Τι προκαλεί ξηροδερμία;

Η ξηροδερμία οφείλεται σε πολλές αιτίες. Εκτός εάν υπάρχει γενετική προδιάθεση, η φυσική ισορροπία υγρασίας της επιδερμίδας μας διαταράσσεται και αφυδατώνεται κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες.

Σε τι οφείλεται η ξηροδερμία;

Τι προκαλεί ξηροδερμία – οι συχνότερες αιτίες που την προξενούν

  • Η ξηρή επιδερμίδα μπορεί να είναι κληρονομική ή εγγενής. Σε αυτόν τον τύπο επιδερμίδας, η παραγωγή σμήγματος και η ρύθμιση της υγρασίας έχουν διαταραχθεί. Αυτό προκαλεί αποφολίδωση, κνησμό, ερυθρότητα ακόμη και φλεγμονή που μπορούν να επιδεινωθούν περισσότερο υπό την επίδραση εξωτερικών παραγόντων.
  • Το κρύο, η ζέστη, ο άνεμος και ο ξηρός θερμός αέρας μπορούν να ερεθίσουν αρκετά την επιδερμίδα. Αφαιρούν την υγρασία της και προσβάλλουν τους φυσικούς προστατευτικούς φραγμούς της. Το αποτέλεσμα είναι ορατό κυρίως κατά τις ψυχρότερες εποχές του έτους.
  • Το νερό αφαιρεί επίσης το ποσοστό της υγρασίας που περιέχεται στην επιδερμίδα υπό συνθήκες πολύ υψηλής θερμοκρασίας. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να κάνεις καυτό μπάνιο ή ντους μεγάλης διάρκειας.
  • Συχνά, η μη ενδεδειγμένη περιποίηση μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία. Πολλά είδη προσωπικής υγιεινής, όπως το shower gel με βάση το σαπούνι, βλάπτουν την επιδερμίδα περισσότερο απ' ότι την ωφελούν. Χρησιμοποίησε με μέτρο αυτά τα προϊόντα και επίλεξε ενυδατικά προϊόντα καθαρισμού.
  • Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την ξηρή επιδερμίδα και πώς να τη φροντίζεις εδώ.

Ξηροδερμία λόγω στρες – όταν οι προστατευτικοί μας φραγμοί χτυπούν συναγερμό

Η επιδερμίδα μας υποφέρει μαζί μας όταν αισθανόμαστε στρες και ψυχική ένταση: τα νεύρα και οι ορμόνες μας διαταράσσουν την ισορροπία υγρασίας και την παραγωγή λιπαρότητας του σώματός μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τραχιών και ξηρών περιοχών και την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα.

Ακόμη και τα βρέφη μπορούν να εμφανίσουν ξηροδερμία

Τα θηλάζοντα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα, επειδή ο προστατευτικός φραγμός τους δεν είναι πολύ ισχυρός.

Ξηροδερμία – τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια;

Αφενός, ο φυσικός ενυδατικός παράγοντας (NMF) ευθύνεται για την ισορροπία των επιπέδων υγρασίας της επιδερμίδας. Αυτό το μείγμα διαφόρων προϊόντων του μεταβολισμού, ιδρώτα και σμήγματος, απορροφά την υγρασία και προστατεύει την επιδερμίδα από την ξηρότητα.

Εάν ο φυσικός ενυδατικός παράγοντας είναι πολύ χαμηλός, η επιδερμίδα ξηραίνεται. 

Αφετέρου, τα λιπίδια της επιδερμίδας παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας της υγρασίας. 
Αυτά τα λιπίδια σχηματίζουν έναν φυσικό προστατευτικό φραγμό ελαχιστοποιώντας την απώλεια υγρασίας. Εάν η επιδερμίδα έχει έλλειψη λιπιδίων, γρήγορα θα τεντώσει και θα κοκκινίσει. 

Τέλος, η ξηροδερμία μπορεί επίσης να οφείλεται τόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα φυσικού ενυδατικού παράγοντα όσο και σε έλλειψη λιπιδίων

Ο κατά περίπτωση βαθμός σοβαρότητας της ερυθρότητας, του ερεθισμού ή της αποφολίδωσης της ξηρής επιδερμίδας εξαρτάται από την ιδιαίτερη δομή της κάθε επιδερμίδας. 

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την πολύ ξηρή επιδερμίδα και πώς να τη φροντίσεις εδώ.


Υγρασία επιδερμίδας – εξασφαλίζει ομορφιά και ευεξία

Γιατί η υγρασία είναι τόσο σημαντική για την επιδερμίδα μας

Η υγρασία είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για όμορφη, απαλή και υγιή επιδερμίδα. Η επιδερμίδα μπορεί να εκτελέσει σωστά τον ρόλο της ως προστατευτικός φραγμός του σώματος, μόνο εάν έχει επαρκές ποσοστό υγρασίας.

Η εξωτερική στιβάδα του δέρματός μας, η επιδερμίδα, καλύπτεται από λεπτή μεμβράνη αποτελούμενη από νερό και λιπίδια. Αυτή η μεμβράνη διατηρεί την επιδερμίδα απαλή και εμποδίζει τη διείσδυση μυκήτων και βακτηρίων. 

Επίσης, δεν είναι δυνατή η φυσική ανάπλαση της επιδερμίδας χωρίς υγρασία, καθώς οι ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα για τη δημιουργία νέων δερματικών κυττάρων δεν μπορούν να φτάσουν στις περιοχές όπου οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες χωρίς νερό. 

Η υγρασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας μας. Χωρίς νερό, ακόμη και η παραμικρή κίνηση θα έσκιζε την επιδερμίδα. 

Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για το πώς να αποκτήσεις όμορφη επιδερμίδα εδώ.

Επαρκή ποσότητα λιπιδίων – η καλύτερη περιποίηση για την επιδερμίδα σου

Για να εξασφαλίσεις ότι το σώμα σου ενυδατώνεται πάντοτε επαρκώς, πρέπει να πίνεις τουλάχιστον 1,3 με 1,5 λίτρα νερό ή τσάι χωρίς γλυκαντικές ουσίες την ημέρα.

Δεξπανθενόλη: η βιταμίνη της ομορφιάς για την ξηρή επιδερμίδα

  • Η ξηρή επιδερμίδα χρειάζεται περιποίηση ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του. Τα προϊόντα ενυδάτωσης Repair & Care της NIVEA δημιουργήθηκαν ειδικά για την πολύ ξηρή επιδερμίδα και περιέχουν πολύτιμη δεξπανθενόλη. 
  • Η δεξπανθενόλη είναι πρόδρομος της βιταμίνης Β5 και περιγράφεται, επίσης, ως η βασίλισσα των βιταμινών του δέρματος. Αυτή η ουσία ενισχύει τους φυσικούς προστατευτικούς φραγμούς της ξηρής επιδερμίδας και αποκαθιστά το υδατικό της ισοζύγιο: Υποστηρίζει την παραγωγή νέων κυττάρων και βοηθά την αυτοανανέωση των υπαρχόντων κυττάρων. 
  • Η δεξπανθενόλη καταπολεμά ενεργά την ερυθρότητα της επιδερμίδας. 
  • Μετά από μερικές μόνο εφαρμογές, οι ξηρές και σκασμένες περιοχές αναπλάθονται αποτελεσματικότερα. Οι ερεθισμοί καταπραΰνονται και η επιδερμίδα ξαναβρίσκει την απαλή της αίσθηση.

Προϊόντα για να δείχνει ξανά περιποιημένη και απαλή η ξηρή επιδερμίδα