Η σωστή αντηλιακή φροντίδα για κάθε τύπο επιδερμίδας

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και εργάζεται αδιάκοπα με σκοπό την προστασία της υγείας μας. Αποτελεί την ασπίδα του οργανισμού μας από το εξωτερικό περιβάλλον. Όσο καλύτερα φροντίζεις την επιδερμίδα σου, τόσο πιο αποτελεσματικά προστατεύεις το σώμα σου.

Αντηλιακή φροντίδα με βάση τον τύπο της επιδερμίδας σου

Ήλιος και τύπος επιδερμίδας

Ένας ήλιος, πολλοί τύποι επιδερμίδας

Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι επιδερμίδας, των οποίων η φυσική απόχρωση επιδερμίδας καθορίζεται από την ποσότητα μελανίνης που περιέχεται. Η μελανίνη είναι η φυσική χρωστική ουσία του οργανισμού που σε προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας αυξάνεται όσο πλησιάζουμε στον ισημερινό και όσο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο. Οι άνθρωποι που μένουν σε αυτές τις περιοχές έχουν συνήθως πιο σκούρα επιδερμίδα. Τη σημερινή εποχή, βλέπουμε κάθε τύπο επιδερμίδας οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε. Αυτό οφείλεται στις πολλές γενιές φυλετικών προσμίξεων και στις μετακινήσεις των ανθρώπων στον πλανήτη. Πρέπει να λάβεις υπόψη ότι ο δείκτης αντηλιακής προστασίας που σου ταιριάζει εξαρτάται μεν από τον τύπο της επιδερμίδας σου, αλλά και από τη χώρα στην οποία θα πας για τις διακοπές σου. Συνεπώς, εάν έχεις αμφιβολίες, καλύτερα να χρησιμοποιείς πάντα ένα προϊόν με υψηλότερο δείκτη αντηλιακής προστασίας. 

Μάθε περισσότερα για τους δείκτες αντηλιακής προστασίας.

Ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας μου; Οι έξι τύποι επιδερμίδας

Εδώ, μπορείς να κάνεις το διαγνωστικό τεστ.
Κέλτικος Τύπος

Τύπος επιδερμίδας 1: Κέλτικος τύπος

 • Πολύ ανοιχτή επιδερμίδα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε μάτια.
 • Οι άνθρωποι με κέλτικο τύπο επιδερμίδας σπάνια μαυρίζουν, εμφανίζουν φακίδες και καίγονται εύκολα. 
 • Πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 30 έως 50.
Σκανδιναβικός Τύπος

Τύπος επιδερμίδας 2: Σκανδιναβικός τύπος

 • Ανοιχτή επιδερμίδα με ξανθά, καστανά ή σκούρα καστανά μαλλιά.
 • Οι άνθρωποι με τύπο επιδερμίδας 2 συνήθως καίγονται γρήγορα και μαυρίζουν πάρα πολύ αργά.
 • Πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 25 έως 30 ή ακόμη και έως 50.
Μικτός Τύπος

Τύπος επιδερμίδας 3: Μικτός τύπος

 • Μεσαία απόχρωση επιδερμίδας, σκούρα ξανθά προς καστανά μαλλιά.
 • Έχεις μικτό τύπο επιδερμίδας; Μερικές φορές καίγεσαι, αλλά συνήθως αποκτάς ένα ελαφρύ μαύρισμα αργά και σταδιακά. 
 • Πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 15 έως 30. Εάν όμως σκοπεύεις να καθίσεις στον ήλιο για περισσότερη ώρα, τότε μπορείς να επιλέξεις ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας έως και 50.
Μεσογειακός Τύπος

