Ανακαλύψτε τη NIVEA

Αναζητώ πληροφορίες ή προϊόντα για

Συμβουλές περιποίησης για την ξηρή επιδερμίδα κεφαλίδα

Συμβουλές περιποίησης για την ξηρή επιδερμίδα

Αποκατάστησε την ισορροπία της επιδερμίδας σου

Η επιδερμίδα του προσώπου σου είναι συχνά τραχιά και ξεφλουδισμένη; Ερεθίζεται ως αντίδραση στις εξωτερικές επιδράσεις; Με την κατάλληλη περιποίηση, μπορείς να αποκαταστήσεις τα επίπεδα υγρασίας και να ενισχύσεις τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας σου.

Η ξηρή επιδερμίδα είναι ευαίσθητη

Η ξηρή επιδερμίδα συχνά αντιδρά με ευαισθησία σε εξωτερικές επιδράσεις, όπως τα αρώματα, τα καλλυντικά προϊόντα ή το ηλιακό φως. Η αιτία βρίσκεται στη δομή και τη λειτουργία των διαφόρων στιβάδων του δέρματος. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται παθήσεις του δέρματος, όπως η νευροδερματίτιδα.

Χαρακτηριστικά της ξηρής επιδερμίδας

Η ξηρή επιδερμίδα είναι τραχιά και κατά τόπους ξεφλουδισμένη. Έχει λιγότερη ελαστικότητα, δίνει την αίσθηση τραβήγματος και ερεθίζεται εύκολα. Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης υγρασίας και λιπιδίων – π.χ. λιπαρές ουσίες. Πρόκειται για παράγοντες που είναι απαραίτητοι, ώστε να διατηρηθούν ανέπαφοι οι δερματικοί φραγμοί. Η ξηρή επιδερμίδα έχει συχνά τραχιά όψη, είναι επιρρεπής στο άγχος και επιδεινώνεται ή ερεθίζεται εύκολα από εξωτερικές επιδράσεις, όπως η θερμοκρασία και το περιβάλλον.

Η ικανότητά της να αναπλάθεται προσβάλλεται και μειώνονται τα προστατευτικά της φράγματα. Για την αποκατάσταση της ισορροπίας της υγρασίας και την ενεργοποίηση της προστατευτικής της λειτουργίας, η ξηρή επιδερμίδα έχει ανάγκη από κατάλληλα προϊόντα περιποίησης. Οι πλούσιες κρέμες προσώπου με φυτικά έλαια και υδρόφιλες ουσίες ενδυναμώνουν τα φράγματα της επιδερμίδας, αποθηκεύουν καλύτερα την υγρασία της και την κάνουν να δείχνει ξανά σφριγηλή και όμορφη.

Πολύ σημαντικό: η ισορροπία της υγρασίας της επιδερμίδας

Ισορροπία της υγρασίας

Η ξηρή επιδερμίδα χρειάζεται υγρασία και λιπαρότητα σε καθημερινή βάση.

Ξηρή επιδερμίδα λόγω της γήρανσης του δέρματος

Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην ξηρή επιδερμίδα. Καθώς μεγαλώνουμε, οι σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες λειτουργούν πιο αργά και παρέχουν στην επιδερμίδα λιγότερη λιπαρότητα και υγρασία. Έτσι, η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητα και την προστασία της και σταδιακά γίνεται ξηρή. Συνεπώς, όσο μεγαλώνουμε, τόσο η επιδερμίδα μας γίνεται ξηρότερη. 

Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες μπορούν να σχηματιστούν ταχύτερα στην ξηρή επιδερμίδα. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να μην περιμένουμε μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος, όπως η ξηρότητα και οι ρυτίδες. Μόλις γίνεις 30 ετών, άρχισε να χρησιμοποιείς τακτικά κρέμα ημέρας, νύχτας και ματιών και φρόντισε να περιποιείσαι το πρόσωπό σου με μάσκες προσώπου. Βεβαιώσου ότι η κρέμα ημέρας που χρησιμοποιείς είναι ενυδατική και περιέχει αντιγηραντικά συστατικά. 

Μάθε περισσότερα για τις αιτίες της ξηρής επιδερμίδας εδώ.

