γυναίκα που χαμογελά

Τι είναι το μέλασμα

Διαβάστε τον οδηγό μας σχετικά με ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το μέλασμα και πώς αντιμετωπίζεται στο πρόσωπο

μελασμα

Το μέλασμα, που ονομάζεται και χλόασμα, είναι μια κατάσταση που προκαλεί σκουρόχρωμες, αποχρωματισμένες κηλίδες, συνήθως με μαύρο ή πράσινο χρώμα, (η ονομασία προέρχεται από τη λέξη «μέλας» που στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει μαύρος ή χολάς που προέρχεται από τη λέξη πρασινωπός), επίπεδες που μοιάζουν με φακίδες στο δέρμα. 

Πρόκειται για μια συνήθη κατάσταση, ειδικά κατά την εγκυμοσύνη. Ενώ και οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να εμφανίσουν μέλασμα, είναι συνηθέστερο στις γυναίκες και συνήθως ξεκινάει μεταξύ των ηλικιών 20 και 40.

Το μέλασμα είναι ακίνδυνο - δεν πονάει, δεν προκαλεί φαγούρα ή δυσφορία και δεν εξελίσσεται σε καρκίνο του δέρματος - αλλά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα. Αντιμετωπίζεται ή τουλάχιστον μειώνεται και κάποιες φορές μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του.

Αναρωτιέστε τι είναι το μέλασμα; Διαβάστε για να ανακαλύψετε περισσότερες πληροφορίες για τις αιτίες του μελάσματος, για το μέλασμα στο πρόσωπο και πώς μπορείτε να το απομακρύνετε.

Τι είναι το μέλασμα;

 

Το μέλασμα είναι μια δερματική κατάσταση που προκαλεί κηλίδες, συνήθως καφέ ή γκρι-μπλε ή λεκέδες σαν φακίδες. Το μέλασμα εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές τομείς του δέρματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο όπως στον αυχένα και τους πήχεις.

Το μέλασμα παραμένει μυστήριο για τους δερματολόγους αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από κύτταρα που παράγουν χρωστική στο δέρμα (μελανοκύτταρα) ή/και μεγάλη ποσότητα χρωστικής (μελανίνη). Αυτή η υπερπαραγωγή των κυττάρων καθορίζει το χρώμα του δέρματός σας. 

Το μέλασμα μπορεί να μοιάζει με κηλίδες γήρατος ή ήλιου αλλά οι κηλίδες μελάσματος είναι συνήθως μεγαλύτερες.
νεαρή γυναίκα στον ήλιο

Τι είναι το μέλασμα στο πρόσωπο

Το μέλασμα στο πρόσωπο είναι συμμετρικό με αντίστοιχα σημάδια και στις δύο πλευρές του προσώπου. 

Το μέλασμα στο πρόσωπο εμφανίζεται συνήθως στα εξής σημεία:
- μάγουλα
- άνω χείλος
- μέτωπο
- μύτη

Το μέλασμα στο πρόσωπο ενεργοποιείται από την έκθεση στο υπεριώδες φως, από τον ήλιο ή την ηλιοθεραπεία ενώ τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που ερεθίζουν το δέρμα μπορούν να επιδεινώσουν το μέλασμα στο πρόσωπο.

Μια καλή φροντίδα ρουτίνας του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης του μελάσματος στο πρόσωπο. Η NIVEA Cellular Luminous 630 κρέμα ημέρας SPF 50, δρα στην υφιστάμενη μελάγχρωση ώστε να μειώσει τις σκουρόχρωμες κηλίδες και το μέγεθός τους, ενώ εξισορροπεί την παραγωγή μελανίνης για την πρόληψη της εμφάνισης νέων κηλίδων. 

Η εφαρμογή παράγοντα SPF  είναι η καλύτερη άμυνά σας έναντι του μελάσματος στο πρόσωπο. Το αντηλιακό προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου έναντι βλαβών από τις ακτίνες UVA και UVB, όπως είναι το μέλασμα καθώς και από την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

αιτίες του μελάσματος


Το μέλασμα συνήθως γίνεται περισσότερο αντιληπτό το καλοκαίρι και βελτιώνεται τους χειμερινούς μήνες. 

