Ανακαλύψτε τη NIVEA

Αναζητώ πληροφορίες ή προϊόντα για

ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ-thumbnail

ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ

Η ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΜΕ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ανακάλυψε τη δύναμη της αφής και την επίδραση που έχει στη ζωή μας, από την παιδική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή. Κατανόησε το πώς λειτουργεί η αίσθηση της αφής και πολλά περισσότερα.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ - ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το άγγιγμα δεν περιορίζεται στο επίπεδο της επιδερμίδας. Έχει τη δύναμη να αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς της αφής, έτσι ώστε να στέλνει μηνύματα στο σώμα μας μέσω των νευρώνων.

Αίσθηση εμπιστοσύνης

blonde-mother-and-daughter

Η αίσθηση της αφής αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το άγγιγμα και η εγγύτητα δημιουργούν εμπιστοσύνη και είναι πολύ σημαντικά για την συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Η τρυφερή σημασία της αφής μπορεί να συνδυαστεί και με το απαλό άγγιγμα της κρέμας NIVEA.

Πώς λειτουργεί πραγματικά η αφή;

Στο σώμα σου έχεις περίπου 5 εκατομμύρια υποδοχείς της αφής κάτω από την επιδερμίδα. Όποτε αισθάνεσαι πόνο, άγγιγμα, πίεση ή θερμότητα, οι υποδοχείς αυτοί στέλνουν ηλεκτρικά μηνύματα στους νευρώνες, οι οποίοι στη συνέχεια μεταδίδουν το μήνυμα, μέσω της σπονδυλικής στήλης προς τα πάνω στον εγκέφαλο. 

Η βασική λειτουργία των υποδοχέων αυτών είναι να προστατεύουν το σώμα. Για παράδειγμα, εάν οι υποδοχείς στείλουν το μήνυμα ότι πονάς ή αισθάνεσαι πολύ κρύο, ο εγκέφαλος θα ανταποκριθεί με την κατάλληλη αντίδραση. Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι, για παράδειγμα ότι θα διπλωθείς στα δύο από τον πόνο ή ότι το σώμα σου θα αρχίσει να τρέμει, αντιδρώντας στη χαμηλή θερμοκρασία.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Η αίσθηση της αφής μπορεί να είναι καταπραϋντική και χαλαρωτική σε παιδιά και ενήλικές, ιδιαίτερα σε στιγμές ασθένειας ή άγχους.

Το σωματοαισθητικό σύστημα στην πράξη

Το σωματοαισθητικό σύστημα μας επιτρέπει να νιώθουμε το άγγιγμα, τον πόνο, την πίεση, τη θερμότητα και την κίνηση. Το σύστημα αυτό βασίζεται σε ένα δίκτυο αισθητήρων σε όλο μας το σώμα, οι οποίοι ενεργοποιούνται όταν επιδράσει σε αυτούς θερμότητα ή πίεση.

Προκειμένου το σώμα σου να αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στα διαφορετικά σημεία του, οι αισθητήρες αυτοί στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο, μέσω των νευρώνων. Οι νευρώνες με τη σειρά τους,  στέλνουν σήματα από τη σπονδυλική στήλη στον εγκέφαλο.

Μόλις φτάσουν εκεί, ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τα μηνύματα για να κατανοήσει ποια αισθητηριακά ερεθίσματα έχει νιώσει το σώμα: πόνο, άγγιγμα ή θερμότητα.

Αισθητηριακά στοιχεία

pregnant-woman

Ήξερες ότι τα μωρά γνωρίζουν ήδη την αίσθηση της αφής πριν καν βγουν από τη μήτρα; Κινούνται όταν αισθάνονται ότι κάτι τα αγγίζει. Τα μωρά χρησιμοποιούν την αίσθηση της αφής για να καθοδηγηθούν, αλλά και ως μια μορφή ανακούφισης. Για το λόγο αυτό τους αρέσει να τα κρατάμε στην αγκαλιά μας μετά τον τοκετό.