Η υπεριώδης ακτινοβολία και η επίδρασή της στο σώμα μας

Όταν ο ήλιος λάμπει, εκπέμπει όλα τα χρώματα και τα μήκη κύματος του φωτός. Και κάθε τύπος ακτινοβολίας του έχει διαφορετικές επιδράσεις. Οι υπεριώδεις ακτίνες του όμως είναι εκείνες που βλάπτουν την επιδερμίδα σου.

Χρήσιμες πληροφορίες για την υπεριώδη ακτινοβολία

Ακτινοβολία UVA

Όταν η υπεριώδης ακτινοβολία φτάνει στην επιδερμίδα σου

Μπορεί η ακτινοβολία UVA να μην προκαλεί πόνο στην επιδερμίδα, αλλά διεισδύει πολύ βαθιά στα κύτταρα του χορίου. Δημιουργεί ελεύθερες ρίζες και μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα.
Ακτινοβολία UVΒ

Η υπερβολή βλάπτει

Η ακτινοβολία UVB διεισδύει μόνο στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Προκαλεί το μαύρισμα και ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος.

Οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι αόρατες και περνούν απαρατήρητες

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλιακού φωτός βρίσκεται πάντα γύρω μας. Προέρχεται τόσο από το άμεσο όσο και από το έμμεσο ηλιακό φως. Η έντασή της εξαρτάται από την εποχή και είναι μεγαλύτερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας επίσης ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Το ποσοστό της ακτινοβολίας UVB που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα είναι υψηλότερο το καλοκαίρι παρά το χειμώνα. Επιπλέον, η ένταση της ακτινοβολίας UVΒ αλλάζει στην πορεία της ημέρας και μπορεί να είναι ακόμη και 150 φορές πιο έντονη το μεσημέρι απ' ό,τι στις 6 το απόγευμα. Η ακτινοβολία UVA έχει πολύ λιγότερες διακυμάνσεις. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να προστατεύεις τον εαυτό σου κάθε στιγμή. 

Η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας

Πότε είναι πιο δυνατός ο ήλιος;

Η υπεριώδης ακτινοβολία φτάνει σε εμάς με διάφορες εντάσεις, τόσο από το άμεσο όσο και από το έμμεσο ηλιακό φως, όπως για παράδειγμα από την αντανάκλασή της στην άμμο της παραλίας. Η έντασή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον μήνα του έτους και την ώρα της ημέρας, τις ανακλαστικές επιφάνειες, την απόσταση από τον ισημερινό και το υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας. Επομένως, η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας εξαρτάται από την ώρα, τη γεωγραφική θέση και τον περιβάλλοντα χώρο.
Υπεριώδης ακτινοβολία

Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είναι έντονη μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ένταση της ακτινοβολίας UVB, η οποία μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα, αγγίζει την υψηλότερη τιμή της το καλοκαίρι, τις μεσημεριανές ώρες, κοντά στον ισημερινό, σε μεγάλα υψόμετρα, καθώς και μέσα ή κοντά στο νερό, το χιόνι και άλλες πολύ ανακλαστικές επιφάνειες.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας

