Αφρομάλλη κορίτσι, χαμογελώντας

Ο οδηγός θεραπεία ακμής NIVEA

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τι προκαλεί την ακμή και πώς να απαλλαγείτε από αυτήν.

Ο οδηγός θεραπεία ακμής NIVEA

Η ακμή έχει την τάση να επηρεάζει τους πάντες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Προκαλεί στίγματα, και υπερβολικά λιπαρή επιδερμίδα, και συχνά είναι αρκετά επώδυνη. Αν ψάχνετε για έναν τρόπο να βελτιώσετε την ακμή σας, θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους διαφορετικούς τύπους ακμής ή αναζητάτε μια ρουτίνα για τη φροντίδα της επιδερμίδας με τάση ακμής, έχετε έρθει στο σωστό μέρος.

Τι είναι η ακμή λοιπόν;

Η ακμή αναφέρεται σε παρατεταμένα ξεσπάσματα στιγμάτων ή κηλίδων.

Οι άνθρωποι συχνά διαπιστώνουν ότι εμφανίζουν ξεσπάσματα ακμής στα πρόσωπά τους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ξεσπάσματα ακμής στην πλάτη ή ακόμα και στο στήθος τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε ιατρό, καθώς πιθανώς έχετε μια πιο σοβαρή περίπτωση ακμής.

Ποιος εμφανίζει ακμή;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ένα ξέσπασμα που σχετίζεται με την ακμή. Στην πραγματικότητα, περίπου το 95% των ατόμων ηλικίας 11 έως 30 ετών επηρεάζονται από την ακμή σε κάποιο βαθμό. Και περίπου το 3% των ενηλίκων άνω των 35 ετών θα εμφανίσουν ακμή. Είναι μια ευρέως διαδεδομένη ανησυχία για την επιδερμίδα που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε.


Οι 6 κύριοι τύποι ακμής

Ακολουθούν οι 6 κύριοι τύποι ακμής, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ τους.
γυναίκα που καθαρίζει το πρόσωπό της με ένα βαμβάκι

Ακολουθούν οι 6 κύριοι τύποι ακμής, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ τους. 

 1. Ακμή Comedonica
  Αυτή είναι η πιο ήπια μορφή ακμής και διακρίνεται από τα μη φλεγμονώδη μαύρα στίγματα που θα εμφανιστούν σε όλη την περιοχή Τ 
 2. Ακμή Papulopustulosa
  Αυτή η μέτριας έως σοβαρής μορφής ακμή διεισδύει βαθύτερα στην επιδερμίδα με ενοχλητικά στίγματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει επώδυνη φλεγμονή. 
 3. Ακμή Vulgaris 
  Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος ακμής. Παρουσιάζεται ως συγκέντρωση στιγμάτων και λιπαρή επιδερμίδα. Συνήθως εξαφανίζεται με το τέλος της εφηβείας.
 4. Ακμή Conglobata 
  Αυτή είναι η πιο σοβαρή μορφή της ακμής Vulgaris. Παρουσιάζεται ως εξογκώματα, αποστήματα και φλύκταινες που μπορεί να οδηγήσουν σε αισθητές ουλές.
 5. Ακμή Inversa
  Πρόκειται για μια χρόνια μορφή ακμής που παρουσιάζεται σε φάσεις. Είναι πιο σοβαρή και εμφανίζεται σε όλο το σώμα, σε περιοχές όπως οι ώμοι και η βουβωνική χώρα. Σε αυτόν τον τύπο, σχηματίζονται μικρά εξογκώματα κάτω από την επιδερμίδα που μπορεί να εξελιχθούν σε αποστήματα ή φλύκταινες.
 6. Ακμή Mallorca
  Προκύπτει συχνά μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Η ακμή Mallorca παρουσιάζεται ως μικρά στίγματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό έντονων ακτίνων UV και λιπαρών προϊόντων αντηλιακής προστασίας. Ευτυχώς, είναι εύκολο να βρείτε εξειδικευμένες αντηλιακές κρέμες για επιδερμίδα με τάση ακμής.

