Ποια αντηλιακή κρέμα χρειάζομαι;

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας καθορίζει πόσο αποτελεσματικά και για πόσο χρονικό διάστημα προστατεύει μια αντηλιακή κρέμα την επιδερμίδα σου. Βρες πώς μπορείς να υπολογίσεις τον δείκτη για τον τύπο της επιδερμίδας σου.

Διασκέδαση στον ήλιο – με τον κατάλληλο δείκτης αντηλιακής προστασίας

Αυτός ο τύπος σε βοηθά να προσδιορίσεις ποιος δείκτης αντηλιακής προστασίας είναι ο καταλληλότερος για εσένα – και να επιλέξεις τα σωστά αντηλιακά προϊόντα που θα σου επιτρέψουν να χαλαρώσεις στον ήλιο, είτε είσαι στην παραλία είτε στο βουνό.

Ένας υψηλός δείκτης αντηλιακής προστασίας επεκτείνει τη χαρά της ηλιοθεραπείας και σου εξασφαλίζει υγιές μαύρισμα. Οι δείκτες αντηλιακής προστασίας χωρίζονται στα εξής επίπεδα: Χαμηλό (6-10), μεσαίο (15-25), υψηλό (30-50), πολύ υψηλό (50+).

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας (SPF)

Αγαπάμε τον ήλιο είτε στην παραλία είτε στις πίστες του σκι. Διασκεδάζουμε και νιώθουμε καλά. Και προστατεύουμε τους εαυτούς μας. Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας (SPF) είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της αντηλιακής κρέμας. Τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας NIVEA προστατεύουν το δέρμα από τις ακτίνες UV, αποτρέποντας τα ηλιακά εγκαύματα και τις ελεύθερες ρίζες. Όσο υπέροχη και αν είναι η ηλιοθεραπεία, όλοι μας είμαστε ευαίσθητοι στο ηλιακό φως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι επιδερμίδας ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας μας, των μαλλιών και των ματιών μας. Καθώς η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο απ' ό,τι η σκουρόχρωμη, υπάρχει ο κατάλληλος δείκτης αντηλιακής προστασίας για κάθε τύπο επιδερμίδας. 

Σημαντικό να γνωρίζεις: Ο δείκτης SPF που είναι κατάλληλος για τον δικό μας τύπο επιδερμίδας καθορίζεται από το χρονικό διάστημα που η επιδερμίδα μπορεί να αυτοπροστατευθεί. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα στο οποίο η επιδερμίδα μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο χωρίς τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου, την τοποθεσία και την εποχή του χρόνου, αυτό είναι κατά μέσον όρο 5 έως 30 λεπτά. 
Μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με τους τύπους της επιδερμίδας στον ήλιο εδώ.

Πώς μπορώ να βρω τον σωστό δείκτη αντηλιακής προστασίας

Για την επιλογή του κατάλληλου δείκτη αντηλιακής προστασίας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Πόσο χρονικό διάστημα θέλεις να μείνεις στον ήλιο
  • Τι τύπο επιδερμίδας έχεις
  • Πού είσαι στον ήλιο
  • Πότε είσαι στον ήλιο

Πολύπλευρη προστασία: οι ποιοτικές κρέμες είναι πιο αποτελεσματικές

Σημαντικό: Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας στις αντηλιακές κρέμες περιγράφει κυρίως την προστασία UVB. Ωστόσο, τα αντηλιακά προϊόντα NIVEA σε προστατεύουν και από την ακτινοβολία UVA. Η σωστή αναλογία μεταξύ προστασίας UVA και UVB ορίζεται σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα αντηλιακά προϊόντα NIVEA πληρούν αυτή την αναλογία.

ΦΙΛΤΡΑ UV

ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΦΙΛΤΡΑ

Τα ανόργανα φίλτρα UV στα αντηλιακά προϊόντα αποτελούνται κυρίως από διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου. Ο μηχανισμός προστασίας των εν λόγω φίλτρων UV δεν βασίζεται μόνο στην απορρόφηση του ηλιακού φωτός αλλά και σε φυσικά φαινόμενα, όπως η αντανάκλαση και η σκέδαση του ηλιακού φωτός.

ΧΗΜΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ

Επιπλέον, υπάρχουν χημικά φίλτρα UV με μηχανισμούς προστασίας που βασίζονται αποκλειστικά στην απορρόφηση της ακτινοβολίας UV. Σε αυτή την περίπτωση, η επιβλαβής ακτινοβολία UV μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια. Για να επιτευχθεί η επιθυμητή προστασία UVA/UVB, συνδυάζονται μεταξύ τους διαφορετικά φίλτρα UV για την επίτευξη του βέλτιστου φάσματος προστασίας. Εκτός από την επίτευξη του δείκτη αντηλιακής προστασίας, υπάρχουν αισθητήριες πτυχές και άλλα κριτήρια, όπως η αντίσταση στο νερό που επίσης παίζουν ρόλο στην επιλογή των κατάλληλων φίλτρων.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ DNA

Η ακτινοβολία UVA δεν προκαλεί επώδυνα συμπτώματα στην επιδερμίδα, αλλά διεισδύει πολύ βαθιά μέσα στα κύτταρα του χορίου. Διεγείρει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε βλάβη των κυττάρων και του DNA. Η ακτινοβολία UVB διεισδύει «μόνο» στην επιδερμίδα. Είναι υπεύθυνη για τη μαυρισμένη απόχρωση της επιδερμίδας σου, αλλά και για τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος. Όπως μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη του DNA, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Η χρήση αντηλιακών προϊόντων μάς βοηθά να προστατευτούμε από τις αρνητικές ιδιότητες της ακτινοβολίας UVA/UVB.

Ένας υψηλός δείκτης αντηλιακής προστασίας προσφέρει καλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία απ' ό,τι ένας χαμηλότερος δείκτης.

Μακράς διάρκειας, φυσικό μαύρισμα

Αν προστατεύεις τον εαυτό σου με υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας, η επιδερμίδα σου χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει ένα φυσικό μαύρισμα. Αυτό όμως σημαίνει ότι το μαύρισμα εμπεριέχει λιγότερους κινδύνους και συνεπώς είναι πιο υγιεινό. Επιπλέον, το μαύρισμά σου θα διαρκέσει περισσότερο.

Συναρπαστικά νέα: Η NIVEA SUN έχει δημιουργήσει ένα νέο προϊόν το οποίο ενεργοποιεί το φυσικό μαύρισμα της επιδερμίδας: η σειρά NIVEA® SUN Protect & Bronze περιέχει ένα φυσικό φυτικό εκχύλισμα το οποίο ενεργοποιεί την παραγωγή της φυσικής μελανίνης της επιδερμίδας. Η μελανίνη παράγεται φυσικά από τον οργανισμό και είναι υπεύθυνη τόσο για την προστασία όσο και για το μαύρισμα της επιδερμίδας. Αποτέλεσμα: ένα φυσικό μαύρισμα μακράς διάρκειας.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