Ενώ οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι προκαλεί το μέλασμα, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα τείνουν περισσότερο να εμφανίζουν μέλασμα σε σχέση με αυτούς με ανοιχτό δέρμα. Η ευαισθησία στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη επίσης είναι γνωστό ότι το ενεργοποιούν. Αυτό σημαίνει ότι εάν παίρνετε αντισυλληπτικά, είστε εγκυμονούσα ή κάνετε ορμονοθεραπεία, έχετε υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσετε μέλασμα. 


UV γυναικεία κόκκινα μαλλιά

Λοιποί παράγοντες
- Οικογενειακό ιστορικό: περίπου το 33% έως 50% των ανθρώπων με μέλασμα ανέφεραν ότι και άλλο άτομο στην οικογένεια το εμφανίζει. Η πλειοψηφία των μονοζυγωτικών διδύμων παρουσιάζει μέλασμα.
- Το στρες και η πάθηση του θυρεοειδή επίσης θεωρούνται αιτίες του μελάσματος
- Έκθεση στον ήλιο: οι υπεριώδεις ακτίνες επηρεάζουν τα κύτταρα που ελέγχουν τη χρώση (μελανοκύτταρα).
- Σπάνια, άλλα ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν τις ορμόνες (όπως προβλήματα του θυρεοειδούς) μπορούν να προκαλέσουν μέλασμα καθώς και κάποια άλλα φάρμακα όπως είναι τα αντιεπιληπτικά
- Οθόνες LED: το μέλασμα μπορεί να προκαλείται από τις λυχνίες LED από την οθόνη της τηλεόρασης, του φορητού υπολογιστή, του τηλεφώνου και του tablet


Το μέλασμα κατά την εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές, ειδικά το πλεόνασμα οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά την εγκυμοσύνη, μπορούν να ενεργοποιήσουν το μέλασμα, εξ ου και το παρατσούκλι «μάσκα της εγκυμοσύνης». Οι σκούρες κηλίδες ή οι λεκέδες μπορούν να εμφανιστούν στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πηγούνι ή γύρω από το στόμα και μπορούν να σκουρύνουν αναλόγως σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης βρίσκεστε. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε ότι αυτές οι κηλίδες σκουραίνουν στο φως του ήλιου.

γυναίκα που χαμογελά

 

 

Οι σκούρες κηλίδες που εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη συνήθως υποχωρούν εντός λίγων μηνών μετά τον τοκετό με την επιστροφή των επιπέδων ορμονών στις φυσιολογικές τιμές και το σώμα σας σταματάει να παράγει τόση χρώση δέρματος ή μελανίνη.

Η κατάσταση είναι κοινή στις εγκυμονούσες, επηρεάζεται σχεδόν το 50% των εγκύων γυναικών.

Το μέλασμα κατά την εγκυμοσύνη είναι ακίνδυνο αλλά μπορείτε να μειώσετε την εμφάνισή του χρησιμοποιώντας καθημερινά παράγοντα SPF όπως το UV FACE LUMINOUS630 SPF50, και ίσως συμπεριλαμβάνοντας στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος συστατικά που μειώνουν την εμφάνιση του μελάσματος στο πρόσωπο όπως είναι η σειρά NIVEA Cellular Luminous630 ."


Επιδερμικό μέλασμα

 

 

Υπάρχουν τρία είδη μελάσματος: 

Επιδερμικό μέλασμα
Δερματικό μέλασμα
Μεικτό μέλασμα

Στο επιδερμικό μέλασμα η χρωστική (μελανίνη) βρίσκεται σε πιο επιφανειακές στρώσεις του δέρματος που ονομάζονται επιδερμίδα. Στο δερματικό μέλασμα υπάρχει αυξημένη χρωστική δέρματος στη βαθύτερη στρώση του δέρματος (στο χόριο). Το μεικτό μέλασμα είναι ένας συνδυασμός επιδερμικού και δερματικού μελάσματος και είναι το πιο σύνηθες.  
 