Η NIVEA συνιστά πάντα να συμβουλεύεστε έναν εξουσιοδοτημένο δερματολόγο ή ακόμα και τον γιατρό σας για περαιτέρω βοήθεια και συμβουλές - ειδικά εάν πονάτε πολύ λόγω των ξεσπασμάτων της ακμής σας. 

6 τύποι στιγμάτων

Οι τύποι στιγμάτων παρατίθενται παρακάτω και κυμαίνονται από μικρές ατέλειες έως έντονα επώδυνα στίγματα.
1. Μαύρα στίγματα – αυτοί είναι μικροί φραγμένοι πόροι. Μπορούν να είναι σε μαύρο ή κίτρινο χρώμα. Μπορούν να παρουσιάσουν φλεγμονή εάν τα σπάσετε, γι' αυτό καλό είναι να αφήσετε το τσιμπιδάκι σας και να επιλέξετε ένα καλό καθαριστικό.

2. Λευκές δερματικές κηλίδες – είναι παρόμοιες με τα μαύρα στίγματα, αλλά είναι συχνά λευκές (εξ ού και το όνομα).

3. Βλατίδες – μικρά, κόκκινα στίγματα που μπορεί να είναι αρκετά επώδυνα. 

4. Φλύκταινες – οι βλατίδες συχνά γίνονται φλύκταινες. Το περιεχόμενο μπορεί να παρουσιάσει φλεγμονή και οι φλύκταινες συχνά εμφανίζονται με λευκό άκρο. Μην μπείτε στον πειρασμό να τα σπάσετε! Προτιμήστε μια κρέμα περιποίησης. 

5. Οζίδια – μεγάλα σκληρά εξογκώματα που συσσωρεύονται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας και μπορεί να είναι επώδυνα

6. Κύστες – μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες. Μοιάζουν με τους καλόγερους κάτω από την επιδερμίδα και επειδή υπάρχουν βαθιά στην επιδερμίδα, ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο δημιουργίας ουλών. Να αποφεύγετε πάντα το σπάσιμο των στιγμάτων. Θα εισαγάγετε νέα βακτήρια και ενδέχεται να προκαλέσετε μεγαλύτερη μόλυνση. Αντίθετα, εστιάστε στο να διατηρείτε την επιδερμίδα σας καθαρή και να χρησιμοποιείτε μια κρέμα για σπυράκια προσαρμοσμένη στον τύπο της επιδερμίδας σας.


Να θυμάστε ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνώσετε μόνοι σας τον τύπο της ακμής και τον τύπο των στιγμάτων σας. Εάν ανησυχείτε ή σας ενοχλεί υπερβολικά η ακμή σας, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν φαρμακοποιό, έναν γιατρό ή έναν δερματολόγο για περαιτέρω ιατρικές θεραπείες.
γυναίκα με ένα τζελ απολέπισης στο πρόσωπό της

Έχετε ξέσπασμα ακμής;

Ένα ξέσπασμα ακμής μπορεί, με την πρώτη ματιά, να μοιάζει πολύ με ένα επεισόδιο καθαρισμού της επιδερμίδας. Έτσι, η επιδερμίδα μπορεί να γίνει πολύ κηλιδωμένη, λιπαρή, κόκκινη και ερεθισμένη. Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές διαφορές.

Ο καθαρισμός της επιδερμίδας συνήθως συμβαίνει αφού δοκιμάσετε ένα ολοκαίνουργιο προϊόν επιδερμίδας με ισχυρότερες χημικές ουσίες, όπως ένα προϊόν που περιλαμβάνει το αντιγηραντικό συστατικό Ρετινόλη. Μπορεί να είναι αρκετά τοπική αντίδραση – επομένως μπορεί να εμφανίζεται μόνο εκεί που εφαρμόστηκε το νέο, ισχυρότερο προϊόν. 

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Αν όχι, διαβάστε για μερικές βασικές αιτίες των ξεσπασμάτων της ακμής.

