ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Αέρας, κρύο, στρες ή λάθος προϊόντα περιποίησης: Η ευαίσθητη επιδερμίδα αντιδρά αμέσως δείχνοντας σημάδια ερεθισμού, αφού η φυσική προστατευτική λειτουργία της επιδερμίδας μειώνεται. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται επιπλέον φροντίδα.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες - ακόμα και οι καθημερινές συνήθειες, όπως το ντους, η επαφή με αρώματα ή η ελαφρά έκθεση στον ήλιο συχνά αρκούν για να ερεθίσουν την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Πώς να αναγνωρίσεις την ευαίσθητη επιδερμίδα

Τα ορατά σημάδια, όπως το κοκκίνισμα ή ακόμα και το πρήξιμο, καθώς και η ξηρότητα που σχετίζεται με τραχιά ή ξεφλουδισμένη επιδερμίδα, γίνονται ιδιαίτερα αισθητά. Συχνά συνοδεύονται από αισθήματα, όπως ένταση, φαγούρα, κάψιμο ή τσούξιμο. Η ευαίσθητη επιδερμίδα μπορεί να επηρεάσει και άλλα σημεία του σώματος, εμφανίζεται όμως ιδιαίτερα συχνά στο πρόσωπο. Τα σημάδια αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε όλα τα σημεία του προσώπου.

Υπάρχουν ομοιότητες με άλλες καταστάσεις του δέρματος, ιδιαίτερα με σημάδια, που συνοδεύουν την έλλειψη υγρασίας στην επιδερμίδα.

Η αποτελεσματικότητα των λειτουργιών εξαρτάται από την ενζυμική δραστηριότητα της επιδερμίδας, η οποία συχνά είναι μειωμένη στην ευαίσθητη επιδερμίδα. Σαν αποτέλεσμα, η λειτουργία του φράγματος της επιδερμίδας επηρεάζεται, χάνεται πολλή υγρασία μέσω αυτής και οι ερεθιστικές ουσίες  μπορούν να διεισδύσουν ευκολότερα. Υπάρχει επίσης συχνά και μια λεπτότερη κεράτινη στρώση. Επιπλέον, η αυξημένη ευαισθησία των νευρικών απολήξεων μπορεί να παρατηρηθεί στην ευαίσθητη επιδερμίδα.


Παράγοντες που επιδεινώνουν την ευαίσθητη επιδερμίδα

Εξωτερικοί παράγοντες, όπως: 

 • κρύο, αέρας
 • υπεριώδης ακτινοβολία, όζον
 • ξηρός αέρας, αλλαγή καιρού
 • έντονος καθαρισμός του σώματος, ιδιαίτερα με κλασσικό σαπούνι
 • συγκεκριμένα φάρμακα
 

Εσωτερικοί παράγοντες, όπως:

 • ηλικία (πολύ νεαρή ή πολύ ώριμη)
 • ψυχολογικό στρες
 • ορμονικές αλλαγές
 • τάση για αλλεργίες

ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ: ΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΣΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ ΞΑΝΑ

Αν έχεις τάση για ευαίσθητη επιδερμίδα, θα πρέπει να χρησιμοποιείς ιδιαίτερα απαλά και ήπια προϊόντα καθαρισμού της επιδερμίδας. Μη χρησιμοποιείς τα συνηθισμένα αλκαλικά σαπούνια, τα οποία μειώνουν το φυσικό όξινο προστατευτικό στρώμα της επιδερμίδας. Αντί για αυτά, προτίμησε προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί για ευαίσθητη επιδερμίδα.
Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να περιέχουν μόνο συστατικά φιλικά προς την επιδερμίδα - δηλαδή να μην περιέχουν οινόπνευμα και αρώματα. Τα αποτελεσματικά συστατικά που μπορούν να εμποδίσουν τα συμπτώματα της ευαίσθητης επιδερμίδας ή να ανακουφίσουν τα σημάδια της είναι επίσης σημαντικά, όπως για παράδειγμα το εκχύλισμα γλυκόριζας ή η δεξπανθενόλη.