Το επιδερμικό μέλασμα ορίζεται από:

σαφώς καθορισμένες χρώσεις με περίγραμμα
καφές σκούρες κηλίδες
γενικά καλύτερη απόκριση σε θεραπεία
είναι προφανές σε υπεριώδη φωτισμό

πορτρέτο κοριτσιού κρέμας spf

Θεραπεία μελάσματος

 

Δεν υπάρχει θεραπεία για το μέλασμα αλλά με τη φυσική αντιμετώπιση μπορεί να μειωθεί.  
 
Είναι εντελώς πιθανό το μέλασμα να εξαφανιστεί χωρίς θεραπεία, ειδικά εάν έχει ενεργοποιηθεί από εγκυμοσύνη ή ορμονικά φάρμακα. 
 
Το μέλασμα ενδέχεται να έχει αργή απόκριση σε θεραπεία και, ακόμα και εάν γίνει θεραπεία, συχνά επιστρέφει όταν η θεραπεία σταματήσει, ειδικά εάν η επηρεαζόμενη περιοχή εκτίθεται στον ήλιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μέλασμα σβήνει με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε καλή προστασία από το ηλιακό φως και από λοιπές πηγές φωτός και υπάρχουν τρόποι απομάκρυνσης ή ελαχιστοποίησής του μακροπρόθεσμα.
γυναίκα_χαμόγελο
γυναίκα με κρέμα προσώπου
Πώς ελαχιστοποιείται το μέλασμα
Μειώστε την έκθεσή σας στον ήλιο και χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό. Το δέρμα που επηρεάζεται από μέλασμα σκουραίνει περισσότερο από ό,τι το γύρω δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο, συνεπώς είναι σημαντική η αποφυγή του ήλιου, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής και η προστασία από αυτόν. Για να εμποδίσετε το μέλασμα βεβαιώνεστε ότι χρησιμοποιείτε μια κρέμα προσώπου ημέρας με SPF, για την προστασία του δέρματος από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες. Δοκιμάστε τη NIVEA ενυδατικη κρεμα ημερασ για να καταπολεμήσετε την εμφάνιση του μελάσματος στο πρόσωπο.

νεαρές γυναίκες με μπικίνι
Πώς ελαχιστοποιείται το μέλασμα

Φοράτε προστατευτικό ρουχισμό όταν είστε στον ήλιο αλλά και καπέλο με μεγάλο γείσο ή κασκέτο ώστε να καλύπτεται το πρόσωπο

διαφάνεια καρουζέλ προϊόντος 4
Πώς ελαχιστοποιείται το μέλασμα
 Θεραπεία για τις σκούρες κηλίδες όπως είναι η σειρά Cellular LUMINOUS630 Anti Dark Spot - που στοχεύει  στη ρίζα των τριών βασικών τύπων σκούρων κηλίδων - έκθεση στον ήλιο, γήρανση και ορμονικές αλλαγές όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Μπορείτε να δείτε ορατά αποτελέσματα σε τέσσερις εβδομάδες Διαθέσιμη στα NIVEA ορός κατά των κηλίδων, NIVEA cellular luminous630 kρεμα ημερασ kατα των κηλιδων και στην cellular luminous630 θεραπεια ματιων κατα των κηλιδων κρέμα.
Ανακαλύψτε τη σειρά μας NIVEA Luminous630 εδώ 

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ένας δερματολόγος ή παθολόγος μπορεί συνήθως να παρέχει κλινική διάγνωση με βάση μια εξέταση με λυχνία Γουντ και δερματοσκόπιο. Κάποιες φορές απαιτείται βιοψία δέρματος. 

Το μέλασμα δεν είναι καρκινογόνο και δεν οδηγεί σε καρκίνο. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε, πρέπει οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα να ελέγχεται από παθολόγο.