Έχετε ξέσπασμα ακμής;

Τι προκαλεί την ακμή;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν ξεσπάσματα ακμής. Από τη διατροφή σας μέχρι την καθαριότητα των πινέλων μακιγιάζ σας. Μερικές φορές, η χρήση προϊόντων που δεν ταιριάζουν στον τύπο της επιδερμίδας σας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μια έξαρση ακμής.
Μαύρο κορίτσι με ένα ροζ λουλούδι
Ακολουθούν 4 βασικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά, παρατεταμένα ξεσπάσματα ακμής:

1. Ορμόνες
Η ακμή συνδέεται συχνά με μια αλλαγή στις ορμόνες, γι' αυτό οι άνθρωποι συχνά βιώνουν την πρώτη τους έξαρση ακμής κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής σας. 

2. Φραγμένοι πόροι
Η υπερβολική λιπαρότητα, τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, ακόμη και το μακιγιάζ μπορεί να μπλοκάρουν τους πόρους σας. Αυτή η συσσώρευση προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων που με τη σειρά της οδηγεί σε στίγματα.

3. Περιβαλλοντικές αιτίες
Εάν ζείτε ή εργάζεστε κοντά σε μεγάλους δρόμους και πόλεις, η επιδερμίδα σας είναι εκτεθειμένη στη μόλυνση και ο αέρας είναι γεμάτος σκόνη και βρωμιά. Αυτό μπορεί να κολλήσει στο πρόσωπό σας και να μπλοκάρει τους πόρους σας – επομένως είναι καλή ιδέα να πλένετε το πρόσωπό σας στο τέλος κάθε μέρας.

4. Γενετική
Δυστυχώς, μπορείτε να κληρονομήσετε μια γενετική προδιάθεση για ακμή. Αυτό μπορεί να αποφασίσει πόσο σοβαρά είναι τα ξεσπάσματά σας.

Πρόληψη ακμής

Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να αποτρέψετε τα ξεσπάσματα ακμής.
χαμογελαστή γυναίκα

1. Υιοθετήστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας

 Παρότι η υιοθέτηση μιας ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να μη θεραπεύσει εντελώς την ίδια την ακμή, σίγουρα μπορεί να καταπραΰνει τα εκνευριστικά συμπτώματα που ενδεχομένως σας ανησυχούν. Τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας NIVEA μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλύνετε, και ενδεχομένως να θεραπεύσετε, τις εξάρσεις της ακμής. Ανακαλύψτε το NIVEA MICELLAR ΝΕΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ SENSITIVE 3 ΣΕ 1, φτιαγμένο με ήπιες φόρμουλες για να καθαρίσετε και να καταπραΰνετε την επιδερμίδα. Είναι ένα ιδανικό καθαριστικό all-in-one, που βοηθά στην αφαίρεση ρύπων, μακιγιάζ και βακτηρίων.

Πώς το κάνει; Το μικκυλιακό νερό είναι γεμάτο από εξαιρετικά μικρά σωματίδια που ονομάζονται "μικκύλια". Αυτά προσελκύουν και παγιδεύουν ρύπους και ακαθαρσίες, ώστε να μπορείτε να τα απομακρύνετε με τον βαμβακερό στρογγυλό σας δίσκο, αφήνοντας την επιδερμίδα σας καθαρή και φρέσκια.

2. Βελτιώστε τις καθημερινές συνήθειές σας

Το να γνωρίζετε ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσετε είναι το πρώτο βήμα. Αλλά το να βεβαιωθείτε ότι τα χρησιμοποιείτε μπορεί να είναι μια άλλη πρόκληση από μόνη της.

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ και χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό τακτικά - αυτό είναι σημαντικό καθώς θα διατηρήσει την επιδερμίδα σας καθαρή και απαλλαγμένη από ακαθαρσίες.

Διαβάστε τις ετικέτες σε όλα τα προϊόντα σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε υπερβολική χρήση τους. Για παράδειγμα, ορισμένα χημικά απολεπιστικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο το βράδυ και μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Επομένως, εάν το παρακάνετε, μπορεί να βλάψετε περαιτέρω τον φραγμό της επιδερμίδας σας.

3. Είσαι ό,τι τρως

Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό για να ξεπλένετε το σύστημά σας και να διατηρείτε την επιδερμίδα σας καθαρή. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η επιδερμίδα χρειάζεται πολλή ενυδάτωση, αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε μόνο μέσω τοπικών θεραπειών. Προσπαθήστε να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα με συνέπεια, και θα αρχίσετε να βλέπετε διαφορά. 