Τύπος επιδερμίδας 4: Μεσογειακός τύπος

 • Ακόμη κι όταν δεν έχεις μαυρίσει από τον ήλιο, ο τύπος της επιδερμίδας σου ξεχωρίζει. Έχεις καστανή, σκούρα επιδερμίδα, καστανά μάτια και μαυρίζεις γρήγορα.
 • Πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 10 έως 15. 
 • Εάν όμως σκοπεύεις να καθίσεις στον ήλιο για περισσότερη ώρα, τότε καλύτερα να επιλέξεις ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας έως 30.
Σκούρος Τύπος

Τύπος επιδερμίδας 5: Σκούρα επιδερμίδα

 • Έχεις σκούρα καστανή προς σταρένια επιδερμίδα όταν δεν έχεις μαυρίσει από τον ήλιο. Αυτός ο τύπος επιδερμίδας έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Καίγεσαι σπάνια από τον ήλιο. 
 • Πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 6 έως 10 τουλάχιστον. 
 • Εάν όμως σκοπεύεις να καθίσεις στον ήλιο για περισσότερη ώρα, τότε καλύτερα να επιλέξεις ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας έως 30.
Μαύρος Τύπος

Τύπος επιδερμίδας 6: Πολύ σκούρα επιδερμίδα

 • Έχεις κι εσύ σκούρα καστανή προς πολύ σκούρα επιδερμίδα χωρίς να έχεις μαυρίσει από τον ήλιο
 • Αυτός ο τύπος επιδερμίδας έχει τις ρίζες του στην Κεντρική Αφρική, την Ινδία και την Αυστραλία. Δεν καίγεσαι σχεδόν ποτέ. 
 • Πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 6 έως 10 τουλάχιστον. Εάν όμως σκοπεύεις να καθίσεις στον ήλιο για περισσότερη ώρα, τότε μπορείς να επιλέξεις ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας έως 30.
product-stage-bg

Θρέψη και προστασία κάτω από τον ήλιο για κάθε τύπο επιδερμίδας

Επιδερμίδα που χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία

Αντηλιακή φροντίδα για βρέφη

Εξειδικευμένη αντηλιακή φροντίδα για βρέφη

Τα βρέφη χρειάζονται αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Φρόντισε να εφαρμόζεις πάντα στο μωρό σου αρκετή ποσότητα αντηλιακής κρέμας πριν από την έκθεση στον ήλιο και να κάνεις συχνές επαλείψεις. Η έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.

Βρέφη

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά ηλικίας έως 3 ετών έχουν εξαιρετικά ευαίσθητη επιδερμίδα, καθώς το σύστημα προστασίας της ακόμη αναπτύσσεται. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως. Τις ηλιόλουστες ημέρες, όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, θα πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένα με ρούχα, να φορούν καπέλο για τον ήλιο και να μένουν στη σκιά όποτε αυτό είναι δυνατό.

Παιδιά

Η επιδερμίδα των παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας είναι επίσης πολύ ευαίσθητη, καθώς οι προστατευτικές λειτουργίες και οι μηχανισμοί επανόρθωσής της δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Και δεδομένου ότι όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας διασκεδάζουν όταν βρίσκονται μέσα ή δίπλα στο νερό, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις για την προστασία της επιδερμίδας τους μια αδιάβροχη κρέμα αντηλιακής προστασίας. Εάν στο παιδί σου αρέσει να μένει μέσα στο νερό για πολύ ώρα, τότε συνιστούμε να χρησιμοποιείς τη NIVEA SUN  Swim & Play Lotion SPF 50. Το προϊόν αυτό προσφέρει αδιάβροχη προστασία μεγάλης διάρκειας.
Η ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών

Αντηλιακή προστασία για την ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών

Καλοκαίρι, ήλιος και θάλασσα. Για ανέμελη διασκέδαση δίπλα στο νερό, φρόντισε να χρησιμοποιείς τα εξειδικευμένα προϊόντα αντηλιακής φροντίδας για παιδιά, όπως το NIVEA SUN Pure & Sensitive Kids Spray SPF50+, το οποίο δεν περιέχει άρωμα, χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