Ανακαλύπτοντας τις αιτίες

Βασικοί κανόνες για την περιποίηση της επιδερμίδας

 • Το συχνό ντους ή το μπάνιο με νερό που είναι πολύ ζεστό καταστρέφει την προστατευτική μεμβράνη της επιδερμίδας μας. Βεβαιώσου ότι η θερμοκρασία του νερού δεν είναι ποτέ υψηλότερη από 38 βαθμούς
 • Τα σαπούνια και οι λοσιόν προσώπου που περιέχουν αλκοόλη μπορούν να διαλύσουν τα φυσικά έλαια από την επιδερμίδα. Καθάρισε την επιδερμίδα σου με ένα εξαιρετικά ήπιο προϊόν περιποίησης, για παράδειγμα ένα γαλάκτωμα καθαρισμού που εξισορροπεί τα λιπίδια. 
 • Στην επιδερμίδα σου αρέσει η ρουτίνα: περιποιήσου την επιδερμίδα σου σε καθημερινή βάση με ειδικά ενυδατικά προϊόντα περιποίησης.

Προσοχή στα φάρμακα:

 φάρμακα:

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την ξηρότητα της επιδερμίδας: ρώτησε τον γιατρό σου για συμβουλές, αν δεν είσαι σίγουρη αν η φαρμακευτική σου αγωγή μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα της επιδερμίδας.

6 αιτίες για την ξηρή επιδερμίδα

 • Γενετική προδιάθεση
 • Εξωτερικές επιδράσεις: η ζέστη, το κρύο και ο ξηρός αέρας
 • Μη ισορροπημένη διατροφή
 • Εκτεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως
 • Ακατάλληλα καλλυντικά
 • Άγχος

Βρες την καταλληλότερη σειρά περιποίησης για την επιδερμίδα σου

Η ξηρή επιδερμίδα του προσώπου χρειάζεται σταθερή περιποίηση. Οι πλούσιες ενυδατικές κρέμες μειώνουν την αίσθηση τραβήγματος και ξηρότητας. Η NIVEA γνωρίζει τις ανάγκες της ξηρής επιδερμίδας και συνδυάζει φυσικά συστατικά στη φόρμουλά της. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά προϊόντων τα οποία ενδυναμώνουν την επιδερμίδα.

Συμβουλές για ξηρή επιδερμίδα

Ο τρόπος ζωής σου επιδρά στην κατάσταση και την υγεία της επιδερμίδας σου. Η κατάλληλη περιποίηση μπορεί να πετύχει πολλά. Όμως, το άγχος και η διατροφή σου μπορούν επίσης να έχουν άμεση επίδραση στην επιδερμίδα σου.

Φρόντισε τον εαυτό σου!

 • Για υγιή εμφάνιση, η επιδερμίδα σου χρειάζεται μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, ακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες. Η έλλειψη αυτών μπορεί να συμβάλει στην ξηρότητα της επιδερμίδας.
 • Πίνοντας πολλά υγρά, ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου! Πίνε τουλάχιστον 1,3 με 1,5 λίτρα την ημέρα. Αν έχεις ιδρώσει, πιες περισσότερο για να αναπληρώσεις ό,τι έχασες.
 • Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα: πρόσφερε στον εαυτό σου και στην επιδερμίδα σου τακτική χαλάρωση, για παράδειγμα με μια θρεπτική ενυδατική μάσκα.
 • Ο καλός προγραμματισμός έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο άγχος: σημείωνε όλες τις συναντήσεις της ημέρας σε μια ατζέντα. Αν έχεις μερικά λεπτά διαθέσιμα, αφιέρωσέ τα στον εαυτό σου!
 • Ένας καφές στον ήλιο, μια ώρα άσκησης ή ένα σύντομο πρόγραμμα σπα το βράδυ συχνά μπορεί να κάνει θαύματα. Με ένα πρόγραμμα ευεξίας για ισορροπία, η επιδερμίδα σου θα νιώσει αμέσως καλύτερα. Αυτό θα σου επιτρέψει να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να αποκτήσεις ενέργεια για να εκτελέσεις τα υπόλοιπα καθήκοντά σου.

Η κατάλληλη αντηλιακή προστασία για την επιδερμίδα σου

Αντηλιακή προστασία για γυναίκες και παιδιά

Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο ξηραίνει την επιδερμίδα του προσώπου σου. Συνεπώς, θα πρέπει να χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό προϊόν για ξηρή επιδερμίδα το οποίο περιέχει ενυδατικά συστατικά καθώς και δείκτη SPF. Μάθε περισσότερα σχετικά με την αντηλιακή προστασία για το πρόσωπό σου εδώ.