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες όπως το σπανάκι, τα καρότα, το λάχανο, η παπάγια, το πεπόνι και οι γλυκοπατάτες μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα της βιταμίνης Α - είναι ζωτικής σημασίας για υγιή, λαμπερή επιδερμίδα. Και η βιταμίνη C δεν κρατά μόνο τα κρυολογήματα μακριά - συμβάλλει επίσης στην υγιή επιδερμίδα. Φροντίστε λοιπόν να πάρετε ένα πορτοκάλι ή να προσθέσετε λίγο λεμόνι στο νερό σας όταν μπορείτε.  

Είναι καλό να αποφεύγετε τη σοκολάτα κανονικά εάν έχετε προβλήματα με ξεσπάσματα… αλλά η μαύρη σοκολάτα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Περιέχει υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που διεγείρουν την αναγέννηση της επιδερμίδας και την ανάπτυξη των μαλλιών. Είναι επίσης καλή για την υγεία των οστών και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Επομένως, το να τρώτε ένα ή δύο κομμάτια την ημέρα είναι στην πραγματικότητα μια καλή ιδέα.

Πώς να απαλλαγείτε από την ακμή

Η ακμή μπορεί να είναι μια αγχωτική και επώδυνη κατάσταση. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Και να θυμάστε, προσπαθήστε να μην αγχώνεστε – μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε εάν η ακμή μπορεί να εξαφανιστεί από μόνη της, πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει ένα ξέσπασμα και ανακαλύψτε μερικές επιλογές θεραπείας ακμής.
Πώς να απαλλαγείτε από την ακμή

Η ακμή υποχωρεί από μόνη της;

Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς σε αυτήν την ερώτηση! Η ακμή είναι συχνά επώδυνη, ενοχλητική και δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν τη συχνότητα των προβλημάτων φροντίδας της επιδερμίδας. Όταν πρόκειται για πιο σοβαρές και επώδυνες περιπτώσεις ακμής, είναι σημαντικό να βρείτε μια λύση. Ο παρατεταμένος πόνος και ο ερεθισμός μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε λίγο πεσμένοι μερικές φορές. Εάν διαπιστώσετε ότι συμβαίνει αυτό, η NIVEA σας συμβουλεύει πάντα να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Πώς να απαλλαγείτε από την ακμή

Πόσο διαρκεί ένα ξέσπασμα ακμής;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Είναι αποκαρδιωτικό, αλλά το ξέσπασμα ακμής μπορεί να διαρκέσει μήνες. Εξαρτάται πραγματικά από άτομο σε άτομο.

Τα επώδυνα, πολύ ορατά ξεσπάσματα μπορεί να προκαλέσουν πολύ άγχος - επομένως, εάν αισθάνεστε πεσμένοι λόγω της επιδερμίδας σας, η NIVEA συμβουλεύει να αναζητήσετε ιατρό.

Πώς να απαλλαγείτε από την ακμή

Επιλογές θεραπείας ακμής

χαμογελαστή γυναίκα

1. Θεραπείες στο σπίτι

Υπάρχουν σπιτικά βάλσαμα και βάμματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε ένα ξέσπασμα ακμής. Θυμηθείτε να είστε προσεκτικοί και να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή ιατρό πριν τα δοκιμάσετε - ειδικά εάν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα.

Μερικά αιθέρια έλαια όπως το Tea Tree και το Jojoba μπορούν να ενισχύσουν την επούλωση - αλλά μην εφαρμόζετε τα έλαια μόνα τους καθώς είναι πολύ συμπυκνωμένα. Αντίθετα, δοκιμάστε να τα αναμίξετε με ένα τζελ ή ενυδατική κρέμα και να τα εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας. 

Η αλόη βέρα είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή. Είναι φυσικά αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδης, επομένως θα πρέπει να έχει μια ωραία και καταπραϋντική επίδραση στα ξεσπάσματα. Φροντίστε πάντα να εφαρμόζετε το τζελ Aloe Vera σε φρεσκοκαθαρισμένη επιδερμίδα.