 

Συστατικά: Τι βοηθά την ευαίσθητη επιδερμίδα;

Όσον αφορά την ευαίσθητη επιδερμίδα, χρειάζονται συστατικά που θα τη διατηρήσουν ενυδατωμένη, θα ενισχύσουν το προστατευτικό της φράγμα και θα έχουν μια καταπραϋντική επίδραση, έτσι ώστε να μειωθεί η ευαισθησία της.
Ιδιαίτερα κατάλληλα συστατικά είναι:

 • Η δεξπανθενόλη, ο πρόδρομος της βιταμίνης Β5. Ενδυναμώνει τη φυσική προστατευτική λειτουργία της επιδερμίδας και αποτρέπει την απώλεια της υγρασίας.
 • Η γλυκερίνη, ένα φυσικό ενυδατικό που υποστηρίζει την ισορροπία υγρασίας στην επιδερμίδα. 
 • Το έλαιο σταφυλιού, το οποίο είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ, αποτελεί σημαντικό συστατικό των φυσικών λιπιδίων του δέρματος που ενισχύουν το φράγμα της επιδερμίδας. 
 • Το εκχύλισμα γλυκόριζας από τη ρίζα του κινεζικού φυτού γλυκόριζα, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα και ανακουφίζει από το ανεπιθύμητο κοκκίνισμα της επιδερμίδας.

ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ

Η ευαίσθητη επιδερμίδα είναι πιο αισθητή στο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει γιατί η επιδερμίδα του προσώπου είναι έντονα εκτεθειμένη στις εξωτερικές συνθήκες. Επομένως, η κατάλληλη προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Συμβουλές περιποίησης για την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου

 • Μακιγιάζ για ευαίσθητη επιδερμίδα: Χρησιμοποίησε foundation και concealer, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον τύπο της επιδερμίδας σου.
 • Χρησιμοποίησε προϊόντα καθαρισμού που είναι ιδιαίτερα ήπια. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς υγρή σύνθεση ή μαντηλάκια καθαρισμού, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την ευαίσθητη επιδερμίδα (όπως το απαλό γαλάκτωμα καθαρισμού NIVEA Creme Care μπλουτισμένο με Σύμπλεγμα NIVEA Creme ή τα μαντηλάκια καθαρισμού Creme Care). Απόφευγε τα scrub.  
 • Ιδιαίτερα κατά τον χειμώνα, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς τακτικά προϊόντα περιποίησης προσώπου τόσο το πρωί όσο και το βράδυ. Έτσι θα αποφύγεις την ξηρότητα της επιδερμίδας.
 • Να χρησιμοποιείς προϊόντα περιποίησης, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητη επιδερμίδα. Διατηρούν την επιδερμίδα σου ενυδατωμένη, ενισχύουν το προστατευτικό της φράγμα και περιορίζουν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα ερεθισμού.
 • Προστάτευσε το πρόσωπό σου από τον ήλιο: Να χρησιμοποιείς κρέμα ημέρας με αντηλιακή προστασία. Στο έντονο φως του ήλιου, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς μια κρέμα για τον ήλιο όπως η αντηλιακή κρέμα προσώπου UV Face Soothing Sensitive με SPF 50.
 • Μην καπνίζεις, γιατί το κάπνισμα αυξάνει το στρες στην επιδερμίδα σου. 
 • Η ευαίσθητη επιδερμίδα είναι επιρρεπής στην υπεριώδη ακτινοβολία. Να βάζεις αντηλιακό κάθε μέρα. Για τα ιδιαίτερα ευαίσθητα σημεία της επιδερμίδας, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και το ντεκολτέ, θα πρέπει να χρησιμοποιείς δείκτη προστασίας 50, όπως έχει η αντιηλιακή κρέμα προσώπου NIVEA UV Face Anti-Age Cream, με συνένζυμο Q10.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ;

Η επιδερμίδα του σώματος μπορεί να είναι ευαίσθητη για διάφορους λόγους. Από τις πιο συχνές αιτίες θεωρούνται περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κρύο ή η ζέστη, καθώς και εσωτερικές διαδικασίες του οργανισμού, όπως οι ορμονικές αλλαγές.