  • Η ώρα της ημέρας: Η ένταση της ακτινοβολίας UVB συνδέεται άμεσα με τη θέση του ήλιου και αλλάζει στην πορεία της ημέρας. Μπορεί να είναι κατά 150 φορές πιο υψηλή το μεσημέρι απ' ό,τι στις 6 το απόγευμα. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να αποφεύγεις την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να μην κάνεις ηλιοθεραπεία από τις 11:00 έως τις 15:00. 
  • Η εποχή: Η έντασή της εξαρτάται από την εποχή και είναι μεγαλύτερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας επίσης ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Το ποσοστό της ακτινοβολίας UVB που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα είναι υψηλότερο το καλοκαίρι παρά το χειμώνα. Κατά τη διάρκεια του έτους, το ποσοστό της ακτινοβολίας UVA στο ηλιακό φως παρουσιάζει πολύ λιγότερες διακυμάνσεις σε σύγκριση με εκείνο της ακτινοβολίας UVB. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ακτινοβολία UVA μπορούν φυσικά να αξιολογηθούν σε μια πιο γενική βάση. Για αυτόν τον λόγο, η προστασία από την ακτινοβολία UVA είναι πολύ σημαντική ακόμη και για σύντομα χρονικά διαστήματα έκθεσης στον ήλιο. 
  • Η γεωγραφική θέση: Τόσο η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας όσο και το ποσοστό της ακτινοβολίας UVB αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στον ισημερινό, σε αντίθεση με την ακτινοβολία UVA το ποσοστό της οποίας είναι το ίδιο υψηλό σε όλον τον πλανήτη.
  • Τα σύννεφα: Τα σύννεφα μπορούν να αυξήσουν αλλά και να μειώσουν το ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει σε εμάς. Ωστόσο, δεδομένου ότι επηρεάζουν ελάχιστα την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας, πρέπει να προστατεύεσαι επαρκώς από τον ήλιο ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες του καλοκαιριού. 
  • Το υψόμετρο: Στην κεντρική Ευρώπη, η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας αυξάνεται κατά 15% με 20% ανά 1.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε υψόμετρο 3.000 μέτρων, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φοράς αντηλιακό με υψηλότερο δείκτη προστασίας, όταν κάνεις πεζοπορίες και σκι στο βουνό. 
  • Η σκιά: Παρόλο που η σκιά μάς προστατεύει αρκετά από την υπεριώδη ακτινοβολία, δεν μας θωρακίζει πλήρως. Ένα σημαντικό ποσοστό του φωτός αντανακλάται ή διαθλάται σε επιφάνειες και αντικείμενα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ηλιακό φως ακόμη και σε σκιερές περιοχές. Σου συνιστούμε να προστατεύεις τα ακάλυπτα σημεία της επιδερμίδας σου με προϊόντα της σειράς NIVEA SUN, ακόμη κι όταν κάθεσαι στη σκιά
  • Το νερό, η άμμος, το χιόνι ή ακόμη και οι επιφάνειες με γρασίδι αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία και αυξάνουν την έντασή της επάνω στην επιδερμίδα μας. Το γρασίδι αυξάνει την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας κατά 6%, το νερό κατά 10%, η άμμος κατά 15% έως 25% και το χιόνι πάνω από 30%. Μάθε περισσότερα για την επίδραση του ήλιου εδώ.
800-400 NM
Οι πολλοί τύποι του φωτός

800-400 NM

Το μήκος κύματος 400–800nm αντιπροσωπεύει το ορατό από τον άνθρωπο φως και αποτελείται από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
3000–800 NM
Οι πολλοί τύποι του φωτός

3000–800 NM

Η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR) εκπέμπει θερμότητα. Παρόλο που δεν μπορούμε να δούμε το χρώμα της, την αντιλαμβανόμαστε ως θερμότητα προερχόμενη από τον ήλιο.
400–320 NM
Οι πολλοί τύποι του φωτός

400–320 NM

Η ακτινοβολία UVA φιλτράρεται σε ένα μικρό ποσοστό από το στρώμα του όζοντος. Ωστόσο, ορισμένες ακτίνες φτάνουν στην επιφάνεια της γης και μπορούν να διεισδύσουν στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος.
320–290 NM
Οι πολλοί τύποι του φωτός

320–290 NM

Ένα ποσοστό της ακτινοβολίας UVB απορροφάται από το στρώμα του όζοντος, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της φτάνει στην επιφάνεια της γης. Παρόλο που η ακτινοβολία UVB διεισδύει μόνο στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα και βλάβες στο DNA. Συνεπώς, είναι πολ

Ακτινοβολία UVC
Οι πολλοί τύποι του φωτός

Ακτινοβολία UVC

Η ακτινοβολία UVC θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για κάθε μορφή ζωής, εάν έφτανε στην επιφάνεια της γης. Ευτυχώς, απορροφάται πλήρως από το στρώμα του όζοντος, ακόμη και στις περιοχές όπου αυτό έχει υποστεί ζημιά. Έτσι, δεν χρειάζεται να προστατεύεσαι από την ακτινοβολία UVC.

product-stage-bg

Προστάτεψε και φρόντισε την επιδερμίδα σου από τον ήλιο