφού αναζητηθεί επαγγελματική ιατρική βοήθεια, είναι να ξαπλώσει το άτομο σε ένα δροσερό σημείο και να του παρασχεθούν υγρά για άμεση ενυδάτωση. Τα ισοτονικά αθλητικά ποτά είναι ιδανικά για την περίσταση αυτή, καθώς περιέχουν νερό, αλάτι και ζάχαρη. Τυχόν σφιχτά ρούχα θα πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα και τα πόδια του ατόμου που υποφέρει από ηλίαση θα πρέπει να σηκωθούν πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού.

Στις ήπιες περιπτώσεις, η θερμοκρασία του ατόμου θα πρέπει να αρχίσει να πέφτει και το άτομο να ανακάμπτει μέσα σε μισή ώρα από τη στιγμή που του παρέχονται οι πρώτες βοήθειες. Αν ο ασθενής δεν ανταποκριθεί σε αυτή τη φροντίδα ή τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και περιλαμβάνουν απώλεια αισθήσεων ή επιληπτική κρίση, θα πρέπει να κληθεί άμεσα ασθενοφόρο, καθώς μπορεί να απαιτείται αντιμετώπιση σε νοσοκομείο.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ - ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΕΛΟ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Το κεφάλι σου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες. Βεβαιώσου ότι φοράς καπέλο, όταν είσαι έξω στον ήλιο για να αποφύγεις το ηλιακό έγκαυμα και την ηλίαση.

ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΗΛΙΑΣΗΣ

 • Πονοκέφαλος
 • Αίσθηση λιποθυμίας ή ζαλάδας
 • Δίψα και μειωμένη ούρηση 
 • Μικρή ή καθόλου εφίδρωση
 • Αίσθηση κόπωσης και αδυναμίας

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΙΑΣΗ

Η καλύτερη θεραπεία για την ηλίαση είναι η πρόληψη - κάνε μερικά απλά βήματα για να μειώσεις τον κίνδυνο και να απολαύσεις τον ήλιο με ασφάλεια.

ΑΠΟΦΥΓΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΗΛΙΑΣΗΣ

Η ηλίαση μπορεί να προληφθεί λαμβάνοντας μερικές λογικές προφυλάξεις, όταν έξω έχει ζέστη. Πρώτον, θα πρέπει να γνωρίζεις πάντα τις αναμενόμενες θερμοκρασίες και να κοιτάς τις προβλέψεις σχετικά με τα επερχόμενα κύματα καύσωνα. Φρόντισε να απλώσεις στο σώμα σου μια αποτελεσματική αντηλιακή κρέμα όπως το spray NIVEA Sun Protect & Dry Touch πριν βγεις έξω, καθώς το ηλιακό έγκαυμα συνδυάζεται συχνά με την ηλίαση.

Αφιέρωσε χρόνο για να προσαρμόσεις το σώμα σου στο νέο κλίμα περιορίζοντας τον χρόνο που περνάς στον ήλιο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με ξεκούραση σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού μέρους της ημέρας ή με εύρεση σκιάς. Ίσως και να θες να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για τυχόν φάρμακα που παίρνεις και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ηλίασης.

Θυμήσου ότι η ηλίαση στα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Φρόντισε να ντύνεις το παιδί σου κατάλληλα για τον ζεστό καιρό και μην το αφήνεις ποτέ σε ζεστούς, κλειστούς χώρους, όπως αυτοκίνητα. Το κολύμπι ή το δροσερό ντους και τα μπάνια μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δροσιστείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟ ΗΛΙΟ - 5 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

 • Ο καλοκαιρινός ήλιος είναι πιο δυνατός μεταξύ 11πμ και 3μμ. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τον ήλιο αυτ'ες τις ώρες για να αποφύγετε την υπερθέρμανση.
 • Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά όλη την ημέρα - αλλά αποφύγετε πάρα πολύ αλκοόλ και καφεΐνη
 • Φορέστε άνετα, ανοιχτόχρωμα ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει
 • Αποφύγετε την υπερβολική σωματική άσκηση ή την άσκηση στη ζέστη
 • Να φοράτε πάντοτε καπέλο - το κεφάλι σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον ήλιο

Six things you should know about sun protection

Το να περνάς χρόνο στην παραλία είναι χαλαρωτικό και διασκεδαστικό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να είσαι καλά προστατευμένη από τις ακτίνες UV. Μάθε για το SPF, την άμεση προστασία, τη φθορά, τη διαφορά μεταξύ μιας ενυδατικής κρέμας με SPF και ενός αντηλιακού και το πώς να εφαρμόζεις σωστά το αντηλιακό.