Ευαίσθητη επιδερμίδα: 5 συμβουλές περιποίησης για το σώμα σου

 • Απόφευγε την έκθεση της επιδερμίδας στο νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα: Κάνε ντους αντί για μπάνιο, όχι συχνότερα από μία φορά την ημέρα, το πολύ για 10 λεπτά, και κατά προτίμηση με ζεστό αντί για καυτό νερό.
 • Να χρησιμοποιείς προϊόντα καθαρισμού φιλικά προς την επιδερμίδα - μην χρησιμοποιείς κλασσικά σαπούνια. Τα ιδανικά προϊόντα είναι τα ήπια τζελ για το ντους με ουδέτερο pH και ενυδατικά έλαια, όπως το πλούσιο αφρόλουτρο  Creme Smooth με Shea Butter ή το ελαφρύ κρεμώδες αφρόλουτρο Creme Care με έλαια περιποίησης για ευαίσθητη επιδερμίδα από τη NIVEA. Και πρόσεχε, να μην τρίβεις πολύ την επιδερμίδα σου, όταν σκουπίζεσαι.
 • Μην παραμελείς την περιποίηση της επιδερμίδας σου: Να βάζεις πάντα κρέμα μετά το ντους, για παράδειγμα το Γαλάκτωμα Σώματος NIVEA Body Milk Rich Nourishing.
 • Απόφευγε τα στενά ρούχα και τα σκληρά υφάσματα, που γρατζουνoύν, καθώς προκαλούν ερεθισμό και δυσανεξία στην επιδερμίδα.
 • Καλύτερα να επιλέξεις ένα αποσμητικό χωρίς άλατα αλουμινίου, όπως το NIVEA Fresh Natural.

Το πρόγραμμα χαλάρωσης για ευαίσθητη επιδερμίδα

Το άγχος μας καταβάλλει πνευματικά και σωματικά. Το μυαλό και η προσωπικότητά μας έχουν μεγάλη επίδραση στην εμφάνιση της επιδερμίδας μας. Οι ασκήσεις κατά του στρες χαλαρώνουν την ευαίσθητη επιδερμίδα και σε βοηθούν να νιώσεις όμορφα.
Το υγιές σώμα χρειάζεται κι ένα υγιές πνεύμα - μόνο όταν καταφέρνουμε να διατηρούμε το μέτρο και την αρμονία στη ζωή μας, μπορούμε να βρούμε εσωτερική χαλάρωση και ισορροπία. Και αυτό αντανακλάται στον ίδιο τον εαυτό μας και στην επιδερμίδα μας. Μάθε περισσότερα για το πώς μπορείς να πετύχεις την εσωτερική αρμονία εδώ.
Το απόλυτο must για την πραγματική εσωτερική ομορφιά: Ασκήσεις χαλάρωσης. Η κίνηση μας διατηρεί υγιείς, σε φόρμα και μειώνει το άγχος. Είτε πρόκειται για κλασική γιόγκα, είτε για τη σύγχρονη νευρομυϊκή προπόνηση "Nia" με θεραπευτικές τεχνικές, χορό και πολεμικές τέχνες: Οι ασκήσεις χαλάρωσης δημιουργούν εσωτερική ισορροπία και σε βοηθούν να τα βρεις με τον εαυτό σου. Μάθε περισσότερα εδώ για τις ασκήσεις χαλάρωσης και την άθληση.Η καθημερινότητά σου είναι πυρετώδης και γεμάτη στρες; Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις σαν να μην ξέρεις αν πηγαίνεις ή αν επιστρέφεις; Τότε ήρθε η ώρα να πεις "Στοπ"! Στάσου ίσια και πάρε αργές ανάσες. Καθώς εισπνέεις και εκπνέεις, άκου την αναπνοή σου και νιώσε την χαλάρωση να επιδρά στο σώμα σου. Μάθε περισσότερα για το πώς να πεις αντίο στο στρες εδώ.
Το μασάζ σε βοηθά να χαλαρώσεις και σου δίνει νέα ενέργεια. Σου επιτρέπει να βρεις λίγη γαλήνη και να ξεχάσεις την καθημερινότητα. Μια συμβουλή: Δοκίμασε μασάζ για ζευγάρια για να συνδυάσεις τη χαλάρωση με ποιοτικό χρόνο μαζί με τον σύντροφό σου. Βρες εδώ μερικές συμβουλές για μασάζ.

 

 

Αντίο στρες

Οι σκέψεις και η νοητική μας κατάσταση έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην επιδερμίδα μας: Δραστηριότητες χαλάρωσης, όπως η γιόγκα συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της εσωτερικής μας ισορροπίας.