Δεν έχετε αυτά τα προϊόντα στο σπίτι; Ελέγξτε την κουζίνα σας για μέλι. Είναι μια καταπληκτική αντιμικροβιακή θεραπεία για τα στίγματα. Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό δάχτυλο και σε φρεσκοκαθαρισμένη επιδερμίδα, απλώστε μια κουκκίδα μέλι για να αντιμετωπίσετε τοπικά τα ξεσπάσματά σας. 

2. Φάρμακα

Εάν θέλετε να πάρετε ένα φάρμακο για τη θεραπεία της ακμής σας, το φαρμακείο είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Συχνά μπορούν να προτείνουν θεραπείες και κρέμες που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή. 

Ωστόσο, εάν αυτές οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή δεν έχουν αποτέλεσμα και χάνετε την ελπίδα σας, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας συνταγογραφούμενης θεραπείας. Αυτό, φυσικά, απαιτεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό ή έναν εξουσιοδοτημένο δερματολόγο για πιο εξειδικευμένη φροντίδα – και φυσικά, μια συνταγή.

3. Εναλλακτικές θεραπείες

Μερικοί άνθρωποι έχουν τύχη με πιο φυσικές, εναλλακτικές θεραπείες. Υπάρχουν επιλογές όπως η Αγιουρβέδα, η κινησιολογία, τα ανθοϊάματα Bach, η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και οι θεραπείες βιοσυντονισμού που, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι άνθρωποι, έχουν βοηθήσει στην ηρεμία και ακόμη και στην επούλωση των ξεσπασμάτων. 

Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξουσιοδοτημένο γιατρό πριν ξεκινήσετε αυτές τις θεραπείες για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας βλάψουν ή δεν θα κάνουν τίποτα χειρότερο.

Σειρά NIVEA Derma Active: για την καταπράϋνση των συμπτωμάτων της ακμής

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η υιοθέτηση της τέλειας ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να λειτουργεί ως τρόπος καταπράυνσης των συμπτωμάτων της ακμη. Αλλά η επιλογή του σωστού σετ προϊόντων για την αντιμετώπιση των ξεσπασμάτων της ακμής μπορεί συχνά να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα τελευταία μας προϊόντα περιποίησης επιδερμίδας που χρησιμοποιούνται για την καταπράυνση των συμπτωμάτων της ακμη, τη σειρά NIVEA Derma Active, και πώς αυτά τα προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν ως λύσεις σε προβλήματα ακμής.
 
 Η σειρά NIVEA Derma Skin Clear αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε συχνά με την επιδερμίδα με τάση για ατέλειες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ορατών συμπτωμάτων της ακμής. Το NIVEA DERMA SKIN CLEAR ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΑΠΟΛΕΠΙΣΤΙΚΟ εμπλουτίζει και ανανεώνει την επιδερμίδα σας μέσω υψηλών συγκεντρώσεων σαλικυλικού & γλυκολικού οξέος. Το απολεπιστικό βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, λειαίνει την επιφάνεια της επιδερμίδας, επιτρέποντάς της να καταπολεμά τις κηλίδες και να αποτρέπει την περαιτέρω εμφάνισή τους.

Είναι σημαντικό να νιώθετε καλά στην επιδερμίδα σας

Η χρήση ποιοτικών προϊόντων και η υιοθέτηση ενός καλού σχήματος περιποίησης της επιδερμίδας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας απαλλαγμένη από ακαθαρσίες, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να την έχετε υπό έλεγχο μερικές φορές. Με μια τεράστια ποικιλία προϊόντων περιποίησης επιδερμίδας στη NIVEA και εύκολες συμβουλές περιποίησης επιδερμίδας, η εύρεση της τέλειας ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας θα πρέπει να είναι απλή.

Θυμηθείτε, εάν αντιμετωπίζετε ξεσπάσματα ακμής που διαρκούν περισσότερο από 2 μήνες ή εάν η σοβαρότητα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευτυχία σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για περαιτέρω βοήθεια και συμβουλές.